Босић: Вратити људска права грађанима РС и БиХ

Предсједник СДС-а Младен Босић замолио је предсједавајућег Предсједништва БиХ Небојшу Радмановића и предсједавајућег Савјета министара БиХ Николу Шпирића да искористите свој ауторитет како би се, уз помоћ домаћих и међународних институција, што прије вратила угрожена људска права и слободе грађанима Републике Српске и БиХ који су посљедњих десет година санкционисани незаконитим и неуставним одлукама високих […]

уторак, 24 маја, 2011 / 11:25

Предсједник СДС-а Младен Босић замолио је предсједавајућег Предсједништва БиХ Небојшу Радмановића и предсједавајућег Савјета министара БиХ Николу Шпирића да искористите свој ауторитет како би се, уз помоћ домаћих и међународних институција, што прије вратила угрожена људска права и слободе грађанима Републике Српске и БиХ који су посљедњих десет година санкционисани незаконитим и неуставним одлукама високих представника.

"Упркос нашим сталним апелима, али и захтјевима и упозорењима других домаћих институција, стручне јавности, па и упозорења Венецијанске комисије, да ОХР престане да преузимања судске надлежности у земљи, чиме се озбиљно угрожавају људска права појединаца загарантована Уставом и Европском конвенцијом о људским правима и слободама, чији праг не смије прећи ни сам високи представник, ово питање све до сада није озбиљно узето у разматрање", неведено је у писму које је Босић упутио Радмановићу и Шпирићу.

Босић у писму тражи од Радмановића и Шпирића да, користећи своја овлаштења и могућности, о овоме обавијесте релевантне међународне факторе у УН и Европској унији под чијим мандатом и овлашћењима дјелује високи представник и његова канцеларија.

Босић наводи да су СДС и он лично у више наврата тражили од високог представника у БиХ Валентина Инцка и његових претходника да престану санкције и политичке и друге забране према великом броју грађана РС које су наметали високи представници у БиХ током посљедњих десет година.

"Различите форме санкција, политичких забрана и казни, нестандардне, а неке и потпуно непознате у нашем уставно-правном систему, временски неограничене, донесене без било каквог судског поступка, права на одбрану и права на жалбу и правни лијек, примијењене су у најдрастичнијем и најокрутнијем облику, посебно у вријеме високог представника Педија Ешдауна, на више од стотину појединаца у РС током 2003, 2004. и 2005. године", навео је Босић у писму.0 КОМЕНТАРА

  1. Krajnje je vrijeme da se vidi šta sa ljudima kojima su bez sudskog procesa oduzeta sva lična dokumenta, a time i osnovna ljudska prava. Ako je OHR toliko jak neka pokrene istragu pa neka se utvrdi da li su ljudi krivi ili ne.. zasada ima mnogo Andana, samo to nije dobro za OHR.
    Ako ne želi da se mješa u pravosuđe i ne treba, ali zato treba da ode iz BiH.

  2. Većeg licemjera od ovoga Bosića nema! Jedinica mjere za licemjerstvo treba da dobije ime po njemu. Pa Bosiću, nisu Radmanović i Špirić ovce da ne znaju da jedno javno pričaš, a drugo kada se nađeš nasamo sa ambasadorima i službenicima OHR-a. Kada čovjek jednom prihvati da bude potrčko, kao ti, on to ostaje zauvijek.

  3. Bezbeli, apsolutno si u pravu. Ko iole prati politicku scenu u RS, svjestan je da je Bosicu jedino bitno da je okruzen podanicima oko sebe u vrhu SDS-a.Ne zeli da cuje kritiku koja bi mozda dovela do pitanja njegov apsolutizam. SDS nije zapamtio veceg NEdemokrate od njega. I kako onda ocekivati od njega da se bavi politikom na nacin da SDS predstavo ozbiljnom politickom partijom? Ma, ne znam zasto trosim rijeci na ovog covjeka…. Zapravo, to je covjek koji nema obraza i sa kojim nema dogovora. Sitna dusa……
    Pogledajte mu oci i sve ce vam biti jasno…..

Оставите одговор