08:19 Кавказ опет крвав: Азербејџан напао Јермене у Нагорно Карабаху07:49 Вучић и естрада: Плац у селу, Американци који поштују Дражу и четнике, плус ракија за Трампа07:44 На истоку старе приче: Јужна оптужује Сјеверну Кореју (и обратно)07:28 Убијен демострант: Док се полтронски медији баве Бјелорусијом, у Египту протести забрањени од 2013. године07:16 Након литијске кампање, грађанистанска КОВИД-маска: Алекса Бечић никад не би освештао зграду Општине Будва07:09 Кренула кола низастрану: ДПС по анкети ЦЕДЕМ изгубио седмину гласова06:53 Воле нас к'о своје: УНДП и Британска амбасада имају велики интерес да дигитализују државну управу06:13 Панеуропска унија и Католичка црква отворили "Еуропски центар за мир и сурадњу" без присуства Срба06:06 СДС на изборе излази под слоганом: За Српску по мјери свих нас17:10 Вучићу не пада на памет: Пленковић би мијењао Дејтонски споразум

Бореновић не да светиње: Захтјеви СПЦ у Црној Гори су потпуно оправдани

„Ситуација с којом се Српска православна црква, вјерници и српски народ у Црној Гори суочавају забрињавајућа је и за нас у Републици Српској, али увјерен сам да ће свештенство, заједно са вјерујућим и храбрим народом изаћи на крај са свим недаћама које су их задесиле. Битно је да знају да границе нису препрека за безусловну подршку коју имају са наше стране у борби за права народа, цркве и чувања светиња“, рекао је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

уторак, 19 маја, 2020 / 12:04

Он каже да су захтјеви српског народа у Црној Гори потпуно оправдани и да је врло важно да мир, разум и достојанство буду најважније водиље у тој праведној борби. С друге, сматра Бореновић, црногорска власт мора схватити значај који храмови, гдје год се налазили, имају за православне Србе:

„Криза која траје већ мјесецима, прво од најаве, па усвајања контраверзног Закона о слободи вјероисповијести, мора бити ријешена. То се може десити једино на начин да црногорске власти признају да су захтјеви СПЦ и српског народа потпуно оправдани и да светиње и законски врате под окриље наше цркве“, закључује Бореновић.

Данас је Бореновић дао и изјаву која се тиче локалних, економских тема.

Мало као посланик у скупштини државне заједнице Српске и Ефбиха

Предсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић позвао је данас премијере Републике Српске и Федерације БиХ да се у најкраћем могућем року договоре о начину субвенционисања бруто плата за запослене раднике пословних јединица пословних субјеката чије сједиште је у једном ентитету, а пословна јединица у другом.

„Пореска управа Федерације БиХ у свом Упутству за попуњавање Захтјева за субвенционисање доприноса за обавезна осигурања директно је онемогућила субвенционисање доприноса запослених у пословним јединице које послују у ФБиХ оних пословних субјеката чије је сједиште у Републици Српској и Брчко Дистрикту БиХ, иако то Законом о ублажавању негативних економских посљедица (тзв. „корона-закон“) ФБиХ није директно прописано. С друге стране, запослени у пословним јединицама пословних субјеката из ФБиХ, а који раде у Републици Српској, имају право на субвенционисање пореза и доприноса, али и исплату минималне плате уколико та пословна јединица није радила због забране. Због ове диспропорције је неопходно да премијери Српске и ФБиХ под хитно пронађу пропорционална рјешења којима ће положај радника у пословним јединицама у Српској и ФБиХ бити идентичан“, навео је Бореновић.

Према његовим ријечима, није поштено да порески обвезници Републике Српске својим новцем субвенционишу цијели износ минималне бруто плате запосленима у пословним јединицама фирми из Федерације БиХ, а да Федерација БиХ не субвенционише ни износ минималне плате ни износ пореза и доприноса на плату запосленима у пословним јединицама фирми из Републике Српске, иако пословне јединице пословних субјеката из Српске, које послују у Федерацији БиХ, уредно плаћају све пореске обавезе буџету Федерације БиХ.Оставите одговор