Босић: ХДЗ-ови ће опредијелити будуће политичке односе у БиХ

Лидер Српске демократске странке Младен Босић упозорава да ће нови приједлози ХДЗ-а БиХ и ХДЗ-а 1990 о одлуци "Сејдић и Финци" те однос тих странака према захтјеву СНСД-а за смјену министра спољних послова БиХ, опредијелити будуће политичке односе у БиХ. Коментаришући најаву двају ХДЗ-ова да ће сљедеће седмице у парламентарну процедуру упутити приједлог амандмана на […]

понедељак, 20 августа, 2012 / 16:46

Лидер Српске демократске странке Младен Босић упозорава да ће нови приједлози ХДЗ-а БиХ и ХДЗ-а 1990 о одлуци "Сејдић и Финци" те однос тих странака према захтјеву СНСД-а за смјену министра спољних послова БиХ, опредијелити будуће политичке односе у БиХ.

Коментаришући најаву двају ХДЗ-ова да ће сљедеће седмице у парламентарну процедуру упутити приједлог амандмана на Устав БиХ у вези случаја "Сејдић и Финци", а који су на трагу оних која су раније договорили са СДП-ом, Босић је за Фену подсјетио да ће њихов приједлог, када је у питању избор чланова Предсједништва БиХ, бити да то буде индиректни избор, што је за СДС изненађење.

„То је за нас изненађење с обзиром на јасан став из Републике Српске и то да постоји консензус свих странака да се члан Предсједништва БиХ из РС бира директно", казао је Босић.

Лидер СДС-а најављује да је ово вријеме које ће опредијелити будуће политичке односе у БиХ.

„Много зависи и то како ће се два ХДЗ-а одредијелити и према иницијативи СНСД-а о смјени министра вањских послова БиХ Златка Лагумџије. То ће опредијелити и наше будуће ставове па и према одлуци ‘Сејдић-Финци’, јер је евидентно да из Федерације БиХ постоје различити приједлози", казао је Босић.

Подсјетио је да постоји и приједлог СДА који заговара директно бирање два члана Предсједништва БиХ из Федерације БиХ и да тај приједлог уопште није у колозији с интересима Републике Српске.