Босић: ОХР и високи представник главни кривци за кризу у БиХ

Предсједник Српске демократске странке Младен Босић оцјењује да су ОХР и високи представник главни кривци за кризу у БиХ и позива међународну заједницу и ЕУ да не дозволе да се неким санкцијама, које жели да уведе Валентин Инцко, продубљује даља криза. Босић је оптужио Инцка да је својим извјештајем пред Савјетом безбједности у Њујорку довео […]

среда, мај 11, 2011 / 15:46

Предсједник Српске демократске странке Младен Босић оцјењује да су ОХР и високи представник главни кривци за кризу у БиХ и позива међународну заједницу и ЕУ да не дозволе да се неким санкцијама, које жели да уведе Валентин Инцко, продубљује даља криза.

Босић је оптужио Инцка да је својим извјештајем пред Савјетом безбједности у Њујорку довео до тога да Република Српска буде главни кривац за кризу у БиХ и упозорио да се у случају продубљивања кризе неће моћи наћи излаз.

СДС ће подржати најављени референдум и тај став је пренесен предсједнику Српске Милораду Додику, рекао је Босић новинарима у Бањалуци.

Босић је нагласио да се Српској не смије одузети право на референдум и поручио да ће ова странка, уколико високи представник пролонгира одлуке о референдуму на два до три мјесеца, бити спремна да разговара, ради дугорочних интереса Српске.

Он је апеловао и на представнике међународне заједнице да не посежу ни за каквим санкцијама и мјерама, "како не би БиХ довели до ћорсокака".
Босић је, у исто вријеме, позвао представнике ЕУ на разговоре у Бањалуку како би дошло до неког логичног рјешења, изражавајући наду да ситуација неће имати размјере кризе и да ће Инцко одустати од поништавања одлуке о референдуму које је донијела Народна скупштина Српске.

"СДС је свјестан да заиста постоје објективни проблеми у правосудном систему БиХ, поготово Суду и Тужилаштву БиХ, па је зато неопходно отворити дијалог у наредних дан два" – објаснио је Босић.

Лидер СДС-а је истакао да привремени предсједавајући Парламентарне скупштине БиХ мора сазвати сједницу Представничког дома, како би се ушло у конкретне разговоре у вези са формирањем скупштинске већине на нивоу БиХ.

"Тренутно је проблем расподјела три хрватска мјеста у Савјету министара БиХ" – објаснио је Босић и додао да ће СДС учествовати у разговору уколико се пронађе компромис и поједине партије из БиХ, као што је СДП, одустану од разних услова и престану да компликују ситуацију.

"У интересу Републике Српске јесте да буде деблокиран даљи процес формирања власти на нивоу БиХ" – оцијенио је Босић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *