Боулс: Политичари су на годишњем одмору али берзе нису!

Шеф Економског и монетарног одбора Европског парламента Шерон Боулс изјавила је да велики проблем представља чињеница што политичари мисле да тржиште мирује док су они на годишњим одморима. Она је критиковала своје колеге који систематски игноришу догађања и импулсе који долазе с тржишта, а повод је била изјава Жан-Клода Јункера, шефа Еврогрупе, који је на […]

уторак, 30 августа, 2011 / 14:01

Шеф Економског и монетарног одбора Европског парламента Шерон Боулс изјавила је да велики проблем представља чињеница што политичари мисле да тржиште мирује док су они на годишњим одморима.

Она је критиковала своје колеге који систематски игноришу догађања и импулсе који долазе с тржишта, а повод је била изјава Жан-Клода Јункера, шефа Еврогрупе, који је на јучерашњем засједању рекао да "парламентарци не би требали вјеровати тржишту и ослањати се на берзе" и приом добио велики пљесак публике.

"Знам да је Јункер само желио стећи наклоност публике, али тај став влада међу многим политичарима који мисле да су изнад тржишта и да је политика та која мора диктирати догађања на њему", рекла је Боулсова за Би-Би-Си.

Док су европски политичари били на одмору, свјетске берзе потресале су велике амплитуде, па је у августу забиљежено неколико великих падова.

У међувремену, национални парламенти еврозоне још нису почели имплементацију другог пакета помоћи за Грчку договорене 21. јула и неће бар до средине септембра, када би Нијемци требали почети са својим засједањем.

На јучерашњој сједници, предсједник Европске централне банке Жан-Клод Трише рекао је да је "потпуна и правовремена имплементација тог договора од круцијалне важности".

Он је само потврдио захтјеве шефа Европске комисије Жозе Мануела Бароза који је тражио потврду мада су одмори.