Бореновић не да светиње: Захтјеви СПЦ у Црној Гори су потпуно оправдани

„Ситуација с којом се Српска православна црква, вјерници и српски народ у Црној Гори суочавају забрињавајућа је и за нас у Републици Српској, али увјерен сам да ће свештенство, заједно са вјерујућим и храбрим народом изаћи на крај са свим недаћама које су их задесиле. Битно је да знају да границе нису препрека за безусловну подршку коју имају са наше стране у борби за права народа, цркве и чувања светиња“, рекао је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

уторак, 19 маја, 2020 / 12:04

Он каже да су захтјеви српског народа у Црној Гори потпуно оправдани и да је врло важно да мир, разум и достојанство буду најважније водиље у тој праведној борби. С друге, сматра Бореновић, црногорска власт мора схватити значај који храмови, гдје год се налазили, имају за православне Србе:

„Криза која траје већ мјесецима, прво од најаве, па усвајања контраверзног Закона о слободи вјероисповијести, мора бити ријешена. То се може десити једино на начин да црногорске власти признају да су захтјеви СПЦ и српског народа потпуно оправдани и да светиње и законски врате под окриље наше цркве“, закључује Бореновић.

Данас је Бореновић дао и изјаву која се тиче локалних, економских тема.

Мало као посланик у скупштини државне заједнице Српске и Ефбиха

Предсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић позвао је данас премијере Републике Српске и Федерације БиХ да се у најкраћем могућем року договоре о начину субвенционисања бруто плата за запослене раднике пословних јединица пословних субјеката чије сједиште је у једном ентитету, а пословна јединица у другом.

„Пореска управа Федерације БиХ у свом Упутству за попуњавање Захтјева за субвенционисање доприноса за обавезна осигурања директно је онемогућила субвенционисање доприноса запослених у пословним јединице које послују у ФБиХ оних пословних субјеката чије је сједиште у Републици Српској и Брчко Дистрикту БиХ, иако то Законом о ублажавању негативних економских посљедица (тзв. „корона-закон“) ФБиХ није директно прописано. С друге стране, запослени у пословним јединицама пословних субјеката из ФБиХ, а који раде у Републици Српској, имају право на субвенционисање пореза и доприноса, али и исплату минималне плате уколико та пословна јединица није радила због забране. Због ове диспропорције је неопходно да премијери Српске и ФБиХ под хитно пронађу пропорционална рјешења којима ће положај радника у пословним јединицама у Српској и ФБиХ бити идентичан“, навео је Бореновић.

Према његовим ријечима, није поштено да порески обвезници Републике Српске својим новцем субвенционишу цијели износ минималне бруто плате запосленима у пословним јединицама фирми из Федерације БиХ, а да Федерација БиХ не субвенционише ни износ минималне плате ни износ пореза и доприноса на плату запосленима у пословним јединицама фирми из Републике Српске, иако пословне јединице пословних субјеката из Српске, које послују у Федерацији БиХ, уредно плаћају све пореске обавезе буџету Федерације БиХ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *