Босић: Ко дозвољава СИПА да блокира Савјет министара?

Предсјендик Српске демократске странке очекује да ће сутра бити одржана сједница парламентарне скупштине Бих на коме ће бити изабран нови Савјет министара БиХ.  Он је рекао да нема информације још да су припадници Агенције за истраге и заштиту извршили провјеру кандидата за будуће чалнове Савјета министара БиХ, наводећи да је то недопустиво да се тај […]

четвртак, фебруар 9, 2012 / 18:02

Предсјендик Српске демократске странке очекује да ће сутра бити одржана сједница парламентарне скупштине Бих на коме ће бити изабран нови Савјет министара БиХ.

 Он је рекао да нема информације још да су припадници Агенције за истраге и заштиту извршили провјеру кандидата за будуће чалнове Савјета министара БиХ, наводећи да је то недопустиво да се тај процес провјере одвија тако дуго.

"То је неприхватљива ситуација која је произведена наметнутим законима у вријемe Педи Еждауна, који је институцију Сипе и остале правосудне институције покушавао да искористи у сврху политичког притиска на факторе у БиХ", рекао је Босић, наводећи да ће СДС чим се заврши процес конституисања Савјета министара тражити промјену тог законског рјешења.

Он је рекао да је такође неприхватљиво да БиХ још увијек нема буџет и да због разноразних тумачења и неслгања појединаца Савјет министара у техничком мандату није у стању да тај посао заврши.

"Надамо се да ће брзо бити формиран савјет министара и да ће они одмах ријешити ситуацију око буџета заједничких институција БиХ", рекао је Босић.

Одговарајући на новинарска питања, Босић је рекао да је познат став СДС када је у питању обустављања истраге против највиших бошњачких ратних цивилних и војних званичника у случају Добровољачке улице.

"Наш став је познат, Ми смо захтијевали од тужилаштва да хитно пониште ту одлуку, наш став генерално је да то не би требало да ради тужилаштво и судство БиХ и ми смо тражили од органа и институција да се тај процес покрене пред надлежним правосудним институцијама у РС. Тражили смо од Србије да не одустају од случаја Доборовољачке пред српским судовима, јер је свима јасно да правда око Добровољачке и многих других случајева који се тичу српских жртава из протеклог рата не може бити остварена пред правосуђем БиХ", рекао је Босић.

Он је казао да је то и разлог што је СДС с СНСД поднијела инцијативу за доношење закона о укидању тужилаштва и судства БиХ.

"Правосудне институције, тужилаштво и суд, БиХ сами су себе дискредитовали таквим односом, одлукама и таквом очигледном пропорцијом која је на штету Срба и која треба да поткријепи тезу да су Срби они који су чинили злочине, а да то нису чинили остали у БиХ",рекао је Босић.

Гдје је запело када је у питању отварање канцеларије владе РС у дистрикту Брчко, Босић је на ово новинарско питање одговорио да он не зна о томе ништа, али да је у вријеме владе СДС та канцеларија постојала.

"Ја знам да је у вријеме владе СДС та канцелрија постојала и функционисала у Брчком. Зашто је укинута и зашто актуелна влада сада не отвара ту канцеларију како је најавила можете питати предсјендика владе РС", рекао је Босић.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *