Босић: Шта Муслиманима вриједе пресуде, ако неће бити поштоване?

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић каже да не види да би неко могао аргументима даље да брани учешће страних судија у Уставном суду БиХ, а да истовремено тврди да је БиХ суверена земља. "Бошњаци мисле да су у предности зато што се усвајају одлуке преко страних судија прегласавањем друга два народа. […]

субота, 5 децембра, 2015 / 10:24

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић каже да не види да би неко могао аргументима даље да брани учешће страних судија у Уставном суду БиХ, а да истовремено тврди да је БиХ суверена земља.

"Бошњаци мисле да су у предности зато што се усвајају одлуке преко страних судија прегласавањем друга два народа. Али, шта им вриједе одлуке ако оне неће бити спровођене. Не видим да би такво стање могло одговарати чак ни Бошњацима", рекао је Босић за "Еуроблиц".

Он сматра да је то основ за наду да се може постићи договор о неопходним промјенама, док, у супротном, одлука Уставног суда БиХ о Дану Републике може послужити за даље дизање политичких тензија, што би био жељени расплет за поједине политике које се базирају на конфликту.

Босић каже да, уколико закон о Уставном суду БиХ буде одбијен, треба размотрити како адекватно реаговати у складу са процјеном интереса Републике Српске."Све је у игри, па и напуштање заједничких институција БиХ као најдрастичнија мјера", поручио је Босић који је и предсједник СДС-а.

Он је рекао да треба имати у виду да послије такве драстичне мјере нема више повратка, истичући да овакве ствари не смију бити кориштене за ускостраначке или личне дневнполитичке интересе.

"Имам осјећај да у Федерацији БиХ, али и у међународној заједници, неки политичари управо прижељкују овакав расплет како би оптужили Републику Српску за напуштање Дејтонског мировног споразума и на тај начин отворили пут за његову промјену", рекао је Босић.

Босић сматра да је Уставни суд БиХ, одлуком о неуставности 9. јануара као Дана Републике Српске, сам себи пуцао у ногу и постао инвалид институција.

Он каже да треба процијенити да ли би референдум о Дану Републике Српске био кориснији сада или након истека рока од 120 дана, те напомиње да треба имати у виду да је процедура за расписивање референдума компликована са становишта блокада у Вијећу народа.

Босић каже да иницијативе као што је ова са Уставним судом БиХ и Даном Републике Српске не указују на спремност да се међусобно граде бољи односи у власти на нивоу БиХ.

"Тачно је да је члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић ову иницијативу поднио давно прије фомирања садашње власти на нивоу БиХ, али је, у интересу стврања бољих односа, могао и повући своју иницијативу", рекао је Босић.