Босић о Суторини, тероризму и избацивању ДФ из Савјета министара

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић изјавио је данас у Сарајеву да је Колегијуму овог дома стигао допис из Тужилаштва БиХ којим се траже информације о интернет преносу сједнице Представничког дома на којем је дата сагласност за ратификацију споразума о граници између БиХ и Црне Горе. "Знате да је било компликација у […]

среда, 9 децембра, 2015 / 15:30

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић изјавио је данас у Сарајеву да је Колегијуму овог дома стигао допис из Тужилаштва БиХ којим се траже информације о интернет преносу сједнице Представничког дома на којем је дата сагласност за ратификацију споразума о граници између БиХ и Црне Горе.

"Знате да је било компликација у вези са функционисањем система гласања у том тренутку, па Колегијум тражи извјештај Секретаријата тим поводом, а све информације ћемо доставити Тужилаштву", рекао је Босић новинарима.

Истичући да је ситуација у вези са гласањем јасна, да је гласано дизањем картица јер приликом гласања није радио електронски систем, што је у складу са Пословником Представничког дома, Босић је подсјетио на континуиране тензије које се у Федерацији БиХ стварају у вези са питањем границе са Црном Гором, односно питањем Суторине.

"Мислим да су посљедица тих односа у Федерацији и тужба Тужилаштву и захтјев Тужилаштва Колегијуму", рекао је Босић и додао да нема информацију ко је тражио покретање овог поступка.

Од сутрашње посебне сједнице Представничког дома посвећене стању безбједности у БиХ, односно питању тероризма Босић очекује да посланици добију информације које тренутно могу да добију и да их расправе.

"Не очекујем ништа спектакуларно. Свима је јасно шта треба урадити у вези са тероризмом – треба сачекати нове приједлоге Савјета минситара и надлежног министарства како боље увезати систем и људе који се баве борбом против тероризма у регији да би имали боље резултате о томе", сматра он.

Према његовом мишљењу, свима је јасно да нема гаранције да се икаквим мјерама може отклонити опасност од тероризма.

"Мислим да на томе треба радити више на политичком нивоу и створити контраклиму од ове коју имамо сад", рекао је Босић и додао да унутар БиХ постоје политичке и међуетничке тензије које представљају додатни подстрек за терористичке нападе.

Када је у питању захтјев предсједавајућег Савјета министара БиХ Дениса Звиздића за смјену кадрова ДФ-а, Босић је рекао да СДА и ХДЗ БиХ као већински партнери из ФБиХ инсистирају на реконструкцији Савјета министара.

Наводећи да Савез за промјене у случају да предложи смјену одређених министара очекује за то подршку партнера из ФБиХ, Босић је рекао да ће Клуб посланика СДС-а у Представничком дому то узети у обзир приликом доношења коначне одлуке у вези са гласањем у овом случају.