Бореновић окренуо плочу: У ЕУ не можемо са ОХР – Шаровић традиционално против високог представника

Лидер ПДП-а Бранислав Бореновић оцијенио је да је данашњи састанак делегације Републике Српске са предсједником Србије Александром Вучићем био користан и да је послата јасна порука да је позиција Републике Српске јасна, да је Дејтонски споразум неупитан, а да се, када је ријеч о високом представнику, мора стриктно провести Анекс 10 тог споразума.

среда, 2 јуна, 2021 / 18:31

Он је рекао да је свако од учесника данашњег састанка у Београду свјестан тежине ситуације у којој се налази Република Српска, те да било какве политичке конфликте и тензије треба оставити по страни и видјети шта је потребно урадити да се коначно затвори Канцеларија високог представника у БиХ.

Према његовим ријечима, то ће сигурно бити оптерећење у наредном периоду, ако БиХ жели да буде дио ЕУ.

"Ми у ЕУ не можемо да идемо са Канцеларијом високог представника. То је протекторат, то је потпуно јасно и надам се да ћемо у догледно вријеме доћи у ситуацију да са свим релевантним политичким факторима нађемо неки консензус око тога да домаћи лидери могу да раде свој посао одговорно, озбиљно и да нам високи представник апсолутно не треба и да ће то вријеме врло брзо доћи", рекао је Бореновић новинарима након састанка делегација Српске и Србије у Београду поводом спорног именовања новог високог представника у БиХ.

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић рекао је да је данашњи састанак показао да су пред Републиком Српском неоспорно тешки дани, али да радује да су сви исказали заједнички став о томе да БиХ више није потребан ОХР.

Он је нагласио да се на изазове мора одговорити јединством српског народа и јединством политичких партија, те "издизањем изнад скупљања јефтиних политичких поена".

"Јасна је порука да ћемо бранити, штитити Републику Српску, њене уставне надлежности, а што се тиче високог представника, он треба да добије потврду на Савјету безбједности да би се тада могло причати о неком легитимитету", додао је Нешић.

Лидер СДС-а Мирко Шаровић оцијенио је да је добра ствар да се извјештај високог представника о раду у БиХ доставља Србији, која је један од потписника Анекса 10, што ће затражити предсједник Србије Вучић.

Он је навео да је данашњи састанак био користан и да је, без обзира на одређена неслагања која постоје унутар делегације Републике Српске, сви воле Српску и желе јој најбоље.

Према његовим ријечима, ни власт, ни опозиција "не треба да се коцкају са општим инетересом и позицијом Републике Српске".

Шаровић је истакао да је важно заузимање ставова и позиција у вези са новим високим представником, који је другачији од досадашњег, снажна личност из јаке земље.

"Сада је узалудно показивати мишице, потребно је више памети, више мудрости и договор око кључних питања. Ово је заједничка ствар, заједнички, општи интерес сви желимо да учествујемо", рекао је Шаровић.