Босић: Инцко нека се јави поводом Церића и Зукорлића

Предсједник СДС Младен Босић изјавио је да високи представник у БиХ Валентин Инцко данашњом изјавом да би "отцјепљење Српске представљало постхумни тријумф политике Слободана Милошевића" покушава да допринесе порасту кризе и нетрпељивости међу народима и грађанима у БиХ. "Инцко на овај начин доприноси додатном подгријавању атмосфере", рекао је Босић, оцјењујући да исти циљ продубљивања кризе […]

субота, 24 децембра, 2011 / 22:33

Предсједник СДС Младен Босић изјавио је да високи представник у БиХ Валентин Инцко данашњом изјавом да би "отцјепљење Српске представљало постхумни тријумф политике Слободана Милошевића" покушава да допринесе порасту кризе и нетрпељивости међу народима и грађанима у БиХ.

"Инцко на овај начин доприноси додатном подгријавању атмосфере", рекао је Босић, оцјењујући да исти циљ продубљивања кризе у БиХ имају и екстремне изјаве из Исламске вјерске заједнице БиХ и њеног лидера Мустафе Церића, као и главног муфтије у Србији Муамера Зукорлића.

Босић је рекао да се у БиХ сви утркују ко ће дати екстремнију изјаву, не би ли добили неки политички поен, додавши да не зна "да ли је и ко помињао отцјепљење Републике Српске".

Он је нагласио да је "жалосно" да се није огласила међународна заједница на позиве Зукорлића и Церића муслиманским земљама да прекину односе са предсједником Српске Милорадом Додиком и руководством Србије.

"Очигледно је да и Зукорлић и Церић и други политички фактори у БиХ таквим изјавама покушавају да за себе добију дио јавности која је, и даље, због разних страхова који постоје на овом подручју склона да се одазове на такву екстремну политику", рекао је Босић данас новинарима у Модричи.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко изјавио је да не сматра да је могуће отцјепљење Републике Српске од БиХ, оцијенивши да би то представљало "постхумни тријумф /Слободана/ Милошевића и доказ да се етничко чишћење исплати".

Инцко је истакао да то међународна заједница никада не би одобрила, а ни он као високи представник. "Распад Југославије је завршен. Даљих отцјепљења више неће бити", рекао је Инцко.