Борис Тадић се извинио на Овчари

Предсjедници Србије и Хрватске, Борис Тадић и Иво Јосиповић, положили су вијенце на спомен-обиљежје масовне гробнице у Овчари код Вуковара. На вијенцу који је положио предсједник Србије написано је: "Невиним жртвама, предсједник Републике Србије Борис Тадић". Председник Србије Борис Тадић извинио се породицама свих невино страдалих жртава на том пољопривредном добру 1991. године. "Дошао сам […]

четвртак, новембар 4, 2010 / 11:42

Предсjедници Србије и Хрватске, Борис Тадић и Иво Јосиповић, положили су вијенце на спомен-обиљежје масовне гробнице у Овчари код Вуковара.

На вијенцу који је положио предсједник Србије написано је: "Невиним жртвама, предсједник Републике Србије Борис Тадић".

Председник Србије Борис Тадић извинио се породицама свих невино страдалих жртава на том пољопривредном добру 1991. године.

"Дошао сам да се поклоним жртвама, упутим речи извињења и искажем жаљење. Да створимо могућност да Срби и Хрвати и Србија и Хрватска могу да граде бољу будућност", рекао је Тадић на спомен-обележју Овчара код Вуковара, након полагања венаца.

"Поклањајући се жртвама, мислимо на будућност наше деце и на будућност деце која ће се тек родити", истакао је Тадић. Он је оцијенио да се признањем злочина, извињењем и жаљењем стварају могућности за опроштај и помирење. "Када се наши народи помире, отвара се нова будућност. А све што се десило између Срба и Хрвата у 20. вијеку треба да буде склопљено у књигу прошлости", истакао је Тадић.

Вијенац су поред предсједника Србије и Хрватске положили и чланови породица жртава. Два предсједника ће положити вијенце и жртвама српске националности у Паулином Двору код Осијека.

Тадић је у Вуковар стигао нешто послије 10 часова, трајектом из Бача. На трајектном пристаништу у Вуковару, поред стотинак новинара, дочекало га је и педесатак грађана који су аплаузом поздравили долазак предсједника Србије.

Са Тадићем су у Вуковар дошли потпредсједник владе Србије за европске интеграције Божидар Ђелић и предсједник Извршног вијећа Војводине Бојан Пајтић.

Тадић и Јосиповић су, по доласку делегације Србије, отишли су на разговор у зграду Градског поглаварства Вуковара. У хрватској делегацији налазе се и градоначелник Вуковара Жељко Сабо и други локални званичници.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *