Борко Преговорко: Договор Тадића и Ђиласа или лом ДС-а!

Борислав Стефановић, бивши кршилац Устава, данас посланик Демократске странке, у интервјуу за Курир каже да ДС мора да се реформише и да треба да одговарају сви који су лоше радили или су се окористили странком, укључујући и људе из Председништва, али и потпредседнике странке, ако тако утврде страначки органи. Драгољуб Мићуновић рекао је да ће […]

четвртак, 9 августа, 2012 / 21:43

Борислав Стефановић, бивши кршилац Устава, данас посланик Демократске странке, у интервјуу за Курир каже да ДС мора да се реформише и да треба да одговарају сви који су лоше радили или су се окористили странком, укључујући и људе из Председништва, али и потпредседнике странке, ако тако утврде страначки органи.

Драгољуб Мићуновић рекао је да ће свако ко покуша да изађе из странке и направи нову доживети крах. Коме је то упућено?

– Мислим да је та порука упућена свима. Пролазимо кроз процес реформе странке и у том смислу треба урадити много ствари. Пре свега, треба да се повуку они који нису допринели позитивном исходу изборне трке на свим нивоима. Не верујем да ико покушава да изађе из странке, већ ће се десити промене унутар партије.

♦ А ипак, готово сви из ДС причају да је у странци све у најбољем реду?

– Никада нисам рекао да је у ДС идила и да влада хармонија. Код нас постоје врло јасне разлике и далеко од тога да сви исто мислимо. Далеко од тога да је све феноменално, да су односи чисти, да нико није крив…

♦ Ко је крив?

– Има доста људи који су правили погрешне потезе, који су нас компромитовали, бавили се лошим кадровским решењима… Не само на локалу него и у Председништву странке и међу потпредседницима, и они треба да се повуку.

♦ Ко треба да оде? Потпредседници ДС?

– Имена нећете чути од мене, некоректно је да причам о томе док страначки органи не ураде свој посао. Не мислим да треба да оду сви, али многи треба. И чланови Председништва и неки потпредседници и људи који су на локалу. Треба да се утврди ко је шта требало да уради а ко нас је компромитовао.

♦ Докле се стигло са анализом лошег изборног резултата?

– Анализа се ради, али то иде неопростиво споро. Врло сам незадовољан што тапка у месту. Горан Јешић је рекао нешто што мисли огромна већина чланова ДС. Многи треба да оду из странке и мислим да ће страначки органи то изгласати. Ако то не урадимо, имаћемо огроман проблем.

♦ Ко ради анализу резултата?

– Тиме се бави председник Извршног одбора Марко Ђуришић. Очекујем да се првом приликом, на заседању Главног одбора, то детаљно расправи и да видимо кад ће се одржати страначка скупштина.

♦ Да ли Тадић треба да има противкандидата на изборној скупштини?

– То је у складу са статутом странке и нормално је да се још неко кандидује ако буде изборна скупштина.

♦ Да ли заиста верујете да ће се неко кандидовати?

– А што не би? То је ствар политичке процене. Колико сам разумео, Зоран Живковић је већ најавио кандидатуру.

♦ Мислите да неко имао шансу да победи Тадића?

– Таква борба се неће десити. Пре мислим да ће се постићи унутарстраначки договор.

♦ Какав унутарстраначки договор?

– Мислим на то да се Ђилас и Тадић договоре на који начин ћемо реформисати странку. Ако се тај договор постигне, онда неће бити никаквих ломова. Али важно је да се утицајни потпредседници који су постигли добар резултат, као што су Пајтић и Ђилас, договоре с председником партије.

Стефановић

Горан Јешић је рекао нешто што мисли огромна већина чланова ДС. Можда не треба да оду сви, али многи треба и мислим да ће страначки органи то изгласати

Јелена Триван потпредседница ДС

Спремна сам да дам оставку

– Не знам ко су „неки“, али знам да се за моје име не везује ни јавна одговорност за било шта. Била сам само обичан, поштен посланик. Немам страначку одговорност јер сам све ове године врло често сама гинула за странку и бранила њену част. Нисам имала своје кадрове, нисам имала никакву моћ, имала сам само срчаност да станем у одбрану свакога. И спремна сам да дам оставку, јер ме не занима функција него бољитак странке.

Стефановић

Пролазимо кроз процес реформе странке и у том смислу треба урадити много ствари. Пре свега, да се они који нису допринели позитивном исходу изборне трке повуку на свим нивоима. Има доста људи који су правили погрешне потезе, који су нас компромитовали, бавили се лошим кадровским решењима… Не само на локалу него и у Председништву странке и међу потпредседницима, и они треба да се повуку

Јеремићеве оптужбе против Ђиласа су бесмислене

♦ У једном тренутку су се по новинама развлачила два функционера ДС. Ви као да немате храбрости да једни другима кажете у очи шта је проблем?

– Ако мислите на такозвани сукоб Јеремић- Ђилас, то уопште није био сукоб између њих двојице, већ између онога што треба да се ради и онога што не сме да се ради.

♦ А ко је од њих двојице шта?

– Знате, кад се викне „држ’те лопова“, онда људи замењују тезе. Ако кажете да неко не ради добро, а тај неко онда каже: „То што ти мене нападаш је напад на странку“… То је бесмислица.

Треба да нам хапсе министра

♦ Данима се најављује хапшење високог функционера ДС, бившег министра. Колико би то срозало углед странке?

– Ако је неко починио кривично дело, мора да одговара па макар био и бивши министар. Мислим да ће нас то чак и ојачати. Проблем је ако буду хапсили само политичке противнике, треба да хапсе и своје да би то имало неког смисла.

Катарина Благовић