Борис Тадић и напредњаци: Ни избори ни коалиција

КРАЉЕВО – Предсједник Србије и Демократске странке Борис Тадић рекао је данас у Краљеву да не постоји договор о формирању коалиције његове партије и Српске напредне странке. „Постоје назнаке у јавности да се припрема нека велика коалиција, али нема говора о томе. Могућност формирања велике коалиције између Српске напредне странке и Демократске странке не постоји […]

петак, април 15, 2011 / 17:14

КРАЉЕВО – Предсједник Србије и Демократске странке Борис Тадић рекао је данас у Краљеву да не постоји договор о формирању коалиције његове партије и Српске напредне странке.

„Постоје назнаке у јавности да се припрема нека велика коалиција, али нема говора о томе. Могућност формирања велике коалиције између Српске напредне странке и Демократске странке не постоји јер су оне странке различитих програма и оријентације”, рекао је Тадић новинарима.

Према његовим ријечима, за Србију је најважније да што прије добије статус кандидата за ЕУ.

„Србија је земља у којој инвеститори тренутно нерадо пласирају средства. Очекујемо да добијањем статуса кандидата, чији је предуслов спровођење акционог плана договореног са (европским комесаром за проширење) Штефаном Филеом, настане боље стање у Србији и да добијемо нове инвестиције”, рекао је Тадић.

Додао је да изборе треба одржати након што Србија добије статус кандидата за ЕУ.

„Морамо да идемо корак по корак, али да идемо сигурно напред, јер то је у складу са европским тенденцијама”, рекао је Тадић.

Тадић сматра да зато избори треба да буду расписани после одлуке држава чланица ЕУ да Србија добије статус кандидата за улазак у Унију.

„Избори у Србији треба да буду део наше европске агенде и допринос бржем напретку ка чланству у ЕУ, а не кочница на том путу. Србији је зато потребна стабилност како би овај важан посао финализирали”, рекао је председник Тадић који је јуче разговарао са предсједником Српске напредне странке Томиславом Николићем.

Предсједник Србије је додао да има разумијевања за нестрпљење и нервозу појединих опозиционих странака, али да је Србији умјесто изазивања нестабилности и сталних прикривених пријетњи насиљем, потребно управо супротно: стабилност, рад на рјешавању проблема грађана и извесност. 

Вучић: Тадић је неодговоран, натјераћемо га на изборе

Александар Вучић

Замјеник предсједника Српске напредне странке Александар Вучић оцијенио је данас да је изјава предсједника Бориса Тадића поводом разговора са лидером напредњака Томиславом Николићем „скандалозна” и да ће СНС сутрашњим митингом у Београду натјерати власт да распише изборе.

На конференцији за новинаре, Вучић је рекао да је намјера напредњака да се митинг сутра и заврши и изразио уврјење да ће власт бити паметна да донесе одлуку о датуму избора.

„Ако их не натерамо, онда ће популарност Демократске странке (ДС) пасти на ниво популарности владе (Зорана) Живковића”, рекао је Вучић и навео да је очигледно да предсједник ДС, за кога је рекао да је „бахати политичар”, у страху од даљег губитка поврења народа покушава да заплаши дио људи.

„Не знамо шта му то треба, нас уплашио није. Добро је да нам је ставио до знања да га избори много брину и плаше”, навео је Вучић и истакао да је узрок свих нестабилности у земљи Борис Тадић и ДС јер су „довели народ на ивицу егзистенције”.

Вучић је оцијенио да је изјава Тадића поводом разговора са предсједником СНС-а Томиславом Николићем о ванредним парламентарним изборима „скандалозна, државнички и политички недоговорна и неозбиљна”.

„По стоти пут обавештавамо председника ДС Бориса Тадића да не рефлектује себе у наше одело. Ако је његова политичка странка чинила насиље, линчовала своје политичке неистомишљенике готово до смрти, упадала у полицијске станице и отимала оружје, спаљивала виталне државне зграде, морамо да га обавестимо да ми то нисмо радили и да то нећемо да радимо”, казао је Вучић.

Вучић је позвао грађане да сутра испред Дома Народне скупштине у Београду присуствују „гандијевском скупу”, да ће напредњаци изнијети раније најављену понуду власти и навео да ће, ако било ко покуша да баци и један камен, СНС знати да га је режим послао и да је режимски слуга.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *