Борислав Радовановић: Ко чува Додика од напада?

Сви су сагласни да су Босна и Херцеговина и Србија већ изложене пројектованом међународном политичком нападу са циљем потпуне елиминације руског утицаја.

субота, 14 априла, 2018 / 06:08

Пише: Борислав Радовановић

Почетком јуна креће међународна "фалс флег" операција за коју бројни индикатори указују да би атентат на Милорада Додика могао бити "окидач" регионалне дестабилизације. Дознајте и како се МУП РС "припрема" за такву потенцијалну опасност!

Да би схватили потенцијалну опасност морамо кренути од општеприхваћеног постулата: Зимске олимпијске игре у Сочију искориштене су за покретање једне политичко-безбједносне операције за коју знамо каквим крвопролићима и геостратешким промјенама је резултирала. Западни хегемони одлично су процијенили да Владимир Путин зарад "свјетског спорта" неће благовремено реаговати у Украјини, а посебно не у односу на њихов главни циљ – Блиски Исток.

Међутим, аутор је један од аналитичара који је већ у данима првих протеста у Украјини тврдио како истовремено слиједи свеобухватан заокрет политике Сједињених Држава и "НАТО јастребова" према Балкану. Или, да је Балкан дио те широке операције управљене против Русије и Кине. И услиједили су македонски и црногорски "сценарији" које сам описивао у низу текстова. Углавном, у свему ономе шта се догађало и шта слиједи у скорој будућности нема ничег шта би нас требало изненадити.

Доиста треба бити наиван и вјеровати да већ јасно видљива инструментализована политичка криза и безбједносна дестабилизација неће ескалирати почетком или током јуна – везано за Свјетско фудбалско првенство у Русији, када ће руке Владимира Путина поново бити "везане". И овдје долазимо до есенцијалног питања овог текста – како се МУП РС припрема за предстојеће догађаје?

Као искусан криминалиста навикао сам да повлачим одређене потезе, често и врло рискантне, у циљу праћења каснијих реакција актера за које сумњам да су у вези са крименом који истражујем. Оно шта ме тренутно највише интересује јесте питање: чији утицај на министра Драгана Лукача је јачи, да ли Милорада Додика или Бакира Изетбеговића?

Да бих то провјерио 08. марта 2018. у ПУ Приједор предам Крим. обавјештајни извјештај (систем 4X4) у ком наведем како је Босна и Херцеговина угрожена већ започетом "фалс флег" операцијом контролисане дестабилизације. И ту устврдим како ће атентат на Милорада Додика бити кључни елемент кулминације дестабилизације. Обавјештајни извјештај написан је у оваквој форми управо због симболичног подсјећања на терористички напад у Зворнику.

Годинама јавно тврдим како је тај напад могао, чак морао, бити спријечен, те да МУП РС сноси директну одговорност за страдање својих полицајаца и посљедице какве је овај терористички напад произвео на плану опште сигурности. Тренутно анализирам пресуде и друге неспорне чињенице са каквима нисам могао располагати током спорних догађаја, међутим, са данашње дистанце тек видимо да овај терористички напад није био никакав изолован инцидент, него дио много ширих безбједносних операција какве су резултирале промјенама у Македонији, Црној Гори, БиХ-и и донекле у Србији. Убрзо према институцијама надлежним за контролу полиције идем са формалним приједлогом контроле рада МУП РС поводом зворничког терористичког акта, који ће бити доступан јавности.

Но, вратимо се спорној "пријави" атентата на Милорада Додика. Сама информација је штура и без конкретних чињеница, а само због тога, како рекох, јер морамо провјерити чији је "играч" министар Лукач. Ипак, уз информацију сам доставио свеобухватну оперативну анализу коју сам као криминалистички инспектор сачинио фебруара 2014. у односу на тадашњу политичку кризу и протесте. Приложио сам и текст из маја 2015. гдје сам устврдио како ће сљедећа мета терористичког напада у Републици Српској бити Милорад Додик.

Дакле, преко четири године бавим се опцијом да би атентат на Додика могао бити кључни елемент насилног и противправног мијењања уставно-политичког поретка у Српској и Босни. Но, ваља знати како сам фебруара 2014. као важан елемент разбијања Републике Српске идентификовао промијењену политику Бакира Изетбеговића из претходне године. Конкретно, Изетбеговић је схватио како сваки напад на Српску унутар политичких актера и народа резултира све чвршћом хомогенизујом на плану одбране ентитета и народа.

За Бакира Изетбеговића "Република Српска постала је неупитном" само како би умањио опште јединство и изостанком спољних утицаја продуковао унутрашње подјеле и сукобе. Данас видимо колико се таква замисао показала реалном, односно каквим унутрашњим стањем је резултирала. Никад у Српској нису постојали оволики унутрашњи раздори, нити су унутрашњи актери оволико угрожавали друштво и народ.

Иако није толико везано за тему морам се "похвалити" како сам истовремено у односу на 2013. годину устврдио да је попис становништва друга Бакирова операција којом је Босну и Херцеговину позиционирао као већинскомуслиманску државу. Више пута сам писао како ће таква "порука" резултирати масовним имиграцијама из арапских земаља у нашу земљу, а данас видимо јесам ли уобичајено добро процијенио.

Елем, због сложености проблематике никако да се вратим на есенцију овог текста. Дакле, предао сам контраверзну информацију, али са два документа који недвосмислено доказују како су се моје процјене материјализовале управо онако како сам то предвиђао. И каква реакција наше полиције усљеђује?

Замислите, преко 20 дана апсолутно нико није нашао за сходно да бар елементарно провјери какви то нови индикатори указују на опасност по државу, регион, а у коначници и Предсједника Републике Српске. У нашој полицији понашају се буквално идентично као у случају зворничког напада на полицију и тадашњу регионалну дестабилизацију – игнорантски.

Додуше, незаконитим телекомуникацијским надзором кључни актери знају на чему базирам своје процјене. То укључује и моје сумње да ће министар Драган Лукач бити кључни саучесник у атентату на предсједника, па све до тога и који криминално-коруптивни, политички и ини лични интереси га мотивишу. Зашто би он и његови најближи сарадници истраживали оно шта им је одлично познато?

Ипак, као криминалиста навикао сам да своје сумње увијек додатно провјеравам. Тако сам крајем прошле седмице отишао у ПУ Приједор и затражио разговор поводом спорне информације и предстојећих опасности. Хајде што нису нашли за сходно да изврше бар елементарне провјере извора који тврди да је угроженост предсједника досегла кулминацију, али оно шта ми је одговорено је запањујуће.

Замислите, поручено ми је да поднесем писмени захтјев за разговор и да разлоге конкретно образложим! Ето да се не би трудили ни они, ни ја, јавно ћу изрећи оно шта сам хтио саопштити полицији. Конкретно, у полазишној информацији тврдио сам како ће до атентата на Додика доћи највјеројатније прије званичне кандидатуре, а најкасније прије избора. Е то сам хтио исправити.

Моја нова процјена је да крајем маја начелно се завршава опција да Додика из даљих политичких процеса елиминишу санкцијама, хапшењем, фингирањем природне смрти или саобраћајне незгоде (како сам то објашњавао у службеној анализи). Почетком јула наступа тај фамозни једномјесечни период у ком можемо очекивати класичан атентат (чак терористички напад) на предсједника. И ту на Милорада Додика не требамо гледати из наших визура, него онако како то перципирају идејни креатори дестабилизације – као средство, као "окидач", као слабљење укупне српске позиције.

Нема овде превелике мудрости. У односу на Босну и Херцеговину замисао је нешто између македонског (смјена власти) и црногорског (разбијање просрпске опозиције) "сценарија" са истим циљем – увођење ових земаља у НАТО. Владајућа коалиција Српске је пројектована за успостављање власти и на ентитетском и на државном нивоу, али без најмоћнијег политичара у тој политичкој опцији.

Видимо са каквом бруталношћу се елиминишу сви инструменти руске "меке моћи" са ових простора, а стварно треба бити наиван и вјеровати како ће западни хегемони дозволити да у Предсједништву БиХ сједи члан са директном везама са Владимиром Путином. Јесте се у једном тренутку чинило да ће Додик успјети договорити се са Трамповом администрацијом, али је то (показаће вријеме) био само елемент перфидно осмишљене стратегије.

Значи, са позиције "НАТО јастребова" идеалан српски члан Предсједништва БиХ јесте потписник свих важнијих докумената МАП пројекта – Небојша Радмановић. Даље, оно шта Младен Иванић и комплетан Савез за промјене никако да схвате јесте да ће Драган Лукач већ у првом дану атентата оптужити да су то они извели у договору са Бакиром Изетбеговићем.

Слиједи сасвим логично питање: у чијим рукама ће бити највећа концентрација моћи у случају физичке елиминације Милорада Додика? Па управо код оног на ког највише требамо сумњати са позиције саучесништва. Како ће Драган Лукач користити атентат можда најбоље указује надимак који му већ данас додјељујем – "Ердоган Мали". Обрачун са "бакировцима и издајницима" какав може очекивати комплетна опозиција биће такве природе да ће славити свако ко из нове базе МУП РС у Залужанима доспије у КПЗ Туњице.

Но, овде се морам реферирати на сумњу да ће напад на Додика услиједити прије почетка првенства у Русији. Саучесници у атентату рачунају са моментом подношења званичних кандидатура за предстојеће изборе у смислу да имају довољно времена консолидовати се унутар измијењених политичких односа.

И ко ће се као "несумњиво највећи заштитник Српске" (манипулативно представљен тако од стране режимских медија) кандидовати за предсједника? Па управо "Ердоган Мали", који је удружен са Зораном Тегелтијом и остатком те мафијашке групације већ данас ојачао до нивоа у ком ни сам Додик није сигуран у моћ да се са њима обрачуна. Нормално, Зоран Тегелтија биће будући мандатар за предсједника владе и то по избору "Ердогана Малог".

При крају ваља истаћи како је Милорад Додик одлично свјестан свих опасности и опција које су у игри, те да је овде кључно питање ко ће кога прије елиминисати. Како данас ствари стоје Додик је у лошијој позицији, а повлачи и врло лоше потезе. Одлично је познато да МУП РС има једну одлучну и компактну екипу руководилаца и оперативаца, која је већ показала способност дјеловања у врло тешким увјетима, а министар Драган Лукач је одмах по преузимању позиције исту разорио. Зашто Додик не активира ову групу заиста је зачуђујуће. Или само показује његово несналажење.

Међутим, ваљда је из досаташњег текста уочено како овде говоримо о широј дестабилизацији, и то са опет врло специфичним посљедицама. То што ће Саваз за промјене бити сатанизован и разбијен јесте проблем српског народа и Српске. Но, елиминацијом Додика и Драган Човић долази у битно другачију политичку позицију. Нове снаге Републике Српске неће подржавати ни њега, ни хрватске политичке пројекте.

Значи, Бакир Изетбеговић овде профитира у односу на оба конститутивна народа. Што се тиче Српске за њега ће она и даље бити "неупитна", али ће њено разарање препустити Драгану Лукачу и Зорану Тегелтији. Одлично је Додику познат утицај Изетбеговића на Лукача и зато је забранио тај фамозни пројекат око набавке радара – који је требао турским и аидовским обавјештајним структурама омогућити контролу Републике Српске из удобних фотеља (примјеном ИТ-а).

То што ће доћи до краткорочне и контролисане кризе између српског и бошњачког народа само додатно ојачава Изетбеговићеву позицију, па и насупрот опозиције унутар бошњачке провенијенције. Шта чека Савез за промјене могли су видјети у односу на "црногорски сценариј" и тамошњу просрпску опозицију.

Но, сасвим другачија ситуација је спрам бошњачке етније. Ту ваља рачунати са повратком џихадиста из Сирије из 2014., као још једним елементом укупне операције, а на који сам посебно указивао низом текстова. Чак је реалније очекивати да ће екстремистичке снаге бити употребљене за унутрашње "дисциплиновање" Бошњака и елиминацију Изетбеговићевих противника, него против Републике Српске. Сваки терористички напад на Српску резултира општенародним јединством, а то Изетбеговићу никако не одговара. Кад су Бошњаци и муслимани у питању, па и простор Федерације БиХ, сасвим је другачија ситуација.

Елем, ваља нам се реферирати и на то како ће се предстојећа дешавања одразити на Србију. Погрешно је убиство Оливера Ивановића и напад на Марка Ђурића посматрати само у контексту српско-шиптарских односа. Требало је еклатантно испитати реакције Србије и Русије у односу на цјелокупну операцију прије њене финалне етапе, када ће Вучић и Путин бити у много тежој ситуацији.

Ту ваља знати да ће, баш као и у Македонији и у Црној Гори, као главни организатори бити окривљени Србија и Русија. Значи, Вучић и Путин у причу улазе "везаних руку". У односу на Босну и Херцеговину Вучић ће само моћи поновити већ небројено пута изговорену флоскулу – поштујемо суверенитет и унутрашњи интегритет. Путин ће бити "забављен фудбалом".

Елем, кад је Србија у питању сасвим извјесно можемо очекивати синхронизовано дјеловање. Косовске власти објавиће прво да су донијеле некакву одлуку о формирању Српске заједнице општина, гдје Србе нико неће ни контактирати, а камоли да од свега тога нешто могу очекивати.

Но, много важнији је сљедећи Тачијев потез – излазак на административну линију и успостављање класичне границе. Истовремено косовске снаге улазе у Сјеверну Митровицу и остале српске енклаве, те проглашавају како то чине у складу са уставом и "међународним правом" да успоставе суверену власт на укупној територији државе. Нико, од Вучића неће тражити формално признање, али ни он неће бити у позицији да билошта предузме на овај потез потпуне елиминације српског утицаја са простора КиМ. Још у ситуацији суочен са оптужбом да је учествовао у ликвидацији Додика.

Како Вучића и Путина оптужити за Додикову елиминацију? На почетку моћни западни медији подсјећаће на све оне силне Додикове изјаве навијања и честитања у односу на Доналда Трапма. Потом слиједи објављивање Додикових писма Трампу или нечега за шта ће тврдити да је Додик написао или обећао (зато и јесте увучен у игру око скидања санкција). Вучића извргавају страшној медијској сатанизацији гдје ће се морати изјаснити да ли је Додиков атентат извео заједно са Путином (како је то тврђено спрам Македоније и Црне Горе), или је Путин то сам организовао (као у случају актуелне афере око тровања бившег агента). У ствари циљ је приморати Вучића да се дистанцира од Путина, а онда знамо како ће се то даље одражавати на "војну неутралност" Србије.

Значи, за сами крај, истичем како постоји буквално небројено могућности да предстојећа дешавања иду другачијим током од овде представљеног. Но, морамо уобзирити онај најопаснији модел још једног разрјешавања "Балканског чвора" и систем безбједности управити ка спречавању истог. Сад, ако се МУП РС буде понашао као претходних година, или како се понаша у овим тренуцима – црно нам се пише!67 КОМЕНТАРА

 1. Шта је прпа, нико не смије ништа да напише.

  Ево нешто врло озбиљно.

  Надам се да родољуби у нашим тајним службама неће дозволити унутар српски сукоб, оно због чега ја коментаришем је што хоћу још једном да апостерофирам моје писање прије пар година, писање у коме наводим да је веома опасно вријеме када ће Бакир-син имати осам мјесеци задњи мандат у предсједништву.

  То је управо сад, немојте заборавити да Бакир губи позицију, али како стоје ствари, губи и изборе од нормалних-секуларних муслимана у Федерацији, то је веома јака претпоставка да закува, па шта буде, то му је и бабо урадио кад му је маднат истицао, па се кварњак представљао предсједником Републике БиХ све године рата, чак и до смрти.

  Сад нешто (не) озбиљно.

  Ко зна, како ја видим поред ове леукемије и српских и хрватских милионера патриота, може овдје врло лако доћи и до БАКИРСТАНА, наравно, ако ја и моји зелени не преузмемо одговорност и очистимо Републику Српксу и БиХ од сваког смећа.

 2. „Надам се да родољуби у нашим тајним службама неће дозволити унутар српски сукоб…
  ———————
  Значи разлози,узроци, за унутар српско сукобљавање постоје?!
  Па зашто тзв. „тајне“ службе дозволише да до њих уопште долази, зашто их не сузбијаше одмах и у старту.
  Узроци сигурно нису креирани и не настају у широким народним масама, зна се гдје су изворишта.А у овој селендри од једва милион људи гдје скоро свако свакога у главу познаје.
  Који Q, које тајне службе??

 3. славија,

  ја само претпостављам да тајне службе могу спријечити међусрпска срања, а што се тиче разлога, њих има неколико стотина, таман колико предратних кокуза данас има пар милиона, пар десетина милиона, пар стотина милиона и пар њих,по пар милијарди марака.

 4. Ako je tačno ono što je Vasković svojevremeno pisao o Pendreka onda bi se dalo razmišljati na ovu temu.
  Smrtni zagrljaj političara i policije pokazalo se da uvjek završi tragično za političare.
  Političari neće da se povuku iz politike dok ih biologija ne odnese,zaštićeni kao medvedi moraju imati zlikovački aparat za prljave poslove. I kada se sve završi izađe Jovica Stanišić čije ime nosi smjeo usanjati i kaže:
  “ 25 godina radim za CIA“.
  Epilog slobodan,a hladnjača leševa u Dunavu ostade na obraz srpskom narodu.
  Tako je i sa Miletom,ako smijeni Pendreka izgubio bi kontrolu nad aparatom. A u budućnosti možemo očekivati rečenicu:
  “ Čitav život radim za AID,počeo sam kao snajperista kod Dudakovića dok nisam poturen kao kukavičije jaje Srbima…“
  Takav primjer imamo da ovim Raškovićem u Kninu.
  Normalno je da atentat na Mileta mogu organizovati samo stranaci u cilju ostvarivanja svojih ciljeva i interesa.
  Mene brine što smo mi jadno društvo koje će se radovati smrti čovjeka.
  Sa druge strane gledajući šta zaslužuje politika koja se 23 godine održava na vlasti držeći sopstveni narod u kadu,strahu,bijedi i korupciji pričom kako bi mogli doći zli muslimani da vladaju nama.
  Politika koja je uništila svaki oblik opozicionog djelovanja,obogaljila društvo.
  Dovedeno je sve do apsurda,bilo kakav posao nije moguće dobiti dok ti političar iz lokalne skupštine ne da u ruke pitanja za intervju, samo tada znaš da ćeš dobiti posao.
  Sasvim je normalno da u takvom društvu možeš napraviti “ Balkansko proljeće“ i ubiti Bašara el Asada u začetku na radost mnogih.
  Zato političari moraju na vrijeme ići kući, tamo ih čekaju supruga, djeca i unuci.
  Njima su jedino potrebni,ovom narodu sigurno nisu.
  Dok nije kasno.

  1. @Mladen
   15. априла 2018. у 13:16

   Dodiku ne prijeti nikakav atentat, jer sve ovakve izmisljotine poticu iz kuhinje njegovih kvazi analiticara. Njemu je jedina realna prijetnja silazak s vlasti i to njegove poltrone i teoreticare „obojenih revolucija“ najvise brine i dovodi do panicnog straha. Zato se u Dodikovim elektronskim medijima sve cesce pojavljuju i price o „visedimenzionalnim i viseslojnim hibridnim operacijama koje se vode protiv Dodika“ i slicne floskule, kakve plasira Predrag Ceranic. Mnogi ce, ako i ovaj put Baja ne uspije da izmanipulise dosadasnje njegove glasace i pokrade izbore, ostati bez dobro placenih poslova i lagodnog zivota. Njegova partija SNSD-a ce se raspasti i njegovi slijepi poslusnici vec razmisljaju kako da nadju uljebljenje i predju u koaliciju koja bi mogla naredni period da vlada Republikom Srpskom.

   Posto nastavak svoje politicke karijere Dodik ne vidi bas najjasnije u najskorijoj vremenskoj perspektivi, Dodik je poceo da daje intervjue o tome kako Srbi sa susjedima „konacno treba postignu razgranicenje“ prvo na KIM, a kasnije, pa i ostalim susjedima. On odavno radi i na podrsci stvaranju treceg entiteta u BiH, bez obzira koliko time moze ostetiti poziciju Republike Srpske. Uocljivo je koliko Dodik pokusava da dobije naklonost USA i zapadnog bloka zemalja nudeci im i ono sto one za sada ne traze od srpskog nacionalnog korpusa na Balkanu. Kakvo je njegovo pravo da podrzava nastojanja Aleksandra Vucica u „konacnom rjesavanju“ najbitnijeg srpskog pitanja, predaje srpskog Kosova i Metohiije agresorima i ratnim zlocincima koji su 78 dana bombardovali SR Jugoslaviju?

 5. Gospodine Radovanovicu,
  Da li vam ubistvo neduznog djecaka Davida izgleda kao taj okidac o kome pricate? Da li je mozda neko projektovao ove dogadjaje i one koji vrlo vjerovatno slijede? Da li neko iz vrha MUP-a sprovodi ovaj scenario po necijem nalogu? Sve ovo nagolemo smrdi! Nadam se da ce razum provladat medju narodom, a da ce institucije smoci snage da prociste svoje redove i rijese slucaj. Vrijeme je da neduzni djecak pociva u miru.

  1. @. 9. августа 2018. у 23:16
   Ti tackice nisi ni covjek „sa zrnom soli u glavi“, iliti na latinskom cum grano salis. Tebi treba dozvoliti da se proseravas sa internetom i pises svoje nesuvisle komentare kao sto ih pise i „Simo P. Oroz“. Svakako je potrebno i malo humora na ovoj, inace, ozbiljnoj internet stranici. Na srecu, budaletine ne mogu zabraniti koristenje interneta onima koji drugacije misle. Mozda je tebi bolje da se javljas na ATV BL, RTRS-u ili Avazovoj stranici ako takve tamo pustaju da komentarisu suprotno „glavnoj urednickoj struji“? Ti si isti kao i onaj koji se na RTVBN internet portalu potpisuje sa „kkk“ i baljezgas kako je „Dodik drzavnik“!

  1. @Mile
   13. августа 2018. у 11:44
   I ti Mile slobodno mozes konzumirati ista jela koja pripisujes autoru teksta g- dinu Radovnovicu. Borislav Radovanovic je autoritet za za mnoge takve kao sto si ti i mnogi i Dodikovi botovi i supci iz MUP-a Republike Srpske, koji ga bez ikakvog osnova kritikuju. Kada Dodikova kamarila od s vlasti, B. Radovanovic ima sve predispozicije da postane ministar unutrasnjih poslova Republike Srpske. Ako takav covjek dodje na celo MUP-a, u vrlo kratkom vremenu pocece da ispravlja greske koje su se samo gomilale za vrijeme Dodikove vladavine. A onda, kad MUP-om ovlada red i zakon, mnogi sadasnji Dodikovi poslusnici ce se
   naci iza brave! Pocece, zatim, da se rjesavaju mnogi slucajevi koji su dugo vremena bili sklonjeni od javnosti i zataskavami.

 6. Понављао сам и поновићу опет!

  Од мотива треба кренути.

  Шта је мотив да држава укључи минимум 200 људи (по Васковићу и Радовановићу) да убију Давида Драгичевића?

  До сад сам чуо да је мотив то што је Давид сазнао ко је украо 8,6 милијарди и што је носио транспатент за неке раније нерасвијетљене смрти.

  Овај други аргумент треба избацити из опције јер се не ангажује толики број људи због једног трансапрента.

  Остаје је нам овај други од 8,6 украдених милијарди.

  Како је Давид дошао до тог податка?

  Да ли се тај податак налазио негдје спремљен, па је овај у то провалио или је до збира дошао тако што је сабрао безбројне режимске крађе?

  Како је могуће да су лопови тако наивни и да не униште податке који их компромитују и то држе уредно сабрано на компјутеру, па их неки хакер провали?

  Како је могуће да је покојни Давид могао доћи до тих података, а СИПА и Мехтић нису, зар су толико неспособни?

  Игоре,

  јесу ли ово несувисла питања и смију ли се постављати?

  Знам да ризикујем да ме прогласите саучесником, безосјећајним човјеком и заштитником злочинаца, али ми нико не може одузети право да се интересујем за мотиве убиства (ако је убиство) и на основу доказа, правду у овом случају.

  Игоре, вјероватно ниси упознат, али ја важим за коментатора који на Фронталу најжешће осуђује сваки злочин (распитај се шта мислим о Младићу и Караџићу, усташама и ханџарлијама) и сваки фашизам, тако да се не залијећеш у закључцима о мени.

  1. Poduvaš i ti malo „Crnog Afghanistanaca“ pa će se i tebi pričinjavati 8,6 mrd . I uz to bićeš u društvu s Trumpom i Putinom za pokerskim stolom….
   Balvane

  2. Симо П. Ороз
   14. августа 2018. у 10:09
   „Simo P. Oroz“ Da li se ti zaista pravis glup i naivan, ili nisi? Naivan svakako nisi. Zelis li da kazes da su u slucaju Davida Dragicevica nadlezne institucije radile ono sto treba? Pitas li se sto 4 mjeseca tapkaju u mjestu, ili kakvo je pravo ili razloge imao ministar unutrasnjih poslova na onoj glupoj konferenciji da „presudi“ da je David izvrsio samoubistvo i zatrazi od Okruznog tuzilastva iz Banjaluke „da zavrsi istragu“ u ovom predmetu“? Ti, „Simo P. Oroz“ svakako nisi glup, ali jesi maliciozan, i te kako!

   Nisam te bas shvatio kad kazes „али ја важим за коментатора који на Фронталу најжешће осуђује сваки злочин (распитај се шта мислим о Младићу и Караџићу, усташама и ханџарлијама) и сваки фашизам, тако да се не залијећеш у закључцима о мени.“? Da li zaista u istu ravan stavljas Mladica i Karadzica sa ustasama i handzarlijama?

  3. Не стављам и никад на тај начин не рангирам злочине и злочинце.

   Ако и докажемо да у Сребреници није убијено 8300 ратних заробљеника него 4150, у мојим очима Младић неће бити дупло мање презрен. О њему ћу мислити исто што и сада.

   Иронија је да баш ти правиш те подвале, а прије десетак дана си аплаудирао ријечима да је Давид пречи од Сребренице.

   Ја нисам малициозан јер не вјерујем да је држава ангажовала 200 људи да убију младог човјека.

   Не разликује те се ви пуно од сећијаша.

   Они сатанизују МУП РС због Сребренице, ви због Давида, а ја мислим да и у једном и у другом и у петом и десетом злочину треба прво утврдити мотиве па ће се лакше доћи до извршиоца злочина.

   Мотив за злочин у Сребреници је наношење штете праведној борби српског народа у БиХ и логично је да је тај који је то урадио нанио велико зло српској борби за опстанак у БиХ.

   Мотив у Давидовом случају не знам и док то не сазнамо поштеном човјеку не преостаје ништа друго него да буде „малициозан“, тј. да не повјерује типивима који су спремни да подваљују као што си покушао ти са овом подвалом мени.

  4. Игоре,

   ја и не очекујем да ти и такви разумију ово што сам написао.

   Они који су читали и разумјели Достојевском хоће

  1. Ti „Simo P. Oroz“ nigdje ne pominjes muslimanske zlocine u Kravicama i Bratuncu, ne pominjes ni ratnog zlocinca Nasera Orica. Mnogo pametniji od tebe su ocjenjivali broj zrtava u Srebrenici. Ti kao da si prespavao pocetak rata u Sarajevu. Nemas pojma sta se dogadjalo u Trnovu, Bihacu, Zenici, Travniku, Ozrenu, Tuzli, Vozuci. Ne pominjes ratne zlocine mudzahedina, cije naoruzavanje je placala Saudijska Arabija a pod patronatom, CIA-e, odnosno
   Klintonove administracije isporucivao Iran i jednim dijelom Turska. Nikako se ne slazem sa tobom je general Mladic ratni zlocinac. Konacna presuda u predmetu srpskog ratnog heroja R. Mladica jos nije izrecena.Tako je i predsjednik Srbije sramno isporucen u Hag, a da mu ni jedna tacka optuznice nije dokazana, vec je tamo umoren od strane produzene ruke USA – kreature od tzv. „medjunarodnog haskog tribunala“ . O tome ce suditi istorija, a ne kojekakvi samozvani diletanti!

   Za tebe Ratni zlocinac Dudakovic ne postoji. Nema potrebe da nerad MUP-a RS u slucaju Davida Dragicevica pravdas i poredis sa onim sto se (ili mozda nije) dogadjalo u Srebrenici. Nije zabranjeno pisati gluposti nikome, pa ni tebi. Tvoj problem je u tebi, odnosno u onome kako ti sebe vidis u svojoj licnoj projekciji. Molim te, nemoj mi ti drzati predavanje o Dostojevskom. Ostavi to da pricas svojim unucima ako ih imas.

  2. ‘Ало, охани мало…

   Мој став о свему што си овдје надробио је познат и немам намјеру да га теби посебно објашњавам.

   Највећа историјска срамота за Хрвате и муслимане су усташе (у које спадају и ханџарлије) и њихови злочини у злочини у Јасеновцу, Јадовну, Гаравици, Петрићевцу, Шушњару, херцеговачким јамама, дринском Броду и осталим небројеним стратиштима.

   Ти злочини у оном рату су били много већи него што су их Хрвати и муслимани направили у овом рату.То не значи да су они у овом рату били мали, него значи да су они из 2. Св. рата били огромни.

   Злочини које су Срби направили у последњем рату су немјерљиви и неупоредиво већи у поређењу са било којим злочином који су Срби направили раније у историји.

   То не значи да су ти злочини било много већи од оних који су у последњем рату направљени над Србима, него значи да до последњег рата Срби нису имали злочиначке мрље на свом војничком образу.

   Ако разумијеш, разумијеш, ако не разумијеш шта ти ја могу.

  3. Симо П. Ороз 14. августа 2018. у 19:55
   Istina se tesko probija na vidjelo, ali ima i dovoljan broj zapadnih, respektabilnih autora koji su u opstoj medijskoj kakofoniji zatiranja istine od strane Klintonove administracije i njihovih zapadnih satelita znali sta je stvarno prethodilo dogadjajima u Srebrenici. Jedan od takvih je i Edvard Herman. Procitaj „Симо П. Ороз“ po nesto i sto ti navodno „nisi znao“ kad vec ne smijes da pomenes ratnog zlocinca Nasera Orica koji se slavi u Federaciji BiH kao heroj, isto kao i ratni zlocinac Atif Dudakovic:

   https://www.vaseljenska.com/vesti/herman-nije-bilo-genocida-u-srebrenici/

   Сребреница (Фото: http://www.stoessel.ch/)
   Сребреница (Фото: http://www.stoessel.ch/)

   Херман: Није било геноцида у Сребреници
   у Вести, Регион 15. августа 2018. 1 Коментар

   Познати аутор др Едвард Херман открива да је било више злочина у Сребреници, а да је убијање босанско-муслиманских војника у Сребреници (изговор Запада ) био одговор на убиство више од 2.000 српских цивила, углавном жена и деце, на тој локацији, наводи „Правда“ позивајући се на писање „globalresearch.ca“.
   „Масакр у Сребреници увек стављам у наводнике јер их је заправо било много на подручју Сребренице. На пример, био је онај пре јула 1995. године, када је огроман број Срба убијен од стране муслимана, босанских муслимана и снага које су изашле из Сребренице.

   Једна процена је да је било више од 150 српских села која су потпуно збрисана, а једна студија открива имена 2.383 српска цивила који су убијени у периоду од 1992. до јула 1995. године. Могли бисмо то назвати ‘први масакр у Сребреници’“, наводи Херман и истиче:
   „Оно што се на Западу зове ‘масакр у Сребреници’ је политички изманипулисано. Број убијених на том простору је вероватно негдхе између 500 и 1.000. Другим ријечима, мање од половине броја српских цивила који су убијени пре јула 1995. године.

   Тврдња Запада је да је 8.000 мушкараца и дечака погубљено у масакру у Сребреници, али приметићете да су то све били мушкарци и војници, а оних раније убијених 2.383 цивила укључује веома велики број жена и дјеце.

   Дакле, говоримо у суштини о егзекуцији војске у другом масакру. И наравно, никада није доказано да је убијено 7.000 или 8.000 мушкараца и дечака. Тела пронађених у гробницама има око 2.500″.

   Он наводи да многа тела имају ране настале погибијом у борби.
   „Западна пропаганда рачуна да су сва тела пронађена после јула 1995. године погубљена, а врло добро је познато да је велики број тих људи страдао у борби“.

   (фото:ИН4С)
   Он је напоменуо да су убиства Срба дошла из подручја које је требало да буде „сигурно уточиште”.

   „Дакле, војници, босански Муслимани, улазили су у Сребреницу и убијали српске цивиле. Ово је све било потпуно занемарено у западним медијима. Испало је као да су Срби дошли у јулу и почели произвољно да убијају.
   Сам француски званичник, Филип Мориљон, рекао је да је убеђен да су Срби убили босанске муслимане у Сребреници због онога што су они учинили Србима прије јула 1995. године. То није објављено у западним медијима.

   Другим речима, први масакр је оно што је довело до мањег, другог масакра, углавном војно способних људи“, додаје Херман.

   Он истиче да цела ситуација представља велику политичку превару:
   „Масакра је било, али он је био одговор и освета за убијене жене и децу“.

   Истиче ипак, да разлика постоји: Срби Муслиманима нису убили ни жене ни децу.
   „Једно од обележја масакра у Сребреници, оног другог масакра, јесте да је 20.000 Сребреничких жена и деце аутобусима превезено на безбедну територију од стране српске војске.

   Жене и деца нису убијани, већ само војно способни људи, а велики део њих који су умрли су погинули у борби. Дакле, моја процена је да је можда било 500 до 1.000 погубљења, осветничких погубљења“, нагласио је Херман.

   ИН4С

  4. “Procitaj „Симо П. Ороз“ po nesto i sto ti navodno „nisi znao“ kad vec ne smijes da pomenes ratnog zlocinca Nasera Orica koji se slavi u Federaciji BiH kao heroj, isto kao i ratni zlocinac Atif Dudakovic:“

   Баш су ти аргументи за дискусију јаки!?

   Те форе користи на водећем бошњачком порталу у РС, БН-у. То је за тај ниво.

   На Фронталу испадаш будалеттина.

  1. Ko je budaletina, neka zakljuce posjetioci Frontala ?! Primjecuje se da u bilo kom svom tekstu, sem u navodjenju citata, ne smijes ni da pomenes ime Nasera Orica, a kazes „Злочини које су Срби направили у последњем рату су немјерљиви и неупоредиво већи у поређењу са било којим злочином који су Срби направили раније у историји.“…Odbij, govnaru jedan! Nemam sta s tobom diskutovati!

  2. Прво да ти јебем матер некултурну.

   Друго да ти линкујем своје коментаре о Насеру Орићу који су за разлику од овог твог креатурног покушаја мога дискредитовања, академски ниво:

   http://frontal.rs/oric-se-vraca-kuci/

   И треће, пошто видим да те силно погодила моја тврдња да је на српској савјести највећа мрља Сребреница, занимљиво би било да нам кажеш шта ту није у реду.

   Да немаш на уму неку већу мрљу, неки већи злочин који су Срби починили?

   Ако имаш кажи која је, маму ти јебем!

  3. @Simo P. Oroz
   Ne zovu te dzaba stari Frontalovci Simo.ba. Poznaju oni tebe dobro. Ti si svoju penziju zaradio boreci se u muslimanskim rovovima, jurisajuci sa svojim saborcima iz tzv. ABiH na rovove boraca VRS. Zato i imas toliki animozitet prema generalu Mladicu i dr Karadzicu. Razumijem te, ne mozes sjeci granu na kojoj sjedis, odnosno moras cuvati svoju penziju koju primas kao bivsi borac i pripadnik vojske Alije izetbegovica. Ali, nemas pravo lazno uvelicavati zrtve muslimana u Srebrenici. Ne bi me cudilo i da si napisao da su „Srbi bili agresori“, mantru koju ponavlja Bakir Izetbegovic, ratni sef kabineta tvog vrhovog komandanta, Alije Izetbegovica. Opameti se vec jednom muslimanski glupantrope, Simo.ba! Ti govoris o nekom nivou, a psujes kao kocijas, kokosaru jedan nedojebani!

  4. Јес’то ти Фурнџија, жарено ти!?
   Нисам те одмах препознао.

   И ја бих се крио иза нових никова када би мој омиљени политичар на силу покушавао довући федералну полицију у РС и када би ми доброг пријатеља називао убицом.

   Разумијем те, али си се слабо замаскирао.

  1. Hvala na obaveštenju tačkice,vidim od jutros da je sva specijalna Policija dignuta.
   Imaš veoma bolesnu maštu.
   Vjeruj da nemam volju otvoriti lokalne portale da vidim šta je jer znam da svi od reda bljuju laži koje servira vlast.
   Nije ovo ništa,predstava za narod pa u tužilastvo da se nagode.
   Možda se čak radi i o obračunu u vlasti, Beg je posle hapšenja u sličnoj akciji postao član vlade.
   Brčko je čudo,a manijacima je samo nebo granica i domet da idu jebavati na pijaci.

 7. Мислим да је ипак ова Штулићева пјесма примјеренија и временима и теми :

  Kad fazani lete

  Zašto tražiš karizmu u sebi punjena ptico
  mogućnost prosvijećenosti
  razdvaja te u beskraj od žudnje za misijom
  miris zemlje
  koncentrični krugovi gluposti i neznanja
  kao prstenje
  ono dalje ne razumijem
  izgleda mi da je mrtva straža

  rekoh sebi
  moj bože koliko demagogije sustavno poređane u artiljerijske salve
  koliko pokradenih misli iza koji ne stoji ništa osim
  mržnje
  sujete
  vlasti
  i koliko pokvarenosti treba da se izlije pred naše noge
  i kako je do neprepoznavanja dovedena suština prevare

  i rijeka nije bila rijeka u samom početku
  i nije nužno da ne bude ponornica do kraja
  što se događa kad mrtvi fazani lete iznad naših glava
  kad mrtvi fazani lete
  a nijedan ne pada
  I što se događa kad očajanje zahvati ljude
  kad očajanje neumitno prelazi u kajanje
  gledajući iz daljine konture na sceni
  padaju mi na pamet vodene boje
  umazane ruke
  brzo se peru

 8. Младене, можда је Шиме и у праву, није тешко направити највећи злочин у српској историји, јер је љествица ,(хвала Господу), прилично ниско. Лако је Шими и његовима, њима су Павелић, и Тито поставили љествицу тако високо, да они готово нема шансе да постану највећи злочинци усташко-комунистичке коалиције.

  1. За правог Србина љествица у злочину не постоји и никад није постојала.

   До последњег рата о српском војнику се причало као о војнику који је на свог коња стављао ратног заробљеника, а он ишао пјешке, а данас је летвица стријељање ратних заробљеника.

   И фукара која је ту летвицу поставила и фукара којој је тако постављена летвица прихватљива уако је ниско постављена, умислила да су патриоти.

   Море, марш у 3ЛПМ!

  2. Вуче,
   Колико мене сјећање служи , на изрицању пресуде Р. Караџићу речено је да : „Осуђени није имао ЕФЕКТИВНУ контролу над ВРС.
   То би значило да је неко други контролисао војску и догађаје у и око Сребренице. Пошто је читав официрски кадар био учлањен у „СК-Покрет за ј“U“гославију“ и пошто су огромна већина њих , по националном опредјелењу , били ј“U“гословени онда би се са правом могло сматрати да су за те злочине одговорне западне и ј“U“гословенске „службе“. То што они сав терет злочина желе приписати СРБском народу је разумљиво али није разумљиво због чега се на то пристаје?
   Наравно , није само Југослав Петрушић тај који има податке и сазнања око ових догађања јер постоје и други родољуби анти-комунисти који имају исто тако сазнања о умјешаности ЈНА и шпијуна у њеним редовима и њиховој сарадњи са страним службама.
   Што се тиче „љествице“ злочина које су починили припадници нашег народа , могло би се и на ту тему дискутовати. Неки од њих су починили огромне злочине у „другом“ рату а и послије истог , немјерљиве и са овима у Сребреници , над властитим народом али је ту питање колико су они били Срби пошто су се ставили под команду Јозефа Броза и замјенили крст петокраком?

  1. Dusan Vukotic je ziv i zdrav. Nema nista od kontramitinga. Shvatio je ozbiljno sta mu porucuju Dodikovi savjetnici u izmisljenim vijestima, pa ne zeli da ga neko iz MUP-a „slucajno“ ubije na tom „kontramitingu“.

 9. HOĆETE DA ŽIVITE OD SVOG RADA I ZNANJA? E, pa ne može! OVO JE PARTIJSKA DRŽAVA, a Dodik biro za zapošljavanje
  Piše: Milovan Matić / Objavljeno: 17.08.2018. u 12:03h
  HOĆETE DA ŽIVITE OD SVOG RADA I ZNANJA? E, pa ne može! OVO JE PARTIJSKA DRŽAVA, a Dodik biro za zapošljavanje
  Ovo je partijska država, u kojoj će se još malo i za odlazak u toalet, tražiti dozvola svoje stranke.

  Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i SNSD-a javno je objasnio kako funkcioniše partokratija na primjeru jednog javnog preduzeća.

  Obraćajući se članovima svoje stranke u Ugljeviku, onako profesorski, sa katedre, Dodik je održao predvanje o zapošljavanju preko partije, primjeni partokratije u praksi, problemima koji se pojavljuju u ovakvom sistemi i kako ih prevazići.

  Shodno mjestu u kojem je držao predavanje, predsjednik RS je za primjer uzeo ZP Rudnik i Termoelektranu Ugljevik na čijem čelu se nalazi kadar iz koalicionog DNS-a, te je tom prilikom rekao:

  “Ja, čak, smatram da ako je direktor iz DNS-a…evo, javno ću to reći, ako su u pitanju radna mjesta, da malo više zaposli DNS-a nego što je to 20%. Ali, izvini, ne možemo mi biti majorizirani, da, kol’ko, od 140 samo 21 budu iz SNSD-a. To će se morat’ da popravi. To je ono što ja hoću. Ja vjerujem da je ovo razumno i da će prihvatiti da izbalansira ovo oko prijedloga našeg opštinskog rukovodstva da izbalansira brojj uposlenih. Ne mora nikoga ispustiti. Ne smije smijenjivati naše ljude bez naše saglasnosti, jer mi ne smjenjujemo njihove ljude.”

  1. Nije partijska dzava samo i jedino Dodikov recept u BiH. Tako je bilo i sa SDS-om za vrijeme Karadzica. Problem je u tome sto Dodikova partokratija predugo traje, sto privreda stagnira, sto narod sve losije zivi, a omladina nema nikakvu perspektivu. Ko se jos sjeca „pasosa Republike Srpske“ u koje su nadobudni mladi clanovi SNSD-a upisivali generalije gradjanima koji su zeljeli okititi svoje vitrine u znak sjecanja na dan Republike Srpske na Trgu Krajine u Banjoj Luci? Problem je u tome sto se trodjelna partokratija na nivou BiH lako dogovori izmedju sebe kako bi arcili sve sto se moze u svojim zabranima.

