Борис на турнеји: Јужни удрите по сјевернима

Британски министар спољних послова Борис Џонсон изјавио је данас да је његова земља "раме уз раме" с Јапаном у настојањима да прекине нуклеарне и ракетне пробе Сјеверне Кореје.

петак, 21 јула, 2017 / 21:34

"Сви треба да појачамо притисак на Пјонгјанг кроз дипломатију и санкције, а то мора да укључи и Кину која треба та искористи свој утицај да Сјеверну Кореју врати за преговарачки сто", изјавио је Џонсон послије састанка са шефом јапанске дипломатије Фумијом Кишидом.

Џонсон је оцијенио да је прво лансирање међуконтиненталне балистичке ракете Сјеверне Кореје почетком јула била "несмотрена провокација".Двојица министара су потврдила и наставак снажних економски односа Јапана и Велике Британије послије Брегзита.

"Напуштамо ЕУ, али не напуштамо Европу", рекао је Џонсон, додајући да ће Британија наставити да гради трговинске и економске односе с Јапаном.

Џонсон ће се данас, у оквиру тродневне посјете Јапану састати и с премијером Шинзом Абеом и гуверенером Токија, с којима ће разговарати о дипломатској и безбједносној сарадњи и о Олимпијским играма које се 2020. године одржавају у јапанској пријестоници.

Џонсон је био градоначелник Лондона током одржавања Олимпијаде 2012. годинеТакође ће разговарати с јапанским бизнисменима о јачању трговинске сарадње и инвестицијама.
Џонсон ће затим отпутовати у Нови Зеланд и Аустралију.