Босић: Провођење одлуке Сејдић-Финци блокирају СДП и СДА

Предсједник СДС-а Младен Босић сматра да говор комесара ЕУ за проширење и европску политику Штефана Филеа у Стразбуру није ништа ново и да је од раније познато да је провођење одлуке "Сејдић – Финци" услов за даље разговоре око ЕУ. "Ту се сада поставља питање зашто то није раније ријешено и конкретно могу одговорити да […]

петак, 25 јануара, 2013 / 21:10

Предсједник СДС-а Младен Босић сматра да говор комесара ЕУ за проширење и европску политику Штефана Филеа у Стразбуру није ништа ново и да је од раније познато да је провођење одлуке "Сејдић – Финци" услов за даље разговоре око ЕУ.

"Ту се сада поставља питање зашто то није раније ријешено и конкретно могу одговорити да те процесе коче, прије свега, из СДП-а БиХ у оквиру `шесторке`, и СДА која је у опозицији. Они не прихватају да се нађе компромисно рјешење у складу са принципом да сваки ентитет одлучи на који ће начин бирати своје чланове Предсједништва БиХ", рекао је Босић Срни.

Он је нагласио да сада остаје да се види зашто они коче тај процес, додајући да вјероватно постоје снаге које би жељеле да им то питање служи за "распакивање" Дејтонског споразума.

"Једноставно, дошло је вријеме да се дефинише ко у оквиру `шесторке`, али и БиХ у цјелини, не жели да се нађе рјешење за то питање, а не да се одговорност за то фактурише на све политичаре и на све стране", поручио је Босић.

Он је подсјетио да Република Српска има политички консензус о том питању и да чека стварање политичке воље у Федерацији БиХ.

Европски комесар за проширење Штефан Филе поручио је јуче представницима власти у БиХ да када је ријеч о питању провођења одлуке "Сејдић-Финци" треба да буду разбијена два мита.

"Прво, није тачно да ће чланице ЕУ на крају спустити критеријум за захтјев за чланство, уколико власти БиХ наставе да биљеже неуспјехе у напорима да се постигне заједничко рјешење. Друго, исто тако је нетачно да ће оклијевање у провођењу одлуке `Сејдић-Финци` довести до погодније ситуације након избора, јер за такве изборе сматраћемо да нису испунили неопходне стандарде. Рјешење је потребно одмах", навео је Филе у говору пред Савјетом Европе у Стразбуру.