БОРС Требиње: Кругови су анти-српски и анти-требињски филм

Саопштење за јавност поводом најаве премијере филма "КРУГОВИ" у Требињу данас је издала Борачка организација Требиње, које преносимо у цјелости. – Тешко је повјеровати да данас, готово двије деценије од завршетка одбрамбено-отаџбинског рата, морамо да бранимо част, достојанство, понос и патриотизам српског војника, припадника Требињске бригаде. Оно што посебно истичемо је да нико од 4 […]

петак, март 15, 2013 / 20:16

Саопштење за јавност поводом најаве премијере филма "КРУГОВИ" у Требињу данас је издала Борачка организација Требиње, које преносимо у цјелости.

– Тешко је повјеровати да данас, готово двије деценије од завршетка одбрамбено-отаџбинског рата, морамо да бранимо част, достојанство, понос и патриотизам српског војника, припадника Требињске бригаде.

Оно што посебно истичемо је да нико од 4 хиљаде бораца Требињске бригаде није направио ни најмањи ратни инцидент, који није у складу са Женевском конвенцијом и обичајима рата, нико од припадника Требињске бригаде није био предмет било какве истраге ни Суда БиХ, ни Хашког трибунала.

Посебна врлина наших бораца је што су се и према непријатељским војницима односили са респектом и поштовањем. Требиње је једини, или међу ријетким општинама у Босни и Херцеговини, у коме није било сукоба по националној основи.

Улични сукоб од прије 20 година у Требињу, у којем је у физичком обрачуну живот изгубио наш суграђанин Срђан Алексић, искориштен је за промоцију једне анти-српске и анти-требињске приче, али и анти-цивилизацијске приче, јер се једна трагична судбина користи за реализацију нечијих неостварених националних жеља, али и за личну корист појединаца. Бројни су примјери гдје су Требињски борци, жртвујући своје животе, спашавали тешко рањене саборце друге националности, али и заробљене и рањене непријатељске војнике.

Драги наши Требињци, филм „Кругови“ („Српска омча“) је анти-српски филм. Филм „Кругови“ је анти-требињски филм и зато Вас позивамо да његову најављену промоцију у Требињу бојкотујете.

Ако случајно неко оде на ту промоцију, поготово се ово односи на наше младе суграђане, који се нису ни родили тада, треба да знају следеће:

1. Главни јунак у филму, кога глуми Вук Костић, појављује се у српској униформи, што је лаж, јер Срђан Алексић у моменту страдања није био припадник Војске Републике Српске.

2. Српски војници се у филму приказују као пијанци, криминалци и разбојници, што је такође велика лаж. Војници су Ваши очеви, Ваши стричеви, Ваши ујаци, Ваши кумови, Ваше комшије који су у једном тешком времену били и ратници и војници, али прије свега –људи.

Поштујући сваки изгубљени живот у ратном периоду, без обзира како је до тога дошло, Борачка организација Требиња се још једном оглашава, надајући се да ће ова сатанизација српске војске из Требиња престати, да ће престати свакодневно вријеђање родитеља и чланова породице погинулих 260 бораца Требињске бригаде и вријеђање слободарског духа Требиња и Херцеговине – наводи се у саопштењу за јавност Борачке организације Требиње.0 КОМЕНТАРА

 1. Тако је браћо саборци!
  Филм нисам гледао, а и немам намеру, пошто сам унапред знао каква ће порука бити као и многи.
  Још би био задовољнији да се по овоме огласила Борачка са републичког нивоа…можда и хоће али не верујем…ово није питање само града Требиња.

  БОРС се није оглашавао ни по много погубнијим питањима, за народ и РС.

 2. “Оно што посебно истичемо је да нико од 4 хиљаде бораца Требињске бригаде није направио ни најмањи ратни инцидент, који није у складу са Женевском конвенцијом и обичајима рата“

  У којој бригади су били нападачи на Срђана?

 3. Паметњаковићи!

  Руководим се својим ставом, тиме што сам доста тога о пропагаторима те целе приче па и филма видео и пре самог филма.Такође знам да мотиви те кухиње и пропагатора сигурно нису „срцепарајућа“ осјећања за неког Срђана, а сигурно нису ни на релацији ЛИКА а посебно ДЈЕЛА бораца ВРС.
  Да сам у праву то потврђују и моји саборци који су гледали.
  Слажем се!
  Паметнима заиста више коментара не треба!

 4. Мислим да је потребно још мало коментара.
  Дјетињасто је „избацити паролу“-бојкотујмо филм и онда се умусити ко дијете на тути. Проблем се неће сам ријешити.
  То је као кад мали Перица каже мами: Купи ми аутић или нећу јести читав дан!
  Неко је претукао на смрт Срђана. Ко?
  Да ли је пронађен, суђен и осуђен? Да ли су чланови БОРС инсистирали на овом случају који се претвара у прворазредно оружје за блаћење РС и њене ослободилачке војске. Да ли су чланови БОРС и часне Требињске бригаде у контакту са Срђановим родитељима по овом питању? Не вјерујем да су и отац и мајка мишљења да су им сина убили Војска РС и Главни Штаб. Ако то мисле, онда је то страва и ужас! Да ли БОРС има у виду да се ово може ријешити ЈЕДИНО легалним и одлучним акцијама типа : Утуживање наручица и писца сценарија, те режисера оваквог памфлетског филма који није једини и није случајно из исте кухиње, као и оних који су ово смеће финансирали?
  Да ли БОРС осим сталне кукњаве и драмчења пара за пензије и накнаде код Миле Додика има у плану да му испостави захтјев ДА ПРЕКИНЕ финансирање пијандура и курвиних синова типа Тике Станића и Горана Марковића који глат добију пар милиона да проперу кроз своје титоистичко-антисрбско смеће од филмова?
  Од наркомана и хроничног пијанца никад нећеш направити оца и домаћина. Од Тике Станића, МАрковића и 99% београдског глумачког шљама никад патриоту који ће пропустити иједан сребрњак јудиног хонорара (јер они су „професионалци“) и одбити да глуме у ружењу свог народа…
  А гдје смо ту ми што смо носили ту униформу и били поносни војници под командом Ратка Младића?

 5. I, to nije prvi put da finansiramo filmove poput ovoga koji su antisrpski.
  Tragedija je Srdjanova smrt, velika tragedija. Nema nikakvog opravdanja što njegove ubice nisu odgovarale za zločin , zbog njega samoga, zbog njegovih roditelja, zbog Trebinja i vojske RS.

  Njegova smrt je zloupotrebljena po ko zna koji put da bi se okrnjio ugled našoj vojsci u kojoj je većina boraca časno branila slobodu svoga naroda.

 6. Када неко каже неистину,а нарочито када неко нечију жалост искористи у промоцију неких властитих идеја,имамо одговорност да реагујемо.
  Још ако смо свједоци те истине,морамо стати на њену страну.
  БОРС Требиња је урадио само оно што му је била дужност.
  Јер у цијелој овој антисрпској догматици,бити изолован не значи бити поштеђен.
  Ми ,остали,свједоци смо да у посљедње вријеме српска кинематографија прави антисрпске филмове….Из кога разлога,да не тумачимо сад………..
  И зато Требињци и Требињке,као и потомци оних храбрих који дадоше животе за наше данас,урадите према савјести, али не заборавите одлука коју донесете већ сутра се не може промијенити.
  Јер , нечасна прича о нечем страдалном и часном, и не треба да се популаризује, и не треба да буде гледана.

 7. Ми смо на Фронталу прије почетка снимања позивали да се провјери о чему се ради у филму, не дозволи снимање новог „филма“ који има за циљ сатанизацију Војске Републике Српске и Републике Српске, поготово ако на било који начин учествујемо у финансирању истог.

  Нажалост, није се схватило озбиљно. Рјешење није у тужбама већ у одлучној борби да се овако нешто не понови, реакцији борачких организација. Бојкот филма јесте један од првих корака који треба да се предузму јер представља реакцију народа.

  С обзиром да су у најави још неки филмови везани за теме из протеклог рата… било би добро да овај пут озбиљно схватимо ове активности.

 8. Симче, може да се спријечи снимање филма. Ако се на вријеме упозори може доста да се уради на негативној промоцији, а тиме може и да се спријечи да такви започну снимање или да га заврше.

  Кључни проблем овог „филма“, као и некиих претходних јесте то је сниман НАШИМ НОВЦЕМ.
  Наши су потпуно некритички улазили у све ово.

 9. Чисто сумњам да су га господа у борачкој погледали, с обзиром на неке друге ствари технолошке природе…
  Пратим неке коментаре, али како може човјек да осуди филм, а није га прво погледао?! То је исто као да кажеш шећер је сладак, ал га нисам никад пробао? Помало небулозан став борачке организације, поготово ако знамо ситуације у општинским борачким организацијама…. Мислим…. ја ћу гледати филм, дати своје мишљење о истом, а било нас је и пијаних,а зашто такво нешто може да науди било коме? А било је и кукавица који су бјежали, баш као и свугдје и у свим ратовима, а зашто би овај био изузетак?! Друга ствар која ми пара уши јесте та да се борачка у тачки 1. одриче (ограђује) српског војника Срђана Алексића…! Нешто је труло дефинитивно у Борачкој у требињу и смрди… Мислим чојство и јунаштво морају и били су увијек врлина српског војника или нам борачка поручује нешто друго?! текст је написан на ХА БУ варијанту, баш као и све што долази од те организације! Реците ви мало КОЛИКО ВАС РАДИ У ТРЕБИЊУ? КО ВАМ СВЕ РАДИ У ХЕТУ и томе сличну, ђе вам је аутобуска, а филм немојте унапријед кудити… Ма коме ја причам? Па они кад читају сричу на слогове! Бити добар Србин не значи букати, већ говорити, читати и писати…Некад је перо јаче од метка, а у овом случају показује по ко зна који пут ступидност црвених функционера у граду на Требишњици који себе зову борачка организација!

 10. Слажем се у потпуности са Тешаном Подруговићем…Ја заиста нисам гледао филм, тј. нисам ништа о томе знао, осим овдје и сада, али ми Тешан некако звучи увјерљивије и писменије, а ви из борачке ми све нешто приучено, мрачно и замагљено, баш као и ПАнте ЛИЈА!

 11. „Кругови су анти-српски и анти-требињски филм“

  A nije anti srpski to sto je u Trebinju 120 djece poginulih boraca bez posla a o armiji ponizenih demobilisanih boraca koje su najbolje godine ostavili u rovu i tako ostali uskraceni za porodicu, posao, normalan zivot. Danas su to ljudi od 40-50 godina koji lice na zombije dok tumaraju ulicama Trebinja. DA LI JE BORACKA ORGANIZACIJA NEKAD URADILA NESTO POVODOM PROBLEMA KATEGORIJA KOJE SAM NAVEO?
  Vazno je da se „srbuje“ preko raznih nebitnih saopstenja.

  E jadni narode…

 12. Ma, potpisujem sve što su napisali Srbin74 i Trabis b.
  Naša stvarnost je antisrpska, a nju kreiraju oni koje mi plaćamo da bude takva.

  Film se ne bi mogao da snimi da njegovi stvaraoci nisu dobili pare za njega, a novac daju tvorci naše surove zbilje.

  I, još nešto, BORS je ne samo antisrpski nego i antiljudski. Ćurguz je nanio više nepravde , više nas je opeljušio nego svi filmovi svijeta.
  Gubimo energiju raspravljajući o onome što je manjevažno za naše živote, za biološki opstanak srpskog bića.

 13. Требамо себи поставити пар питања и дати одговоре да или не.

  1.питање: Да ли је чин Срђана Алексића позитиван:
  а) Да
  б) Не
  ако је одговор под б) немојте даље одговарати

  2.питање: Да ли позитивне ствари теба пропагирати, овај пут кроз филм:
  а) Да
  б) Не
  ако је одговор под б) немојте даље одговарати

  3.питање: Да ли вам у филму смета истинит приказ догађаја:
  а) Да
  б) Не

  Ако сте одговорили на сва питања, у чему је онда проблем?

 14. СРбин 74, 16.03.2013.
  Пратим неке коментаре, али како може човјек да осуди филм, а није га прво погледао?! То је исто као да кажеш шећер је сладак, ал га нисам никад пробао?
  ——————————-
  Србине брате, па није ово једини и први филм снимљен после рата,нешто ново, па ето осуђујемо га а нисмо ни погледали.
  Свих неколико да их не набрајам, (а сви су из исте кухиње) су направљени са акцентом извртања руглу свега оног што је овај народ крваво одбранио.
  Сви су на исти калуп, изругивање и блаћење српског борца и ратника ма у ком времену.
  У свим су српски борци и ратници приказани као неки одрпанци, криминалци, пијанци, „заглупљени“ националисти… и зато верујем да је и са овим исти случај.
  Зар не видиш и сам у свакодневном животу, да је веома велики „труд и залагање“ и саме власти и дијела паразитске јавности да се пошто пото очува оваква слика.

  Разумијем Ја њихове(власт,финансијери, подржаваоци) и комплексе и интересе, мени не могу продати ту причу.
  Али трују моју дјецу, присиљавају их преко школа да морају ићи гледати свако смеће (Турнеја, Парада…)и још морам да платим 3км филм,+2км за превоз од школе до биоскопа, иако је биоскоп 10мин хода од школе…А онда након неког времена приметим несвесну реакцију свог дјетета на било какав помен о борцима, ВРС, стварању Републике Српске отприлике овакву:P
  Како се не сетише да сниме неки филм у афирмативном смислу.
  БОРС-наравно овакве ствари не занимају. Немој им само дирати у Милу, јер оде све у ПМ.

  Зато „Србине“!
  Што се тиче шећера који помињеш, ја сам ближи метафори „не морам таћи г. да би сазнао да смрди“.
  Поздрав!

  Симо П. Ороз, 16.03.2013. 08:36:40 [70818]
  Ја филм нисам гледао, али га осуђујем. Никад нестати шегрта у Ерцеговини.

  Ја са Херцеговином немам никаквих додирних тачака. Или боље речено имам колико и са сваким дјелићем Републике Српске.
  Мене интерсује пре свега Република Српска.
  На част и образ онима који нам уваљују те анимозитете, завађају,дијеле…о шегртовању би ти радо „одговорио“ али не овако преко тастатуре…

 15. Dobro znaju li se imena i prezimena tih kabadahija sto su covjeku cokulama odbili jetru……Stvarno junacki, sramota da takve bilo ko brani. A kako sam cuo Srđan je bio u specijalnim jedinicama koje su uskakale u borbu tamo gdje je bilo najteze, a sto je jos crnje i Alen Glavović je bio pripadnik VRS koji je taj dan bio na postedi zbog manje rane …..

 16. Филм још нисам гледао,имам намеру и то врло брзо. Читао сам коментаре неких глумаца(Глоговац,Костић) о филму а познавајучи моралност и патриотизам истих чисто сумљам да би ти људи глумили у неком филму који сатанизује србе и српску војску. И сам сам био учесник рата и тешко рањен и сви који смо били у рату знама колико је било пијаних бораца и каква се све хемија није комзумирала током тих несретних година.

 17. Када Срби ударе по себи нигдје краја мазохизму! Напријед у самоуништење!Јебеш борце, јебеш рат, јебеш патриотизам, живило братство и јединство наших народа и народности! Само напријед браћо!

 18. Svojevremeno sam se dopisivao sa jednom Trebinjkom, Bošnjakinja. Prenijela mi je silu nekih informacija, koje bacaju jednu potpuno drugu sliku na sam događaj i pogibiju Srđana Aleksića.

  Rade, Srđanov otac – imao je štandove na pijaci i bio je ono kako ona reče ratni profiter u pokušaju. Na jednom od tih štandova radio je i Alen. Alen je čudan momak, osobenjak, možda malo zaostao u razvoju a mati mu je navodno bila i Radetova ljubavnica.

  Sve su to neprovjerene i tračarske informacije. Ima li istine u tome?

 19. Nemački sveštenik i njegova propoved posle drugog svetskog rata o Srbima
  Nemački sveštenik o Srbima

  Propoved koju je održao nemački sveštenik i protestant Fridrih Grisendorf godine 1945. u svome selu Everburgu kraj Osnabrika, neposredno pred odlazak u penziju, u selu gde se tada nalazilo na hiljade srpskih zarobljenika.
  .
  Ko se osveti, taj se ne posveti

  „Naša otadžbina je izgubila rat. Pobedili su Englezi, Amerikanci, Rusi. Možda su imali bolji materijal, više vojske, bolje vojskovođe. No, to je ustvari izrazito materijalna pobeda. Tu pobedu su odneli oni. Međutim, ima ovde među nama jedan narod koji je od svih pobednika izvojevao jednu mnogo lepšu, drugu pobedu. Pobedu duše, pobedu srca, pobedu poštenja, pobedu mira i Hristove ljubavi prema blićnjemu. Taj narod su Srbi.
  Mi smo ih ranije samo površno poznavali. Ali smo takođe dobro znali šta smo mi činili u njihovoj otadžbini. Ubijali smo na stotine Srba, koji su branili zemlju; za jednog našeg ubijenog vojnika, koji je inače predstavljao vlast okupatora – nasilnika. Pa ne samo da smo to činili, već smo sa blagonaklonošću posmatrali kako tamo na Srbe pucaju sa svih strana: i Hrvati, i Albanci, i Italijani, i Madjari i Bugari i … Znali smo da se ovde među nama nalazi 5.000 Srba oficira koji su nekada predstavljali elitu društva u svojoj zemlji, a sada liče na žive kosture, malaksali i iznemogli od gladi. Znali smo da kod Srba živi verovanje da „ko se osveti – taj se ne posveti„, i mi smo se zaista plašili osvete tih srpskih mučenika.
  Bojali smo se da će oni posle kapitulacije naše zemlje činiti s nama ono što smo mi njima činili. Živo smo zamišljali tu dramu i već smo u mašti gledali našu decu kako plove niz kanalizaciju ili ih peku u gradskoj pekari. Zamišljali smo ubijanje naših ljudi, silovanje naših žena, rušenje i razaranje naših domova. Međutim, kako je bilo?
  Kad su pokidane logorske žice i kada se 5.000 živih srpskih kostura rasulo slobodno po našoj zemlji, oni su milovali našu decu poklanjajući im bonbone, mirno razgovarali sa nama. Srbi su dakle milovali decu onih koji su njihovu Otadžbinu u crnoj zavili. Tek sada razumemo zašto je naš veliki pesnik Gete učio srpski jezik. Sada tek shvatamo zašto Bizmarkova poslednja reč na samrtnoj postelji beše – Srbija!
  Ta pobjeda je veća i uzvišenija od svake materijalne pobede! Takvu pobedu čini mi se, mogli su izvojevati i zadobiti samo Srbi, odgajeni u njihovom svetskom duhu i junačkim srpskim pesmama koje je naš Gete tako mnogo voleo …
  Ova pobeda će vekovima živeti u dušama Nemaca, a toj pobedi i Srbima koji su je izvojevali, želeo sam da posvetim ovu moju poslednju svešteničku propoved“.
  . . .
  Fridrih Grizendorf je bio dvorski sveštenik, vrlo obrazovan i širokih vidika. Svojevremeno ga je njemački car Viljem Drugi poslao Vilsonu da primi 14 tačaka njegovog programa o samoopredjeljenju naroda. Umro je 1958. godine.

 20. Брате Славија и ти си у праву, већ је проблем у томе што то изговара борачка организација! Никада се не оглашавају на проблеме демобилисаних бораца, на криминал, корупцију, угашена предузећа, запошљавање по партијској линији…наркоманију, крађе…уцјене…изнуде…а увијек се фатају за апстрактне ствари како би се додоворавала било којој актуелној власти! Ја сам мало изреволтирано одговорио, више него што се то од мене очекивало, а метафора има разних и твоја је на мјесту:-) Не би се освртао на ексову изјаву… није битно ко је шта ту радио…Па свако је покушао да преживи, а ако је тај Срђанов отац продавао на пијаци онда је човјек покушавао да преживи, а не да је ратни профитер како екс жели да замјени тезе. Ратни профитери су они који су непријатељској војсци продавали територије, оружје, муницију, они који су за слободу заробљених узимали и по 30000 ДМ!!! Они који су продали мостарски алуминијум црногорском алуминијуму… А умјесто да борачка још давно осуди и тражи да се казне они који су убили ненаоружаног дјечака (младића или)и да стане на Срђанову страну, тј. на страну српског војника који је био и остао симбол часне борбе (остати човјек у свакој варијанти рата), они га се у тачки 1 одричу, па се питам ко то сједи тамо у требињској борачкој организацији и на основу чега? Борачка се искључиво бави неким стварима за које нити је надлежна нити може било шта да покрене.Умјесто што купи потписе за неку фиктивну одлуку о укидању судова (и ја сам потписао чисто да се зна,а знам да је ступидно), могли су да питају инспекторе ђе се заметнуше изјаве наших заробљених које су узете непосредно након размјене по усташко-муслиманским логорима од Дретеља до Лоре, па да се на тај начин одупру хашкој тиранији у смислу процесуирања злочина над Српским народом у долини Неретве, али не, борачка и није ту да буде организација на нивоу, већ испод сваког нивоа с обзиром да у њој сједе неписмени и полуписмени људи подложни корупцији, миту и махању главом! И заиста је срамота та тачка један! као да се стиде његовог чина. Ту више уопште није важан филм! На крају крајева, од Андрић града и осталих промашених инвестиција могло се направити десетак добрих филмова на ратне теме, како би смо нашим синовима и кћерима понудили истину кроз филм, али и умјетничку слободу у позитивном духу за српски народ. Ево, добар примјер је направити истинити филм о оном СРбину и муслиманки што га је Анђелина џоли изокренула, па имате неколико митровданских офанзива у херцеговини, па билећки добровољци који су поштовали све женевске конвенције а били ударна песница Невесињске бригаде,а и корпуса! па људи, ми имамо толико благо да покажемо свијету, али нас воде погрешни људи од борачке па до политичке власти!А ово наше препуцавање није ништа друго но српска посла и српски јади.Опет кажем, кад видим филм даћу свој суд о њему. Не мора да значи да је антисрпски, мада можда мирише на то, али опет кажем-да могу коментарисати кад га погледам. Сви знамо да је било свашта у рату и свакаквих људи на свим странама, али је поента било на вријеме се оградити од таквих, па данас не би Шешељ и остали морали да се бране, ако сам ја неђе некад у рату убио неку бабу.Ето докле нас је довела та борачка и политика која је само гледала свој лични интерес у свему! Жалосно, али истинито. Српски војник је увијек био на страни правде и против зла, а они који су се понашали ван тог оквира не могу себе називати српским војницима већ псима рата!Ево, мало да разграничим, да би био што јаснији:-)

 21. Е мој мићо, људино моја поштена!
  Као да нас данашњи швабови боље познају од ондашњих адолфових?!
  Од цијеле те придике честитога Фридриха, упамтили су само оно: „Ko se NE osveti, taj se ne posveti“ будући да се ми узајамно не разумијемо не само због језика него и због душевног стања и свјетоназора, не помаже што им је буквицу читао на њемачком…
  Те тако, чим су усташе у Аграму подигли уши, есесовац који је измакао вјешалима Геншер лупао је по столу у Мастрихту да сви у Европи имају признати кољаче Срба.
  А што се Бизмарка тиче, није чудо кад му је мати била Лужичка Србкиња. Човјеку је србски био матерњи па нас је разумио без да му Фридрих Гризендорф држи слово.

 22. U toku rata u BiH u trebinje su sletili vanzemaljci i protjerali sve bosnjake i hrvate i porusili sve dzamije.srbska vojska nije kriva za te dogadjaje jer se nije smjela suprostavit vanzemaljcima koji su bili vojno nadmocniji.Da su ti vanzemaljci znali kako ce se trebinjci snaci u danskoj,svedskoj i norveskoj,kako ce se za nase uslove obogatiti protjerali bi tamo sami sebe…opet srpska vojska za to nije kriva…za sve u trebinju su krivi vanzemaljci…Sto se tice Srđa Aleksica on je bio borcina,a ne borac za razliku od ovih podrumasa koji sada pisu o njemu…

 23. U toku rata u BiH u trebinje su sletili vanzemaljci i protjerali sve bosnjake i hrvate i porusili sve dzamije.srbska vojska nije kriva za te dogadjaje jer se nije smjela suprostavit vanzemaljcima koji su bili vojno nadmocniji.Da su ti vanzemaljci znali kako ce se trebinjci snaci u danskoj,svedskoj i norveskoj,kako ce se za nase uslove obogatiti protjerali bi tamo sami sebe…opet srpska vojska za to nije kriva…za sve u trebinju su krivi vanzemaljci…Sto se tice Srđa Aleksica on je bio borcina,a ne borac za razliku od ovih podrumasa koji sada pisu o njemu…

Оставите одговор