Бореновић: Стварна каматна стопа показује да се ради о лихварском, зеленашком и бандитском послу

Бореновић каже да каматна стопа по којој се задужује БиХ по супсидијарном споразуму, и то у износу од којег 66 милиона КМ користи Развојна банка ФБиХ, а 44 милиона КМ Инвестиционо-развојна банка Републике Српске, показује стварну тржишну каматну стопу:

четвртак, 29 априла, 2021 / 09:35

"Према Споразуму о зајму између БиХ и Међународне банке за обнову и развој у пројекту опоравка и подршке предузећима/пословним субјектима у Републици Српској и ФБиХ, данас се у овдје у Парламенту БиХ ратификује задужење од 110 милиона КМ по, вјеровали или не, каматној стопи од 0,37%. С обзиром да се Република Српска недавно на Лондонској берзи задужила по каматној стопи од 5,02%, јасно је о каквом се ту лихварском, зеленашком и бандитском послу ради", рекао је на данашњој сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ посланик у овом дому и предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

"Што значи да је каматна стопа по којој се задужила Република Српска емисијом обвезница на Лондонској берзи већа 15 пута од тржишне, стварне. Не 2 пута, него чак 15 пута већа! Умјесто 156 милиона, уз 600 милиона главнице, колико ће народ Републике Српске плаћати камату, да се задужила по тржишној вриједности плаћали би око 15 милиона КМ камата, што значи да је некоме омогућена енормна зарада од преко 140 милиона КМ само по основу нереалне каматне стопе. Поређење ова два примјера задужења, одличан је показатељ потпуне бескрупулозности политике задуживања Владе Републике Српске", закључује Бореновић.