Бореновић са Хрватима и Еуропљанима: Нужан нови изборни закон (не више и поништавање)

Предсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић састао се данас са генералним конзулом Републике Хрватске у Бањалуци Златком Крамарићем и конзулом савјетником Антом Фрањићем.

уторак, 23 октобра, 2018 / 19:25

Тема састанка је била актуелна политичка ситуација у Републици Српској и БиХ, у свјетлу избора одржаних 7. октобра.
„Сматрамо да је читав изборни процес обиловао нерегуларностима и неправилностима, те ћемо у законском року тражити поновно бројање гласачких листића за све нивое власти, са посебним акцентом на предсједника Републике Српске и српског члана Предсједништва БиХ. Неопходно је утврдити стварно стање и истинску вољу народа у Републици Српској“.

Бореновић је истакао важност измјена постојећег Изборног закона:

„Управо због ситуације у којој смо се сада нашли, када постоје веома оправдане сумње у регуларност избора и прекрајање изборне воље, под хитно је потребно изгласати измјене Изборног закона. Свима треба бити у циљу да сваки будући избори буду фер, поштени и несумњиво израз народне воље“, закључио је Бореновић.

Калдун Сино, Изборни закон, РТРС, Давид Драгичевић

Предсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић састао се данас у Бањалуци са Калдуном Сино, замјеником шефа Делегације Европске уније у БиХ.

Бореновић и Сино разговарали су о актуелној политичкој ситуацији након избора одржаних 7. октобра.
Један од приоритета ПДП-а у наредном периоду ће бити иницијатива за измјену Изборног закона на начин да се осигурају фер и поштени избори чији резултати одговарају изборној вољи народа:

„Претходни избори су показали да је читав процес потпуно обесмишљен без новог изборног закона. Неопходно је увести скенирање гласачких листића, видео – надзор бирачког мјеста, спреј за идентификацију, централно мјесто за бројање гласова, те серијске бројеве на гласачке листиће. Само на тај начин се шансе за изборне крађе и малверзације минимализују“, истакао је Бореновић.

Бореновић је у разговору са Сино нагласио да су независни медији један од стубова демократског друштва, да независно, непристрасно и тачно информисање морају бити окосница извјештавања Радио-телевизије Републике Српске, која као јавни сервис треба да служи интересима јавности, а не појединих политичких странака.

„Међутим, основна обавеза институција је да грађанима гарантује безбједност. Ми инсистирамо да се институционално ријеше најтежа кривична дјела, прије свега убиство Давида Драгичевића“, закључио је Бореновић.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *