Бошњаци и Хрвати у Дому народа Српске заједно против 9. јануара

Укупно девет делегата у Вијећу народа РС, међу којима је седам Бошњака и двојица Хрвата, предали су 5. јануара Уставном суду БиХ апелацију за оцјену уставности и оспоравање Закона о Дану РС.

понедељак, јануар 8, 2018 / 17:35

На данашњем састанку у Бањој Луци који је организовао потпредсједник РС Рамиз Салкић са посланицима Коалиције „Домовина“ у Народној скупштини РС и бошњачким делегатима у Вијећу народа РС, дата је пуна подршка овој апелацији.

„Неприхватљиво је да се једнострано настави обиљежавати 9. јануар као дан ентитета имајући у виду ранију пресуду Уставног суда БиХ и став Венецијанске комисије“, казао је Салкић.

Он је подвукао да од Тужилаштва БиХ очекују и траже да обавијесте јавност шта су урадили по питању „неспровођења одлуке Уставног суда БиХ о проглашењу неуставним обиљежавање 9. јануара као Дана РС“, као и о томе ко је организовао и финансирао референдум о овом дану који је спроведен у РС.

Он је истакао да уколико се настави инсистирати да се 9. јануар обиљежава као Дан РС, усвоји и ранија иницијатива да се тај датум „почне обиљежавати као Дан сјећања на све жртве злочина почињених на простору овог ентитета“.

Још једном је упутио позив властима у РС да се отвори јасна дискусија и процедуре како би се дошло до заједничког датума који ће се обиљежавати као дан овог ентитета, а који ће бити прихватљив свима.7 КОМЕНТАРА

  1. Ukinuti vijece naroda RS i konstitutivnost muslimana i hrvata u RS.Nadam ce novim ustavom RS i ovo rijesiti
    RS ne moze sa biti funkcionalna drzava sa ovim nametnutim rijesenjima a koja su uz to i antidejtonska

  2. Па у Херцеговачко неретванском кантону влада ХДЗ, па Србима није дато ни оно што је уставни суд БиХ пресудио ??? Ипак зовите Човића !!!

  3. Или покушаваш да нам објасниш да је ХДЗ као странка која је бар пола милиона Срба протјерала са огњишта у ствари коректна политичка опција ??? Биће прије да се ради о удруженом злочиначком подухвату, да си ти још један од дрвених адвоката који је постао усташки одвјетник.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *