Бореновићев исказ из Брисела: Са корумпираним владајућим политичарима ништа нећу потписивати

Предсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић обратио се током састанка са предсједником Савјета ЕУ Шарлом Мишелом. Обраћање преносимо у цјелости.

недеља, 12 јуна, 2022 / 19:06

"Дана 20.6.2011. године Високи представник ЕУ за спољну и безбједносну политику Кетрин Ештоун оцијенила је да је структурални дијалог о реформи правосуђа у БиХ један од најважнијих догађаја у региону, а њен портпарол је додала да је процес дат БиХ да би "правосуђе прошло објективну и дубинску анализу и извршило поређење са европском легислативом и праксом.”

Епилог – у извјештају господина Прибеа из 2019. године оцијенио је област владавине права и стање у правосуђу као дубоко забрињавајуће. По Прибеовом извјештају није учињено ништа, стање у правосуђу и области владавине закона у БиХ додатно је назадовало од 2019. до данас.

15.12.2017. године, специјални представник ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк поздравио је усвајање сета закона о акцизама за који су снажно лобирали он и тадашњи комесар за проширење Јоханес Хан. Истакли су те законе као услов за наставак аранжмана са ММФ-ом и европским финансијским институцијама те тврдили како ће прикупљена средства од грађана бити намјенски кориштена за изградњу аутопутева и капиталне саобраћајне инфраструктуре.

Епилог – нагли скок прихода у буџету и наставак кредитних задужења омогућио је властима у БиХ невиђени ниво корупције на изборима 2018. године. Грађани су од тада уплатили додатне милијарде еура намета. Сви аутопутеви у БиХ праве се искључиво путем кредитних задужења или концесионим уговорима.

Затим је 29.5.2019. године Европска Комисија је усвојила Извјештај који наводи 14 кључних приоритета чијим испуњењем би БиХ стекла статус земље кандидата.

Епилог – усвојен је само један од 14 приоритета и то онај формалне природе. Од суштинских приоритета владајућа већина је већ неколико пута спријечила усвајање Закона о сукобу интереса, Закона о јавним набавкама и Закона о ВСТС-у усклађених са европским стандардима.

Ово су само три упечатљиве слике из читавог фотоалбума који говори о односу БиХ владајуће корумпиране елите према европским интеграцијама, европским вриједностима, а првенствено према владавини закона као кључном постулату.

Предугачак је низ састанака у БиХ и Бриселу, гдје су многи високи европски званичници трошили свој кредибилитет и вријеме у покушајима да владајућу корумпирану елиту предвођену са СДА, ХДЗ и СНСД приволи да учине макар и минималан корак у приближавању БиХ Европској Унији и њеним вриједностима.

Године и деценије пролазе, а помака нема. И не само да нема помака, него БиХ драматично назадује. Демографски, економски, вриједносно и у аспекту владавине закона и правне сигурности.

Зашто? Вјерујем зато што европски званичници не могу да прихвате елементарну чињеницу да су владајуће корумпиране елите у БиХ искрени противници чланства у Европској унији и заклети непријатељи европских вриједности и стандарда, поготово владавине закона.

Рећи ћете: али они стално истичу да су опредјељени за чланство у ЕУ! Да, они заиста то стално говоре и да, они стално не говоре истину.

Постоје два разлога зашто то говоре. Први је тај да код вас у Бриселу створе привид да они то заиста желе и да на тај начин отварају врата европских приступних фондова и аранжмана са европским финансијским институцијама. Други разлог је још важнији. Упркос деценијама сијања мржње и тензија међу народима у БиХ, значајна већина људи у БиХ, у оба ентитета, жели европску перспективу и чланство у ЕУ. И због тога им је потребно да се лажно представљају као носиоци тог пројекта.

Мислим да је крајње вријеме да умјесто њихових лажних, испразних декларативних изјава почнете гледати њихове сурово јасне поступке и дјела. Након година њиховог "оптимизма", "опредјељености", "предавања захтјева за кандидатски статус", ми живимо у земљи коју је напустило преко милион становника, у којој су школе и вртићи све празнији, у којој влада неправда и безнађе и која, по извјештајима Ваших експерата испуњава све критеријуме да се назове заробљеним друштвом.

Ви имате луксуз да себи можете приуштити да мандат потрошите чекајући корумпирану елиту да уведе владавину закона. Мој народ и ја ту привилегију немамо. Ми се морамо суочити са суровом истином. Корумпирани политичари и евроске вриједности не могу заједно. Због тога, не очекујте од мене да са њима потписујем било шта, јер моје и њихове вриједности нису и не могу бити исте.

Уколико желите да помогнете БиХ и мојој Републици Српској да заиста убрзано крене ка ЕУ, и што је још важније да убрзано уводи европске стандарде и владавину закона, молим Вас да умјесто нових прилика корумпираним политичарима да вам дају испразна обећања инсистирате на спровођењу оних која су већ дали.

Умјесто нове изјаве установите одговорност за неспровођење претходне.

Уколико желите БиХ у ЕУ, онда омогућите људима да знају ко су одговорни за досадашњу блокаду европског пута и шта њихово понашање у пракси значи.

Такође, очекујем да јасно и гласно поновите и потврдите да је Дејтонски споразум, два ентитета и три народа, формула опстанка која се неће и не може мијењати. За мене као Србина из Републике Српске никакве промјене којима се умањује дејтонски статус Српске нису прихватљиве. Молим вас да се јасно изразите по том питању и тако избијете корумпираним елитама кључни аргумент страха и мржње којим већ деценијама разарају читаву земљу."