Бореновић: Одлуке Уставног суда БиХ су политичко насиље

– Одлука Уставног суда БиХ, којом проглашава неуставним поједине одредбе Закона о шумама Републике Српске, односно у дијелу у којем се наводи да су шуме власништво Српске, није правни акт, него политичко насиље, рекао је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

субота, 25 септембра, 2021 / 09:23

Бореновић каже да је постало јасно да су атаци на Републику Српску постали све учесталији:

– Прије неколико мјесеци имали смо одлуку Уставног суда којим се из власничке структуре Републике Српске изузима пољопривредно земљиште, сада већ имамо отимање шума који су огроман ресурс Српске, ако знамо да је у Српској 1.200.000 хектара под шумом. Уставни суд својим политички мотивисаним одлукама покушава да распарча дио по дио Српске, истиче Бореновић.

Он каже да су ове одлуке удар на територијални интегритет утврђен Дејтонским споразумом: – Утврђено је да Република Српска располаже са 49% БиХ, што значи да на тој територији располаже свим добрима. Уставни суд отимањем имовине Српске удара на сам Дејтонски мировни споразум и потребно је свим правним и политичким средствима зауставити политичко дјеловање правосудне институције која би требало да штити Устав, а ради супротно, закључује Бореновић