Босић: Крајње је вријеме да РАК добије легално руководство

Предсједник СДС-а Младен Босић рекао је данас новинарима у Сарајеву да је крајње вријеме да Регулаторна агенција за комуникације (РАК), која је у блокади већ седам година, добије легално руководство. "Крајње је вријеме да неко нешто учини да се и РАК уведе у систем и са тог становишта, ми подржавамо измјену закона. Очекујемо да Савјет […]

петак, 23 новембра, 2012 / 07:43

Предсједник СДС-а Младен Босић рекао је данас новинарима у Сарајеву да је крајње вријеме да Регулаторна агенција за комуникације (РАК), која је у блокади већ седам година, добије легално руководство.

"Крајње је вријеме да неко нешто учини да се и РАК уведе у систем и са тог становишта, ми подржавамо измјену закона. Очекујемо да Савјет министара БиХ интервенише и да уведе легално руководство", рекао је Босић.

Он очекује да на челу РАК-а буде неко из реда српског народа из Републике Српске, јер је то био дио договора од прије годину дана и то као компензација за четврто министарство које је Српска тада уступила бошњачкој страни.

"Од тог договора до данас они нису испунили своје обавезе и сматрамо да, ако буде настављена оваква ситуација, не постоје услови за договор унутар шесторке", упозорио је Босић.

Према његовом мишљењу, РАК је као важна агенција фактички приватизован, људи се у њему понашају као да су власници Агенције, никоме не одговарају, нико их не може смијенити и нико их не бира.

"И то није једина агенција која је у таквом положају. У таквом положају је и Високи судски и тужилачки савјет и очекујемо да дођу промјене и у том сегменту и у осталим случајевима гдје су људи постали сврха сами себи и гдје су приватизовали друштвене агенције", закључио је Босић.

Нема политичке игре око Бећировића

Он је рекао да нису изиграли мостарски договор лидера шест странака које чине парламентарну већину тиме што су посланици те странке у Представничком дому парламента БиХ били уздржани приликом гласања о избору Дениса Бећировића за замјеника предсједавајућег овог дома, а то су учинили на основу става који странка износи већ више од мјесец дана.

"Од момента када је СДС тражио смјену Бећировића до данас ништа се није промијенило у ситуацији због које је тражена његова смјена.

То није била политичка игра. То је био наш покушај да укажемо да они који представљају институције не могу износити своја мишљења него морају да износе мишљења институције. Бећировић то није прихватао као принцип и послије смјене наставио је да даје изјаве у истом смислу и нисмо имали никакав разлог да промијенимо свој став да он не треба да буде на челу Представничког дома", објаснио је Босић.

Он је рекао да је став да СДС неће гласати за Бећировићево именовање саопштио на састанку у Мостару, као и да су очекивали од СДП БиХ и СББ да предложе било којег другог кандидата, кога би подржали.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ поново је данас изабрао Дениса Бећировића за члана Колегијума Дома из реда бошњачког народа, односно замјеника предсједавајућег овог дома.

За Бећировића, којег је предложио Клуб посланика СДП, гласали су посланици СДП, СНСД, СББ и два ХДЗ.,Уздржани су били посланици СДС, ПДП, ХСП и Странке за БиХ, док су против били посланици СДА.Оставите одговор