  2. “Problem je u tome sto se trodjelna partokratija na nivou BiH lako dogovori izmedju sebe kako bi arcili sve sto se moze u svojim zabranima.“

   Ти онда направи један забран и имаћеш једнпдјелну демократију.

   Честитам и теби Бајрам.

 10. Gdje nestade Radovanovicev tekst o mogucem atentatu na predsjednika Dodika? Simo P. Oroz se prvi sjetio da muslimanima cestita Bajram. On o mogucoj zavjeri protiv Dodika ne brine, vise ga brine mogucnost da Dodik sidje sa vlasti – jer je to za Dodikove skutonose ravno likvidaciji Dodika sa politicke scene, a time i Dodikovih skutonosa koji sa glavnim Bajom idu u politicku penziju. Za neke koji su imali plate koje se mjere hiljadama konvertibilnih maraka plus besplatno koristenje luksuznih drzavnih automobila plus dnevnice kad negdje putuju, to je ravno fizickoj smrti. Zamislimo na primjer drvarsku diku Nikolu Spirica ili sirovinu iz Mrgonjic grada Zorana Tegletiju da sidju s vlasti i odu u penziju – pa to je za njih prava smrt – i politicka i fizicka. Oni navikli kao faraoni…Sve mi se cini da je Borislav Radovanovic propustio da u svom clanku kaze i da se odlazak u penziju moze smatrati atentatom na takve „ljudske gromade“. Radovanovic je svakako trebalo da obradi i ovaj akpekt zivota nasih politicara, sto je svakako propustio.

  1. Фурунџија не може написати коментар а да помене гузицу.

 11. Simo.ba bi nekako pregrmio materijalnu stetu, ali imao bi veliki problem sa „duhovnom“ stetom, odnosno satr’o bi ga emocionalni pretrljeni bol za odlazecom garniturom politicara koju je postavila ona odvratna babuskara Medlin Olbrajt. Inace, Simo kao SNSD-ov aparatcik se u Baju kune k’o u Isusa Hrista. Zato je on toliko aktivan na „zastiti lika i djela“ Vodje iz Bakinaca. Valjda su zajedno bili na izucavanju mesarskog zanata?!

  1. Фурунџија се одрекао ћирилице да се боље маскира.

   Проваљен си.

  1. @Vujadin
   Cekaj malo Vujadine. Ti Britanci – SAS-ovci treba da srede prepise Dodikovih presretnutih razgovora. Onda neko treba da im to prevede sa „BHS- jezika na engleski jezik. pa ce oni to proslijediti svojoj centrali u Londonu. Kako je sad Dz. Asanz na velikim mukama, tesko da ce ti Dodikovi presretnuti razgovori biti objavljeni na Vikiliksu. A ni Predrag Ceranic se o tome nece nista izjasnjavati, jer bi to moglo „narusiti lik i djelo Milorada Dodika“.marcko

  2. Mislim da je g. Borislav Radovanovic do neke mjere potcijenio veze M. Dodika sa pojedincima iz MUP-a RS koji su se bavili i nekim (na ivici kriminala) drugim poslovima, a manje onim poslovima za koje su bili debelo placeni za funkcije na koje su bili zvanicno imenovani. Zato MD i nije u mogucnosti potpuno da kontrolise MUP R. Srpske preko ministra Lukaca, koji se kao kabadahija ponasao u N.Skupstini Republike Srpske kada je trebalo da polaze racune pred Anketnim odborom u vezi smrti Davida Dragicevica. Vrijeme ce pokazati kakve su (ili niisu) bile Dodikove veze sa kriminalnim klanom iz vrha MUP-a.

   Dodik je to jednostavno ranije mogao prekinuti mucnu situaciju i zatraziti od Lukaca ili da kazni svoje saradnike koji nisu radili svoj posao. Pogotovo sto je Dodik u svom kabinetu primio Lukaca radi nekakvih konsultacija, ali je saopstenje za javnost o sadrzaju tog razgovora bilo prilicno nemusto. Poslednji slucaj sa namadom na novinara Kovacevica je prelio casu i to sigurno opozicija nastoji da iskoristi. Tuzioci OJT Banja Luka „mudro cute“, sto ne ide na cast aktuelnoj vlasti. Novinari RTRS-a i ATV BL ne pokazuju nikakav interes da se solidarisu sa povrijedjenim novinarem RTV BN, sto je prilicno deprimirajuce.

 12. Od pocetka svog prvog premijerskog mandata koji mu je povjerila Biljana Plavsic, sto bi rekli Paljanj, Dodik je samo „svidjao“ svoje poslove. Da bi to cinio, morao je biti poprilicno kooperativan u odnosima prema onim koji su ga doveli na vlast. Odmah je postao rukoljubac i izvrsilac poslova koje mu je dodjeljivala Medlin Olbrajt. Podrzao je odvajanje Crne Gore od Srbije, ucestvovao u rusenju Slobodana Milosevica…iz sve snage podrzavao Borisa Tadica…

  1. И не само подржавао одвајање Ц. Горе него и активно учествовао у тим пословима. Као нпр. довођењем инструктора за обуку Милове „специјалне полиције“ , у то вријеме пара-војне формације.

 13. Nekada i Dodik govori istinu, naravno iz svog dugogodisnjeg iskustva:

  http://www.rtvbn.com/3920429/predsjednik-srpske-poslao-jasnu-poruku-samo-politika-nista-struka

  Predsjednik Srpske poslao jasnu poruku: Samo politika, ništa struka!

  -Možete da budete najbolji student, možete da budete najbolji stručnjak u nekoj oblasti, ali ako niste u sistemu vlasti, tj dio vlasti, to je uglavnom uzaludno”, poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

  Vijesti Republika Srpska Subota, 01.09.2018. | 22:16

  U toku jučerašnjeg dana, otvoren je kamp mladih social demokrata na Jahorini. Ovu priliku Milorad Dodik iskoristio je da kroz obraćanje prisutnima poruči kako “samo angažman u politici omogućava da realizujete svoje ideje. Možete da budete najbolji student, možete da budete najbolji stručnjak u nekoj oblasti, ali ako niste u sistemu vlasti, tj dio vlasti, to je uglavnom uzaludno”, poručio je predsjednik….