Бореновић на РТРС: Усмјерити се да Шмит (кога не признајемо) суспендује Инцков закон

– Наравно да ћемо увијек имати јединствен став по питању једностраних и наметнутих одлука високих представника, али исто тако нећемо пратити једноумље Додика и његовог Централног комитета у ризичним иницијативама које могу произвести опасне политичке, економске, демографске, па и безбједносне посљедице по Републику Српску, рекао је предсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић, гостујући у "Јутарњем програму" Радио-телевизије Републике Српске.

уторак, 30 новембра, 2021 / 12:42

Бореновић је рекао да је, када је у питању ниво БиХ, потребно усмјерити енергију на рјешавање питања наметнуте Инцкове одлуке у чему је, поред активне улоге домаћих политичких структура, потребно да Шмит суспендује ову спорну одлуку, да се на тај начин процес одлучивања врати у нормалне оквире и отвори простор за унутрашњи договор о овој осјетљивој материји, кроз Уставом прописану парламентарну процедуру, рекао је Бореновић.

Што се тиче најновије најаве одржавања посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске везано за враћање надлежности, Бореновић је рекао да је првобитно сједница требала бити у октобру на тему 140 нових закона, који су у међувремену нестали и претворили се у пар информација.

– Јасно је да је то политички хир Милорада Додика и Централног комитета, са циљем развлачење до избора, а не стварна потреба у овом моменту и то да би пажњу преусмјерили са огромних проблема у Републици Српској и БиХ у вези са корупцијом, дивљањем цијена, здравственом ситуацијом, пљачкама током ванредног стања, масовним одласком становништва, итд., истакао је Бореновић.

Он каже да данас има бар десет приоритетнијих питања о којима би требала бити одржана посебна сједница НСРС:

– Приоритетније је прво заказати сједнице о правима и положају борачких категорија, аферама током пандемије вируса корона, недостатку инвестиција, расту цијена, криминалу кроз јавне набавке, повезаности високих полицијских функционера са нарко-картелима и колико ће нас остати настави ли се овакав тренд одласка људи, посебно младих, него на теме којима желе да се перфидно поигравају емоцијама људи, каже Бореновић.

Истакао је да у заједничким институцијама БиХ сједе представници Републике Српске и то као дио владајуће коалиције СНСД, СДА, ХДЗ и самим тим и СНСД и њихов лидер носе пуну одговорност за стање у којем се данас налази друштво:

– Чији је министар Сифет Поџић?Њихов. Они су га бирали, нисмо ми. Зашто нису тражили да Србин буде министар одбране када су дијелили фотеље? Зашто не кажу да су трећина војника Срби који ту примају плату, носе грб двоглавог орла, који је остао само још ту, на униформама војника Трећег пјешадијског Република Српска пука?, рекао је Бореновић.

Он је додао да је након осам година предсједавајући Савјета министара Србин из Републике Српске и умјесто да СНСД искористи ту прилику и извуку што већу корист за Српску, они су политички потпуно поражени у заједничким институцијама БиХ:

– Свој властити неуспјех и неспособност желе да пребаце на терет српског народа и Републике Српске. То је, уз свеопшту корупцију и криминал, разлог зашто отварају нове, ризичне приче. Да би себе сачували, желе да уведу Републику Српску у изолацију, неизвјесност, сукоб са Западом, ограничење кретања, немогућност путовања и, посљедично, смањење плата и пензија, због трошкова које би наметнуле ове иницијативе, закључио је Бореновић гостујући на РТРС.