Босић: Коалиција ослабила

Коалиција на нивоу БиХ више није стабилна онолико колико је била уназад неколико мјесеци, изјавио је у Источном Сарајеву предсједник СДС-а Младен Босић. "Све што се дешавало након изласка Демократског фронта /ДФ/ из коалиције, уласка Савеза за бољу будућност /СББ/ и хапшење лидера те странке Фахрудина Радончића створило је неку нову ситуацију која је, најблаже […]

понедељак, 1 фебруара, 2016 / 16:53

Коалиција на нивоу БиХ више није стабилна онолико колико је била уназад неколико мјесеци, изјавио је у Источном Сарајеву предсједник СДС-а Младен Босић.

"Све што се дешавало након изласка Демократског фронта /ДФ/ из коалиције, уласка Савеза за бољу будућност /СББ/ и хапшење лидера те странке Фахрудина Радончића створило је неку нову ситуацију која је, најблаже речено, нестабилнија него што је била прије", рекао је предсједник СДС-а.

Босић сматра да је правосуђе у БиХ један од главних извора кризе и стално се говори да је неопходно извршити велике промјене, наглашавајући да је доказ за његову тврдњу то да нико од функционера умијешаних у велике скандале корупције у Републици Српској није процесуиран.

Када је ријеч о хапшењу лидера СББ-а, Босић је новинарима рекао да "правна држава није никада проходала у БиХ" и да је још велики утицај политике на правосудни систем.

"Да ли постоји основ за хапшење Радончића или не, не могу да кажем јер нисам довољно упознат. Залажемо се за стварање правне државе и уколико се покаже да заиста није било основа за његово хапшење, правосуђе у БиХ ће генерално бити у безизлазној ситуацији", додао је Босић.

Он је напоменуо да је и Уставни суд БиХ себи "пуцао у ногу" у вези са одлуком о Дану Републике Српске, јер се довео у ситуацију да донесе одлуку која неће бити проведена, те да је јасно да та институција не функционише више у капацитету у коме би требало.

Босић је истакао да ће подржати иницијативу о спровођењу референдума о Дану Републике Српске, позивајући истовремено предсједника Републике Милорада Додика да "престане да манипулише инструментом референдума".

Он сматра да је сасвим извјесно и какав ће бити исход референдума, да ће се велики проценат грађана изјаснити "за", јер није непозната воља грађана када је ријеч о Дану Републике Српске.

Лидер СДС-а је након сједнице Предсједништва странке у Источном Сарајеву рекао и да оно што ради међународна заједница, такође, не доприноси смиривању ситуације у БиХ.

"Уколико се не направи неки нови договор, ове власти неће моћи направити било какав искорак у наредном периоду", оцијенио је Босић.

Он је додао да је Предсједништво СДС-а данас разматрало кораке које ће предузети након што, евентуално, за два дана закони који се односе на Уставни суд БиХ буде одбијен у парламенту БиХ.

"Вјерујем да ће сви у БиХ схватити да овакав Уставни суд БиХ само доприноси произвођењу нових криза и да ћемо ући у период и фазу договора на који начин да ријешимо Уставни суд који не би био извор свађа, подметања или промјене Дејтонског мировног споразума, односно политичко средство појединих странака и појединаца у БиХ", рекао је Босић.

Он је истакао да иницијатива лидера СДА Бакира Изетбеговића за укидањем Дана Републике Српске није донијела добро ником у БиХ, па ни Бошњацима које живе у Српској.0 КОМЕНТАРА

 1. Зашто је из ове вијести Фронтал изоставио ‘храбри’ Босићев изазов?

  http://www.rtvbn.com/373510/Vanredni-izbori-Dodik-protiv-Bosica

  Босић је имао шансу да бар два пута стане на црту Додику, али није имао храбрости.
  Данас је скупио ту храброст јер се Додик више не може кандидовати за предсједника РС.

  Шта друго рећи него да је опозиција неозбиљна дружина.

 2. Прије неколико дана смо имали на Фронталу расправу о Бореновићевој изјави да избори на нивоу БиХ нису потребни, а већ данас имамо Босићеву изјаву да је коалиција на нивоу БиХ нестабилна, али му не пада да предложи изборе на том нивоу, него изазива Додика знајући да се Предсејдник РС може бирати највише два пута узастопно.

  Који лузер!?

 3. Ministar Mektić već mjesecima obećava „čišćenje“ Srpske.
  Mislim da je prošlo dovoljno vremena otkako je postavio čovjeka po mjeri na mjesto direktora SIPA-e. Još se ništa nije desilo i ništa još u najavi nemamo.
  Izgubio je moje povjerenje i potvrdio moju tezu ta su svi političari isti samo što su neki malo veće „galamžije“ od drugih. Ostalo sve isto.

 4. Оно што је мени невјероватно је да Босића савјетници нису упозорили да се Додик на следећим изборима не може кандидовати за Предсједника РС.

  И што телалук о овој бламажи ћути.
  Ово је досад најимбецилнији настуо опозиције.

 5. Ja bih mu sada ponudio džentlmenski „ugovor da ispoštuje dogovor“.
  Da se pitam bio bih spreman da mu dam još 6 mjeseci da očisti „Srpsku“ a zauzvrat mu ne bih stvarao niti bilo kakav pritisak niti bilo kakvu medijsku „buku“ na lokalnim medijima što je uobičajno kod nas.
  Koga da uhapsi? Pa samo one za koje je u političkoj kampanji tvrdio da su lopovi,korumpirani,“nepotizmičari“ itd. Samo njih.
  Naravno da su ovo samo moji „pusti snovi“ i da sam potpuno u pravu da svi političari koji nam se nude su isti, istog mentalnog sklopa, „gladni fotelja“ i da se samo bore za moć ali ne i za društvo.
  Mislim da je vrijeme to već pokazalo i da je sasvim normalno postalo da javna ličnost koja vrši vlast kaže drugoj koja je takođe vlast da je lopov i da ništa ne preduzme povodom toga. Ako još napomenemo da su i jedna i druga politička figura toliko moćne da mogu međusobno da se pohapse jer tvrde da su i jedna i druga politička figura lopovi, a ništa ne preduzimaju, ostaje samo da se mučno smijemo i da živimo u nevjerici.
  Po čemu se nova vlast u BiH razlikuje od prethodne?Ima tu nekog napretka na papiru ali u društvu ga niko ne osjeti, obični građanin to ne osjeti.