Бореновић о демографији са удружењем 4+

– Заиста ми је задовољство што смо имали прилику да разговарамо о вјероватно најприоритетнијем питању за будућност Републике Српске, демографији. Обавјештени смо од чланова Удружења да Народној скупштини Републике Српске планирају предложити Закон о мајци и што се тиче ПДП-а ми ћемо подржати ову иницијативу – рекао је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић након састанка са представницима Удружења породица са четворо и више дјеце Републике Српске "4+".

уторак, 22 фебруара, 2022 / 13:55

Састанку су присуствовали и потпредсједница ПДП-а Јелена Тривић, генерални секретар Мира Пекић, те предсједник Удружења "4+" Миладин Готовац, потпредсједници Дејан Тодоровић и Оливера Недић и чланица Управног одбора Удружења Татјана Писаревић.

Бореновић је истакао да нам је потребна јача законодавна активност у циљу заустављања врло негативних демографских трендова у којима се налази Република Српска:

– У посљедњих неколико година негативни природни прираштај толики да је то постало питање које је најзабрињавајуће када је у питању будућност Републике Српске. Као неко ко је учествовао у формирању Министарства породице, омладине и спорта, још тада, давне 2006. године, по први пут смо издвојили ставку за издвајања за 3. и 4. рођено дијете, у укупном износу од 900.000 КМ. Нажалост, та ставка се није повећала ни након шеснаест година, поред чињенице да се буџет повећао – рекао је Бореновић.

Он је истакао да питање демографије није питање само Удружења "4+", него питање читаве Републике Српске и њених институција.

– У рјешавању овог питања морају учествовати сви: од самог врха власти Републике Српске до локалних заједница. Питање материнског додатка мора коначно бити ријешено, на начин да се адекватно подрже мајке које имају троје, четворо или више дјеце. Све ово што удружење вишечланих породица предлаже свакако је већ дио ПДП-овог Програма обнове Републике Српске, односно оног дијела који се тиче демографске обнове Републике Српске. У Програму обнове једно од најзначајнијих мјеста заузима управо демографија, односно како зауставити негативне трендове у овој области – рекао је Бореновић.