Босић: Треба видјети ко чини већину на нивоу БиХ – СДА или СББ?

Предсједник СДС-а Младен Босић каже да у овом тренутку није могуће сазвати састанак представника политичких странака које чине парламентарну већину на нивоу БиХ, али да ће у наредним данима са њима обавити консултације. „Постоји очекивање да се до 27. јуна, односно састанка у Бриселу политичких лидера из БиХ и представника Европске комисије, обаве извјесне консултације […]

четвртак, 14 јуна, 2012 / 10:04

Предсједник СДС-а Младен Босић каже да у овом тренутку није могуће сазвати састанак представника политичких странака које чине парламентарну већину на нивоу БиХ, али да ће у наредним данима са њима обавити консултације.

„Постоји очекивање да се до 27. јуна, односно састанка у Бриселу политичких лидера из БиХ и представника Европске комисије, обаве извјесне консултације и види каква је политичка ситуација у БиХ“, рекао је Босић Срни.

Он је навео да ће обавити консултације, иако се тренутно не зна ко чини парламентарну већину на нивоу БиХ, односно да ли су у њој СДА или Савез за бољу будућност.

„То је први проблем зашто се не може сазвати састанак. Нећу га сазивати уколико нема јасних назнака да ће бити нешто договорено, а то се не може очекивати ако Федерација БиХ нема приједлог како бирати два члана Предсједништва БиХ из тог ентитета“, додао је Босић.

Он је оцијенио да би СДА „заиграла“ веома ризичну игру уколико би кренула у блокаду институција.

„То би било схваћено као чиста опструкција демократије и не очекујем да се то деси. Уколико би се тако нешто догодило на неки начин би ушли у радикализацију поличиких прилика које су ионако тешке у БиХ“, каже Босић.

Он је напоменуо да се могу очекивати различити сценарији када је у питању рјешење политичке ситуације у Федерацији БиХ.

„Та криза утиче и на Републику Српску, јер су сви други преговори и теме на чекању“, рекао је Босић.

Говорећи о састанку у Бриселу, Босић је рекао да ће бити ријечи о успостављању механизма координацији унутар БиХ на путу ка ЕУ.

„То значи како различити нивоу власти у БиХ да координишу и нађу јединственстав на путу ка ЕУ. Било би свакао добро да буде помака у рјешавању питања имплементације пресуде у предмету `Сејдић и Финци против БиХ`“, појаснио је Босић.