Бореновић: СНСД је јуче прихватио 339. наметнуту одлуку из ОХР

– Јасно је да су јуче Додик и СНСД прихватили, односно легализовали наметнути "Инцков закон" и јасно је да Инцкова наметнута одлука о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ остаје у правном промету, рекао је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић на данашњој конференцији за медије.

среда, 2 фебруара, 2022 / 20:49

Бореновић је рекао да од јуче Сарајево поново мирише Додику и да се са својим људима враћа у заједничке институције БиХ:

– То што је он понизио себе, не тиче ме се, то скоро свакодневно ради годинама. Али понизио је опет највећу законодавну институцију Републике Српске, Народну скупштину, и показао врхунац политичког и људског лицемјерја када је у сет парадних закључака НСРС ставио и два потпуно контрадикторна: први у којем се каже да без разрјешења наметнутог "Инцковог закона" нема одлучивања у заједничким институцијама и закључак број десет гдје пише да се иде тамо, односно – хај’мо, привилегије, позиције, именовати људе, арчити народни новац, рекао је Бореновић.

Истакао је да ПДП остаје при ставу да се мора разријешити питање наметнуте Инцкове одлуке, јер није прихватљиво да се у овој земљи закони намећу, те да је битно на томе истрајати:

– Имам осјећај да је јуче први који је Додику честитао био управо Валентин Инцко. Дуго је требало, шест мјесеци, да Милорад Додик подвије реп и понизно послуша свог друга, пријатеља, политичког брата Бакира Изетбеговића, који је поручио да ће се он одљутити. Ето, љутња је сада трајала неколико мјесеци дуже него уобичајено и вратио се у заједничке институције, а да није пронашао адекватан одговор на "Инцков закон" што је била ствар око које смо се сви окупили у НСРС у јулу прошле године, рекао је Бореновић истакавши да ће ПДП гласати у Парламенту БиХ само када треба спријечити штетну одлуку по Републику Српску:

– То стоји и у закључцима НСРС из јула 2020. године и то је унесено у закључке на нашу иницијативу, јер смо били свјесни да се може десити и таква ситуација да морамо гласом против штитити интересе Српске. СНСД ни тада није о томе размишљао, нити их је занимало, рекао је Бореновић.

Рекао је да је од 27 посебних сједница НСРС, 25 било хирови СНСД-а, а да се око два питања окупила и власт и опозиција:

– Први пут када смо разматрали како замијенити стране судије у Уставном суду БиХ, тада је слагао НСРС и у року од 24 сата промијенио одлуку око замјене страних судија домаћим и сада, када му је требало шест мјесеци да покаже да је поново слгао НСРС, додао је Бореновић, истакавши да је то било и очекивано.

– Не знам шта је више граница том конвертиту који је спреман вјероватно да промијени и вјеру зарад свог интереса, рекао је Бореновић.

Бореновић је рекао да је Драган Човић изнио неколико тачних чињеница током јучерашњег обраћања:

– Тачно је да је од Дејтона до данас међународна заједница донијела или наметнула 950 одлука у наш правни систем, од тога 338 је било наметнутих закона, без овог Инцковог. Само једна странка из Републике Српске је прихватила и подржала све и један наметнути закон, а та странка је СНСД! Јуче је прихватила и ову 339. наметнуту одлуку. Високи представник је смијенио или збрисао са политичке сцене 187 људи. Нити један од тих 187 није из СНСД! То показује да су Додик и СНСД највећи поданици политика високих представника, рекао је Бореновић.