Брамерц није био оптимиста, али данас јесте

Хашки тужилац Серж Брамерц рекао је да је задовољан пресудом генералу Ратку Младићу који је осуђен на доживотну казну затвора због геноцида у Сребреници, злочина против човечности и кршења закона и обичаја рата у БиХ.

среда, 22 новембра, 2017 / 14:01

Брамерц је на конференцији за новинаре у Хагу оцијенио да је данашњи дан значајн датум за међународну правду, подсјетивши да је Младић прва особа који је Хашки трибунал оптужио за злочина и посљедња која је осуђена.

Брамерц каже да породице жртава данас знају ко је одговоран за оно што су претрпјеле. Додао је и да је 2008. године, када је дошао на чело Тужилаштва, имао наду да ће Радован Караџић и Ратко Младић бити ухапшени, али да није био оптимиста.

“Данас су обојица осуђени и то је велико достигнуће за Тужилаштво, жрвте и преживјеле. Први захтјев на свим састанцима са преживјелима, увијек је био да се ухапсе Младић и Караџић. Тражили смо доживотну казну и добио је доживотну казну”, истакао је Брамерц.

Хашки тужилац упозорио је и да је глорификација ратних злочиница велики проблем и препрека помирењу у региону западног Балкана.

“Волио бих да видим више одговорних политичатра који ће прочитати пресуде, и приче жрвата, нема ту ничег херојског. Нема ничег херејског у егзекуцијама и присиљавању људи да напусте своје домове. Они су осуђени за непоштовање Женевске конвенције, јер се нијесу понашали као прави војници”, поручио је Брамерц.

Додао је и да медији носе огромну одговорност да јавности пренесу истину, што је нарочито важно у вријеме када се, како је рекао, поричу ратни злочини и глорификују ратни злочинци.

На питање да ли ће се Тужилаштво жалити на пресуду Младићу због тога што генерал Војске Републике Србије није осуђен по првој тачки оптужнице – за геноцид у шест општина БиХ, Брамерц је рекао да ће Тужилаштво проучити пресуду и да разумије фрустрацију због те тачке, али да то не смије умањити свеукупни резултат овог предмета.Оставите одговор