Бореновић: Спутњик, РТРС и Срна су дириговани од стране режима

ПДП се поводом Спутњика огласила и саопштењем и реаговањем послатим на адресу Новинске агенције Срна и РТРС, које Фронтал.СРБ преноси у цјелости. Поновно синоћње спиновање и фабриковање лажних анализа агенције „Спутник“, уз свесрдну подршку националне Новинске агенције РС „СРНА“ и јавног сервиса Радио-телевизије Републике Српске, о политичкој ситуацији у РС свједочи да је режим у […]

петак, 5 фебруара, 2016 / 19:01

ПДП се поводом Спутњика огласила и саопштењем и реаговањем послатим на адресу Новинске агенције Срна и РТРС, које Фронтал.СРБ преноси у цјелости.

Поновно синоћње спиновање и фабриковање лажних анализа агенције „Спутник“, уз свесрдну подршку националне Новинске агенције РС „СРНА“ и јавног сервиса Радио-телевизије Републике Српске, о политичкој ситуацији у РС свједочи да је режим у РС дезоријентисан и склон најнижим облицима измишљања лажи о политичким противницима како би умањили значај сопствене пропасти којој свједочимо.

У тексту агенције „Спутник Србија“ под називом “Политичко редизајнирање Републике Српске”, који су пренијели СРНА и РТРС, функционери Савеза за промјене, али и функционери наше партије споменути су у потпуно негативном и понижавајућем, али првенствено нетачном контексту, чиме нам је нанесена немјерљива штета.

С обзиром да нисмо имали прилику да то урадимо на медијима које плаћају грађани РС, на овај начин демантујемо све наводе из текста који се доводе у везу са Партијом демократског прогреса, почасним предсједником партије и чланом Предсједништва БиХ из Републике Српске Младеном Иванићем, те предсједником Партије демократског прогреса и послаником у Народној скупштини РС Браниславом Бореновићем.

Новинска агенција Републике Српске “СРНА”
Радио-телевизија Републике Српске
н/р главних уредника Милице Џепине и Синише Михаиловића

ПРЕДМЕТ: Реаговање на извјештавање у четвртак, 4. фебруара

Поштовани,

извјештавање ваше агенције и телевизије јуче касно поподне и синоћ потврдило је да сте дотакли дно новинарства и да више не поштујете ни минимум правила успостављених Кодексом новинарства.

Дословним преношењем текста агенције „Спутник Србија“ под називом “Политичко редизајнирање Републике Српске” објављеним касно поподне у којем су функционери Савеза за промјене, али и функционери наше партије појединачно споменути у потпуно негативном и понижавајућем, али првенствено нетачном контексту, нанијели сте нам немјерљиву штету.

Зато тражимо да ово реаговање објавите у цијелости, с обзиром да је то једини начин на који представници Савеза за промјене могу да добију прилику да саопште истину на националном новинском сервису и телевизији Републике Српске.

Демантујемо све наводе који се доводе у везу са Партијом демократског прогреса, почасним предсједником партије и чланом Предсједништва БиХ из Републике Српске Младеном Иванићем, те предсједником Партије демократског прогреса и послаником у Народној скупштини РС Браниславом Бореновићем.

Агенција „Спутник Србија“ је агенција сумњиве репутације и медиј који, у правном и моралном контексту, нема никакве везе са Републиком Српском и теоретски може себи да дозволи да не објави мишљење прозване стране. Међутим, национални новински и телевизијски сервис свих грађана Републике Српске МОРА да објави мишљење друге стране, поготово што се ради о гнусним лажима о највишим представницима институција у Републици Српској и БиХ.

Имајући у виду чињеницу да је текст агенције „Спутник Србија“ објављен касно поподне и да га је “Срна” пренијела нешто прије 19 часова, а да је у Дневнику РТРС у 19.30 ова тема добила централно мјесто, јасно је да ради о претходно организованом договору три медија са представницима режима Републике Српске, како функционери Савеза за промјене не би имали прилику да саопште свој став. Такође, јасно нам је да су креатори срамне идеје и текста, који сте пренијели, предсједник СНСД Милорад Додик и његов савјетник за медије који прима плату у Кабинету предсједника РС Перо Симић, што је посљедњи стадијум срамоте за Републику Српску.

Осим вашим медијским кућама, овакве и сличне лажне анализе о политичком животу у Републици Српској наносе штету нашој партији и Савезу за промјене у цјелини, али и грађанима Републике Српске који су принуђени да на медијима које плаћају – слушају и читају бесмислене и апсолутно нетачне анализе по наруџби режима у Српској.

Поштована госпођо Џепина и господине Михаиловић, у више наврата сте тврдили да рад ваших медијских кућа почива на највишим стандардима новинарства, па би било професионално и коректно и у складу са правилима и кодексима ваше професије да испоштујете макар минимум објављивањем тачних и провјерених информација.

Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач, као најодговорнија особа за стање безбједности у РС, потврдио је да не зна за било какав тајни план за рушење власти. Међутим, ни то вас није спријечило да се, у договору са „Спутником“ и режимом РС, поново бавите тиме и да у новом тексту, односно телевизијском прилогу нагомилате гнусне лажи на рачун функционера и наше партије, али и комплетног Савеза за промјене, без прилике да ми који смо именом и презименом прозвани кажемо своје мишљење.

Такође, осим овог непрофесионалног прилога РТРС у Дневнику 2, нисте се удостојили, ни једна ни друга кућа, да пренесете саопштење за јавност Партије демократског прогреса након катастрофалног и нетачног реаговања СНСД на непостојећу изјаву шефа дипломатије БиХ и потпредсједника ПДП Игора Црнатка о наводном приступању НАТО савезу. И о томе сте направили спектакуларан прилог, уз сакривање чињенице да Црнадак ову изјаву никад није дао. Напомињемо да је наше саопштење послато прије него што је СРНА пренијела текст агенције „Спутник“, што имплицира да сте имали времена да га објавите. Или потврђује управо супротно – да су ови текстови и прилози били већ спремни, као што смо навели, у договору са режимом.

Чињеницом да, према синоћњем извјештавању РТРС, Игор Црнадак није присуствовао молитвеног доручку у Вашингтону већ само премијерка РС Жељка Цвијановић, те да представнике Савеза за промјене називате „такозваним“ само зато што Милорад Додик тако жели бавићемо се други пут.

О којим год политичким мотивима да се ради, тражимо да наше реаговање објавите у цијелости, јер наносите немјерљиву штету угледу наше партије. У противном, бићемо принуђени да вас тужимо за клевету, као и за ширење панике међу грађанима Републике Српске информацијом о постојању тајног плана за рушење.

Предсједник
Бранислав Бореновић