Бореновић писао грађанима Српске и поручио да се борба наставља

Желим јасно да поручим да та борба није ни изблизу готова. Наставићемо даље да ослобађамо Републику Српску, улицу по улицу, насеље по насеље, град по град. Ништа од тога није урадио ПДП нити Бранислав Бореновић сам. То сте, прије свих, урадили ви сами. Нову енергију у Бањој Луци су покренули храбри људи око групе „Правда за Давида“ који су у свима нама вратили наду да има смисла борити се за оне основне људске вриједности: истину, правду, поштење, част.

петак, октобар 12, 2018 / 15:07

Поштовани пријатељи, колеге, суграђани, грађани Бањалуке и цијеле Републике Српске,

још једном желим свима да се од срца најискреније захвалим на подршци коју смо и ја лично и Партија демократског прогреса добили од свих вас, не само на протеклим изборима, него у задње двије године. Били смо заједно у добру и злу, подржавали смо и помагали једне друге, били смо један тим. Осјетио сам нову енергију, понос што вас све познајем и што сам добио шансу да заједно са вама мијењам и унапријеђујем нашу Републику Српску за коју сам се у рову борио са вама и са вашим очевима.

Желим јасно да поручим да та борба није ни изблизу готова. Наставићемо даље да ослобађамо Републику Српску, улицу по улицу, насеље по насеље, град по град. Ништа од тога није урадио ПДП нити Бранислав Бореновић сам. То сте, прије свих, урадили ви сами. Нову енергију у Бањој Луци су покренули храбри људи око групе „Правда за Давида“ који су у свима нама вратили наду да има смисла борити се за оне основне људске вриједности: истину, правду, поштење, част. Сви смо били клонули духом, некако је апатија пријетила да окује наш град и нашу земљу, али је онда кочићевским обртом Давид савладао Голијата и показао му да снага заиста не лежи у топузу, него у људскости. Грађани Бање Луке који су мјесецима подржавали искрену борбу породице Драгичевић да дође до истине и правде за свога убијеног сина дали су мени и ПДП-у значајно повјерење да се боримо за исте те циљеве.

Ми то повјерење нећемо изневјерити. На протеклим изборима се показало да борба за истину и правду постоји у сваком сегменту нашег друштва. Борба за истину и правду за Давида, борба за слободне и фер изборе, борба за институције које служе грађанима, а не обрнуто. Желим јасно да поручим да су људи, Бањалучани, окупљени око истине и правде ослободили на протеклим изборима Бању Луку, али да сви заједно морамо и даље са још више енергије и ентузијазма радити да ослобађамо цијелу Републику Српску од злочина, нестручности, корупције, зла.

То је борба свих нас. Никад нећу дозволити да било ко у ПДП-у каже да су сви у ПДП-у добри, дивни и красни, а да су у некој другој партији, па чак и оним владајућим, сви зли, лоши и покварени. Добрих људи има свуда, а највише ван партија. Они су јуче дали своју подршку ПДП-у и њима желим јасно да поручим да је мој мандат њихов мандат, те да ако они сматрају да је потребно да га се одрекнем, исти им одмах дајем на располагање. Нисам ушао у политику да бих добио фотељу, појма немам ни ко је све прошао у Народну скупштину Републике Српске и Парламентарну скупштину БиХ и то ме и не занима. Ја сам ту због свога народа и своје земље, и шта ми људи који су ме изабрали кажу, то ћу и да урадим.

Посебно свима желим да поручим и да ћемо бранити сваки добијени глас на овим изборима. Не дамо ником да му прође нити једна, ма и најмања неправилност. Данас подносимо опширан допис Централној изборној комисији о уоченим неправилностима на протеклим изборима. Искористићемо све једну правну могућност да се изборна воља грађана сачува. За сваки пропуст, намјеран или ненамјеран, тражићемо одговорност и тражићемо истину. Понављам, апсолутно сва правна средства ћемо искористити како бисмо аргументовано показали да су у току изборног дана, али и прије њега, извршене бројне неправилности и нећемо стати док све то не истјерамо на чистац.

Даље, свом снагом и енергијом ћемо покренути процес измјена Изборног закона да би сваки сљедећи избори били далеко поштенији и тачнији. Овакав Изборни закон више не дозвољава да се организују фер избори. Желимо да се уведу новине у томе да се сваки гласачки листић скенира и да се уведе електронско пребројавање гласачких листића. Инсистирамо на увођењу видео-надзора на бирачким мјестима, чак и на опцији електронског гласања. Ма доста је више манипулација народном вољом.

Сљедећа ствар, тражимо промјене у Управном одбору РТРС-а. У исти морају ући и људи који мисле својом, а не туђом главом. Доста је више лажи РТРС-а, доста је више њиховог сијања мржње међу људима у Републици Српској. Подијелили су људе, мржња и зло су их обузели, од нечега што треба бити понос свих нас, мјесто објективних информација и аргументоване критике свих политика РТРС је вољом мрачних умова постао гебелсовски инструмент најстрашније пропаганде. А против чега? Против грађана Републике Српске који се не слажу са идејама тих мрачних умова.

Нема разговора нити са једном политичком странком која не прихвати овај дневни ред. Дакле, прво утврђивање истине и правде у свим неразјашњењим злочинима у Републици Српској и стварање механизама да се учиониоци тих злочина казне. Друго, утврђивање стварне изборне воље грађана. Треће, промјена Изборног закона на начин који ће омогућити истински фер изборе. Четврто, суштинске промјене у начину функционисања РТРС-а и његове уређивачке политике.

Позивамо све слободоумне грађане да нам упуте све своје аргументоване критике у свему у чему гријешимо. Ми желимо да разговарамо отворено са свима, а прво са људима који су нас подржали на протеклим изборима и који имају право да нас критикују у вези наших грешака, па чак и кад тих грешака нема. кроз органе ПДП-а, посебно кроз Политички форум, лично ћу у наредним данима иницирати дијалог са представницима грађана који истински желе промјене на боље у Републици Српској. Свакако да сматрамо да нисмо безгрешни и да добрих људи има и у другим партијама. Њима свима упућујем поруку – нећемо се борити против вас, добри људи. Боримо се против негативних појава. Увјерен сам да већина гласача свих странака у Републици Српској јесу добри, честити и поштени људи. Па са вама свима хоћу да радим, не занимају ме партијска секташења. Окренимо се једни другима, не дајмо да нас завађају и дијеле.

Какве год да су институције Републике Српске, само преко њих можемо остварити цивилизован поредак. Колико год да су пуне корупције, њих не можемо рушити, њих морамо мијењати и ослобађати тог коруптивног зла. Камен по камен, милиметар по милиметар, вратићемо вјеру честитим људима у њима да има смисла поштено радити свој посао, да има смисла бити на страни свог народа, а не тајкуна и злочинаца. Морамо се борити за њих, јер ми само Републику Српску имамо и никад је се нећемо одрећи. И ови људи што мјесецима у центру Бање Луке траже истину и правду заправо су највећи заштитници наших институција, јер не дају да те институције до краја униште зли људи који су све изопачили и све желе да обесмисле, па и саму Републику Српску. Не дамо им то!

Ослободићемо Републику Српску. Волимо је, она је наша. Не дамо је нитковима, злочинцима и преварантима. Ако било ко сматра да нешто лично гријешим, ако било ко мисли да сам ову борбу водио због фотеље, нека ми то каже у лице. Заједно са људима из Бање Луке и Републике Српске који су поштени и добронамјерни, заједно са људима који су ми и дали мандат, донијећу веома лаку одлуку да се одмах одрекнем тог мандата ако ће то помоћи остварењу нашег циља, а то јесте праведна, боља, хуманија, слободнија и просперитетнија Република Српска.

 

 

Бранислав Бореновић13 КОМЕНТАРА

 1. Тешко је рећи како ово писмо овог морам рећи помало погубљеног лика грађанима Српске окарактерисати, проглас или позив на устанак.

  Дрма га, не попушта га изборна грозница, јоп увијек је у стању ратне мобилности па пише;
  „Наставићемо даље да ослобађамо Републику Српску, улицу по улицу, насеље по насеље, град по град.
  Ослободићемо Републику Српску. Не дамо је нитковима, злочинцима и преварантима.“

  Зајебан лик право. Опет искуство ми говори, ти који тако страсно хушкају, када дође до белаја, некако се изгубе када загрми.
  На удару су резултати избора и изборни закон. Примијетио је бројне неправилности. Није проблем, достави то ЦИК-у, с њима ријеши. Касније нас извјести. Ако може у кратким цртама.
  И је ли то овај лик тражио поновно бројање свих листића. Дјечко, твоје је право да негодујеш, да глумиш љутњу, ал не мораш бити кретен.

  Ту у овом прогласу или позиву на устанак (ајд ти знај) мало убацује причу око ове фарсе за Давида, како би то требало бити нека инспирација, ваљда.
  Предвидио сам поодавно да ће будућност ове фарсе око Давида зависити од резултата избора, ако усаидови фаворити добро прођу, напрасно ће спласнути занимање за ту причу, ако прођу неповољно, експлатација те приче ће се појачати и СзП остаје реално само кокетирање са овом сектом ПзД.

  Занимљиво на БН ТВ се читав дан врти овај клип;
  https://www.youtube.com/watch?v=jxxZXgA8OZQ
  Опет неки позив на народни протест 13.10.2018. у 18 сати на Тргу Крајине, нити се зна ко позива, ни против чега (добро сад, то је против ових мрских негативаца, ваљда), али клип се врти.
  Вјерујем да ће скуп бити око светилишта оне секте испред Боске, некако је логично. Могуће да их је препала најава корисниг идиота да ће баталити та гротескна окупљања (и како каже, узети правду у своје руке ма шта то значило, мада он је то већ 10ак пута најавио), и тако све теже одржавају неки пристојан број грла на тим скуповима, па ко мало да то медијски погурају, ту ће бити они из групе РеТард, они су обавезни, ко још, видјећемо.
  Мада опет, имају ли још неки трг осим Трга Крајине, попустите, шарајте мало.

  Како год. Сврха и овог драматичног писма, и једно слуђивање од стране још неких кмечаваца у СзП и РБН ТВ, потпомогнуто неким блогерима, је држати умове плебса, барем својих симпатизера у стању мобилности, и изгледа да нам не гине још мало дешавања народа.
  На што само могу рећи, е јеби га.

  1. Rekose mi ovdje da je ideja o protestnom skupu patriotskih udruzenja glupa. Skupu na kome bi se pozvali svi politicki subjekti da priznaju izbornu volju, te na kome bi se pozvali svi da prestanu izludjivat narod. Jednostavno da se kaze sta patriote misle o gubitnicima i njihovim destruktivnim nakanama. Proteste istovremeno organizovati ispred sjedista sdsa, pdpa, rtvbna i naravno na Trgu Krajine. Jedino tako bi se u korjenu sasjekle ove posasti.

 2. Да не заборавим, апсолутно се слажем да је изборни закон лош. Тачније катастрофалан, омогућује малверзације и инжењеринг, посебно када су у питању гласови у одсутности.

  На страну сада техничка побољшања, електронско пребројавање и видео надзор, то зависи подоста и од могућности, али овај изборни закон са 9 изборних јединица и компензационим мандатима гдје нема цензуса, је препун аномалија.

  И ту бих увео комбиновано већинско-пропорционални критеријум (нешти слично како је било на изборима у СР БиХ 1990.).
  Ти је и проблем што би прије тога морали, требати урадити административно преуређење, тј укрупњавање неких минијатурних општина (неке имају и по мање од 1.000 регистрованих бирача).
  Како то није реално, ногле би општине са регистрованих 10.000 бирача бити једна изборна јединица, а оне рубне и малобројније прикључити нешто бројнијим општинама као једној изборној јединици.
  Тако би добили неких 33 општине-изборне јединице гдје би се већинском методом бирао по 1 посланик (само побједник) у НС Српске.
  Осталих 50 посланика добили би пропорционалним резултатом странке на нивоу читаве Српске уз обавезан сензус (3% или 5%).
  Ту би се малверзације и инжињеринг спријечили, а смисао избора је и да свака општина има „свог човјека“ у парламенту (то је јако важно за те људе), макар једног, и не би се догодило да Лукавица има 4 а општине Романије нити једног посланика (ако је тачно ово шзо Лазаревић пише).
  Такође, мање странке добрим радом на терену имале би шансу побједом у некој општини добити посланика у скупштини Српске.
  Сигурно има још побољшања која би се могла увести, ово су нека која би се по мени морала, међутим, Спска не може сама донијети нови изборни закон, то се може само на нивоу БиХ, а ту јако теже иде.

  Мада опет да се вратимо на Бореновића, његова партија је имала власт на нивоу БиХ. Да ли су икада за ове 4 године покренули ово питање, да се донесе бољи изборни закон, или побољшања, ова техничка и нека друга.
  Колико ја знам, нису. Па који клинац сада кмечи.

 3. Како има једноставно рјешење, нпр, нови предсједник Српске да мандат за састав владе јаком човјеку, он понуди пројекат обнове и јасан програм са роковима у наредном четворогодишњем циклусу, изађе са њим пред јавност и прихвати да га испитају у пар часова људи од струке из свих парламентарних партија на РТРС,ако тај вриједи,не гине му бар 2/3 већина у НСРС, све остало је техничко питање и позитивна српска историја.

  После формирања владе националног јединства у Српској,та најмање 2/3 већина се договори око заједничке стратегије у Сарајеву и положе заклетву сви пред НСРС.

  Наравно, хируршки прецизно извагају у којим ресорима и агенцијама нам највише требају писмени и Српској 100% одани кадрови, поставе такве људе на сва кључна мјеста која припадају припадницима српског народа и да нас све Бог види.

  Знам да је то немогуће, али ја овим кометаром шаљем поруку, нудим јасна рјешења да ујединимо Српску око заједничке приче, све као одговор БРЕМЕНУ ВРЕМЕНА, односно, нудим договор око изградње неуништивог правног, политичког, безбједносног, привредног и образовног система у наредне, по Републику Српску кључне четири године.

  Тако се доказује да си ПАТРИОТА и само таквим МЕГА потезима доказујеш да ниси политичар, него да си државник, зар не Кал?

  1. Да, слажем се, и да, није реално. У овом моменту.
   Што не значи да не треба на томе радити.
   Има ту и неповољних околности којих морамо бити свјесни.
   Српска је „заробљена држава“.
   Може неко, или ти Никола, имати најбоље намјере, имати капацитет да те намјере имплементира, али ако се то коси са наумом оног који ведри и облачи, тешко ће ићи.
   Није дефетизам него морамо бити свјесни околности и правила игре.
   Наравно да се треба борити, увијек се може побољшати.

   На жалост, у политичким партијама у оба блока се инфитрирало (изгледа да је то неизбјежно) превише ухљеба и медиокритета, то су људи који немају ни визије ни капацтет да нешто на боље покрену.
   Кад чујем неког политичара, уз то и лидера политичке партије да каже „у чему је проблем да се поновно ручно изброје (обраде) сви гласачки листићи“, мене ухвати блам, дође ми да узмем каиш и објесим се.

   Но, ваља се борити, то нам је што нам је.

 4. Паметан си ти Кал,имаш добрих приједлога, док сам ја писао коментар, твој други коментар је објављен, зато опет коментаришем.

  Тачно је за Лукавицу и поражавајуће по народ на Сарајевско-романијској регији, Лукавица, има четири посланика у НСРС и три у ПС БиХ,значи укупно СЕДАМ, а Пале, (осим Соње на компензацији) као највећа општина, те Соколац и Рогатица који такође имају у овој изборној јединици бирачки капацитет за једног посланика, немају ни једног.

  Да не говорим какав је блам народа, част свакоме,али да ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ,авангарда чистог ОБРАЗА, људи који су толико потребни Српској нису у парламенту?

  Поред толико неубједљивих противника и бриљантне наше кампање, да овамо није прошао убједљиво најјачи кандидат за посланика Никола Лазаревић, као и највећи српски борац, велики Милан Јоловић Легенда, то је брука, да већа не може бити.

  Наравно, зато сам и писао неки дан у коментару овдје како се та брука може исправити према ЗЕЛЕНИМ СРПСКЕ- давањем мандата у Вијећу народа, а ово додајем-према Легенди, да човјек постане нови министар унутрашњих послова и тачка.

  Мислим да би његов избор на то мјесто био 100% подржан од свих српских посланика, исто као што би сви нормални људи у Српској и зелени у Европи са симпатијама прихватили да су ЗЕЛЕНИ Српске постали парламентарна партија.

  Ето, значи, да су паљани били паметни,по броју изашлих бирача, добили би два посланика у НСРС и једног у ПС БиХ.

  Кроз кампању сам на то упозоравао, нажалост такав блам, куповина гласова прије избора, крађа и куповина гласова по ноћи, те слуганско и биједно понашање кључних људи у Палама према „већим у партијској хијерархији“, није забиљежено још од времена оног ШПИЈЕ из Капелских Кресова.

   1. Погледао сам пар „говорника“;

    Једна малоумна, задојена свјетина, ови говорници имају IQ неких 82, ајд да навучемо 83. Не видим ту баш неку масу.
    Ако ништа сада барем нико не може тврдити да иза те фарсе око Давида не стоји политика.
    Одох на спорт, немам ти ја више нерава за ове мамлазе.

 5. Ti gospodine Borenovicu se nisi borio za Republiku Srpsku ni kad je trebalo a sad zelis nemire u svojoj kuci!

  Ti i gospodin Ivanic ste napravili toliko stete Republici da je to strasno! Gradjani Republike Srpske su djelom samo upoznati koliko ste stete napravili u MIP-u, resoru odbrane smjenom generala i dovodjenjem penzionisanih brigadira sa kriminalnim dojseom, postavljanjem savjetnika na mjesto sekretara Predsjednistva BiH itd… O vama se moze napisati Bela knjiga kriminala a pozivate na neku pravdu!

  Pozabavite se gradjenjem ovog drustva i Republike Srpske a ne njenim unistavanjem!

 6. Очито су режимлије повећале издавање за ботовање по порталима ? Све је више плаћеника. Једино што је константа је што су и даље глупи и провидни.

 7. Plaćeno i botovima da pišu po portalima, i portalima da budu botovi.
  Uzalud vam trud , trubači.
  Ne priznajem vlast lopova i ubica.
  Svakom se može, nedobog, desiti da napravi saobraćajku u kooj nastrada neko. Ali, platiti milionima otetih od naroda nekome drugom da prizna to ubistvo, strašno, prestrašno. Još ako je to ministar, i s njim kao suvozač onaj iznad svih ministara, VrhovniBogZews, i da ja priznam ovu vlast u krvi ogrezlu? Ne, Ne, i Ne!
  Mogu oni sami sebe priznati, mogu da ih priznaju i oni koji su ih ovdje dovukli na tenkovima da nas smrve, i smrvili su nas, ja tu ne mogu ništa. Ali mogu, i hoću, i moram ,
  zbog sebe,
  i zbog onih pod zemljom,
  i zbog onih koji se još nisu rodili da kažem glasno : Ne priznajem vas, gadite mi se, jer su vam ruke ogrezle u pljački, i u krvi.
  . Nekako, ubice i pljačkaši imaju motiv da kradu izbore- spašavaju glavu. Ali šta je motiv njihovih advokata-portlBotova? Jašta, nego , prokleti novac…
  Su čim će pred Miloše?
  Ni s čim.
  Neće oni pred Miloše. Miloši su u nabeskim visinama, u Vjenosti. Ova piskarala, izmetnici svoga roda, su speleolozi, spuštaju se u besčašće, u RedVinu bez kočnica.

  Vječnaja pamjat, Davide.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *