Борис Тадић: Није свака Додикова сепаратистичка

ЗАГРЕБ – Предсједник Србије Борис Тадић оцијенио је, после обиласка манастира Крупа у Хрватској, да изјава предсједника Републике Српске Милорада Додика да је Босна и Херцеговина неповратно подијељена не доводи у питање интегритета те државе. Oн је то рекао на питање новинара да прокоментарише Додикову изјаву, додавши да таква порука свједочи о томе да три […]

четвртак, новембар 25, 2010 / 15:04

ЗАГРЕБ – Предсједник Србије Борис Тадић оцијенио је, после обиласка манастира Крупа у Хрватској, да изјава предсједника Републике Српске Милорада Додика да је Босна и Херцеговина неповратно подијељена не доводи у питање интегритета те државе.

Oн је то рекао на питање новинара да прокоментарише Додикову изјаву, додавши да таква порука свједочи о томе да три народа и два ентитета БиХ немају добру сарадњу.

На исто питање новинара хрватски предсједник Иво Јосиповић није желео да одговори.

После обиласка општина Крњак и Грачац, а затим и посете српској повратничкој породици у селу Дерингају, Тадић и Јосиповић су обишли православни манастир Крупу у који су недавно из Србије враћене иконе.

Јосиповић и Тадић су новинарима рекли да тај манастир свједочи о присутности православља у Хрватској, а предсједник Хрватске је подсјетио да је у манастиру сачувано драгоцјено благо које је у Хрватску враћено након рата.

Тадић је додао да је "повратак културнога блага и вођење рачуна о верском идентитету грађана нужна претпоставка демократије".

Обиласком манастира Тадић је завршио дводневну посјету Хрватској током које је разговарао с највишим званичницима Хрватске и представницима српске националне мањине у Хрватској.

У свим сусретима оцијењено је да су Хрватска и Србија у последње вријеме постигле напредак у рјешавању многих отворених питања, а да је неопходно учинити додатни напор у рјешавању судбине несталих.

Првог дана званичне посjете Хрватској, Тадић је одвојено разговарао с предсједником Хрватске Ивом Јосиповићем и премијерком Јадранком Косор, а у тим сусретима је постигнут политички договор о начелима на којима ће се темељити трајно рјешење стамбеног збрињавања српских избјеглица из Хрватске.

У свим сусретима изражена је међусобна подршка европским интеграцијама и истакнута потреба наставка политике помирења.

На крају Тадићеве посjете, предсjедник Хрватске ће вечерас приредити свечану вечеру у Музеју за умjетност и занатство у Загребу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *