Бореновић: Мој (главни) град је Бања Лука

Предсједник Партије демократског прогреса (ПДП) и кандидат за Представнички дом парламента БиХ Бранислав Бореновић одговара о озбиљним питањима националне политике, које не постављају домаћи, већ федерални медији.

петак, 28 септембра, 2018 / 17:00

До када ће владати отклон према приступању БиХ у НАТО-у од стране српских политичара у нашој земљи?

Питање НАТО –а као као и свако друго питање које тиче се важног безбједносног аспекта има регионални карактер, и зато је важно да цијели регион има јасан став. С разлогом сматрамо да је овдје битан однос са Србијом, јер ми не не зжелимо да се то питање парцијано рјешава и зато треба без превеликих тензија размишљати у наредном периоду у смијеру сигурност за све грађане овог дијела Европе.

Питање сигурности на овим просторима не смије бити предмет поигравања било кога а понајмање великих свјетских сила.

Могу ли се тензије с Косова пренијети на БиХ?

Косово је питање Србије и требамо растеретити притиска разговоре између Београда и Приштине. Сматрам јако политички некоректним било какво уплитање у односе у Србији по питању Косова, постоји Резолуција УН –а , Бриселски договор И доовљно снажна власт у Београду која разумије ово питање и убијеђен сам да ће направити најбољу одлуку за Србију.

Позив за прецртавање па чак и прекрајање унутар БиХ које долазе од Додика и појединаца сличних њему су лоше и најбоје да престану са тим. Ми имамо Дејтонски мировни споразум којим су одређена многа статусна питања и позива све њих да се почну конацно бавити бројним неријешеним, социјалним и економским питањма.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров боравио је у Сарајеву, Источном Сарајеву и Бањој Луци током службене посјете. У Бањој Луци вријеме је провео с Милорадом Додиком и Жељком Цвијановић. Сматрате ли то својеврсном предизборном кампањом узимајући у обзир да је Додик најавио крајем мјесеца и сусрет с Путином.

Господин Лавров је очитао један прави дипломатски час свим политичарима који су од његове посјете очекивали политичку корист. Доовољно је повоновити његов одговор на питање има ли фаворите на предстојећим изборима у БиХ. Рекао је: “Дејтон је неприкосновен, мој фаворит су сви грађани!” На тај начин је још једном потврдио да је један од најискуснијих свјетских дипломата.

Да ли Русија и Сједињене Америчке Државе имају своје фаворите међу политичарима у БиХ преко којих исијавају свој утјецај?

Јако је важно да ово пуде простор преко којег се неће преплитати свјетски утицају већ да ћемо овдје градити пријатељске везе са свим народима у свијету. То значи да нам на евроском путу требају најбоље везе са Србијом и другим сусједима али и економске и културне везе са свјетским силама.

Често се са страним дипломатама у БиХ. Раде ли они у интересу БиХ или су ту, како се у народу каже, реда ради уз добра новчана примања?

-Колико ја видим они заиста желе да помогну колико год то могукао представници својих земаља, највише раде на економско- културном повезивању и у суштини нико од њих не први никакву врсту пристиска нити могу нешто претјерано помоћи ако не постоји са наше старне жеља да заједнички дјелујемо у том смијеру.

Који је Ваш главни град?

Мој град је Бањалука, ту сам одрастао, стекао породицу, пријатеље, ту живим и она је мој главни град. Наравно, поштујем чињеницу да је уставом дефинисана улога Сарајева у БиХ мада је о сада најмање битно. Када то буде најбитније у овој земљи онда знамо да су сви проблеми претходно ријешени.

Да ли ћете се икада залагати за независну Републику Српску, ван граница БиХ?

Увијек ћу се залагати за економски јаку, стабилну Республику Српску у којој су њени грађани задовољни и срећни. Желим да у РС имамо довојно широк оквир за кретање у бољем правцу ако искористимо све надлежности које имамо, прихватимо чињеницу да смо ми један битан, пресудан акционар у земљи, акционарском друштву које се зове БиХ и да нам је заједнички циљ да вриједност наших акција у акционарсом друству буду што већа и вриједнија.

Имају ли сви становници БиХ разлога за страх од нових сукоба?

Имају ако опстану политичке елите које производе страхове и наредне четири године, јер када процијене да су искористили све “политичке димне бомбе” не би ме изненадило да посегну и за тим посљедњим покушајима опстанка на својим владајућим позицијама.

Уколико Савеза за побједу добије повјерење грађана на државном нивоу, с ким бисте вољели сарађивати? Стари или нови партнери?

Ми ћемо сарађивати са политичким структуракма које прихватају наш начин размишљања и које су спремне на нивоу заједничких институција промијене модел понашања што ће бити теже него на ентитеском нивоу.

Вјерујем да постоји довољна велика критична маса политичких странака спремних да заједнички правимо боље резултате, прихватимо уставну реалност ове земље и створимо здраву економску конкуренцију међу ентитетима, општинама, градовима и да на тај начин јачамо једни друге.

Шта можете обећати грађанима у Републици Српској и БиХ ако побиједите?

Ми смо тачно годину дана прије избора донијели програм обнове у којем смо се обавезали на предузимање стотину конкретних мјера. Прва економска мјера биће доношење закона о дугу, задуживању и гаранцијама, којим ћемо ограничити отплате кредита из буџета РС и чиме ћемо отворити законски простор за преговоре са кредиторима о реструктуирању свих дугова.

Хоћемо да смањимо рату кредита с овогодишњих 950 милиона КМ на максималних 500 милиона у буџетској 2019. години.

Потребно је стратешки и дугорочно реструктуисати дугове да буду на дужи рок и структурално усмјерени ка привреди и јавним предузећима, која ће бити у стању да сама враћају све дугове умјесто буџета. Смањићемо порезе и доприносе и довести их на ниво од 52 одсто на нето плату и ту разлику преусмјерити на подизање чисте плате радницима и запосленима.

Циљ нам је јасан. Повећаћемо пензије, јер оне реално треба да буду у просјечној висини од 500 КМ, а плате значајно изнад 1.000 КМ.

На крају, оно што је најважније, послове ћемо дати способнима, а не подобнима. Бити на власти је одговорност и обавеза, а не привилегија. Реалност је привредни раст, раст реалног сектора и боља будућност за нову и обновљену Републику Српску.6 КОМЕНТАРА

 1. Ne postoji nikakav drzavni nivo.Ne znam zasto srpski novinari koriste ovaj termin.BIH je dzravna zajednica.To moze biti savezni nivo ili nivo drzavne zajednice ili zajednicki nivo.

 2. Ni na jedno pitanje konkretnog odgovora. A poturice, cak ni glavni grad nije mogao proci bez sarajev.

  Hoce nas ovaj strucnjak izvadit iz gov…?

  Sve ce da poveca … a jedinu firmu za koju je bio licno odogvoran otjerao u stecaj
  Zaključenje stečajnog postupka nad pravnim licem Braniko d.o.o. Banja Luka
  http://www.stecaj.ba/oglasi/oglas/3293/

  Usput u Braniko d.o.o. je Igor Crnadak bio komercijalni direktor.

  Podaci iz njihovih zvanicnih biografija

  Svi-CE al u Njemacku sa ovakvim

 3. Da li neko zna sta bi bilo kada ujedinjena srpska ne bi presla cenzus? Da li bi crvena beretka usla putem kompenzacije u parlament ili to nema veze?

 4. Изборни закон у БиХ, самим тим и у Српској је прилично скарадан, и „де факто“ не постоји цензус.
  Постоји за изборне јединице којих је 9 (и које збирно дају 63 посланика), но тај цензус (3%) је бесмислен јер странка/коалиција мора освојити од 8% (у изборној јединици 2) до преко 20% (у изборним јединицама 4 и 8 које дају 4 посланика) подршке да би добила тај један мандат.
  Ту су и ти компензациони мандати (укупно 20 за скупштину Српске) и знало се догодити да у скупштину Српске уђе странка са мање од 1% подршке бирача.

  Такође, ти компензациони мандати омогућују инжењеринг. Најбруталнији примјер инжењеринга имамо већ константно када је парламент БиХ у питању, и мандати из Српске.
  Како Српска даје 14 мандата нека логика говори да би за један мандат требало 7% подршке из Српске, односно 50.000+ гласова.
  СДА је, захваљујући наравно гласовима у одсуству, добила тај мандат са тек 31.337 гласова и вјеровали или не, мање од 5% подршке бирача. Слична прича нас очекује и на овим изборима.

  Што се тиче уједињене Српске они ће вјероватно добити неки мандат из изборне јединице 2, и готово извјесно ће ући у скупштину Српске. Неће имати значајну политичку снагу, али биће парламентарна странка.

 5. Hvala na iscrpnom odgovoru. Mislim da ne bi bilo u redu da stevandic dobije mandat, a da mu stranka ne predje cenzus. Slicno je bilo sa sukalom, ali je on ipak onu kombi stranku slepao na dns listi. Sa ovakvim izbornim pravilima ko jednom zasjedne na vlast ne moze je vise prakticno izgubiti. Naravno, pritom ne mislim na one sds komunjare 2006. godine. I onda pozivaju glasace da izadju na izbore koji su vec izgubljeni. Da je onaj otac onog djeteta pametan sve bi ih izlevatio na dan izbora. Samo ih treba javno popljuvati, jer za njega ne vrijedi izborna tisina. Ne vjerujem da ce to uraditi, jer su mu i jedni i drugi napumpali ego. Osvjestice se dan poslije izbora kada bude stajao sam ispred boske. Zalosno, ali istinito.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *