Божовић: Поступак против Амфилохија успорава договор Црне Горе и СПЦ

Адвокат Владимир Божовић потврдио је да су почели преговори Владе Црне Горе и Српске православне цркве о потписивању споразума о међусобним односима, али је упозорио да би судски поступак против Његовог преосвештенства митрополита црногорско-приморског Амфилохија могао успорити договор. Влада и СПЦ почеле су преговоре о потписивању споразума, који би требало да буде сличан конкордату који […]

понедељак, 12 септембра, 2011 / 18:24

Адвокат Владимир Божовић потврдио је да су почели преговори Владе Црне Горе и Српске православне цркве о потписивању споразума о међусобним односима, али је упозорио да би судски поступак против Његовог преосвештенства митрополита црногорско-приморског Амфилохија могао успорити договор.

Влада и СПЦ почеле су преговоре о потписивању споразума, који би требало да буде сличан конкордату који је премијер Игор Лукшић потписао са Ватиканом крајем јуна.

Тим документом је, између осталог, дефинисано враћање имовине и именовање католичких свештеника у Црној Гори.

Божовић, који је бранилац митрополита Амфилохија у поступку пред Основноим судом за прекршаје због наводног говора мржње, каже да је упознат са тим да су почели преговори о потписивању споразума, али је додао да поступци као што је овај у случају митрополоита Амфилохија могу да успоре тај процес.

"Свакако да и овај поступак или било какво друго поступање државе само може да наруши један поступак који ће се дешавати у будућности, а то је да Црна Гора као што је уговором ријешила односе са католичком црквом, да то уради и са православном", појаснио је Божовић, који је и члан Правног савјета Митрополије црногорско-приморске.

Према његовим ријечима, споразум треба усагласити на уставан начин, уважавајући европске норме, и поштујући вјековну институцију Митрополије црногорско-приморске.

Нај тај начин би, сматра Божовић, на јединствен и законит начин била ријешена сва питања између Цркве и државе и потврдило да је Митрополија црногорско-приморска једина православна црква у Црној Гори, да она има своје храмове, вјернике, народ, имовину, име и да јој то све треба бити заштићено.

Божовић се нада да ће Црна Гора на путу европских интеграција увидјети да било какви други односи и правци могу само да јој нанесу штету.

Он је додао да Правни савјет има податке о томе колико Митрополија црногорско-приморска посједује непокретности у Црној Гори.