Бореновић: Ефбиховци се куну у суверену БиХ, а зазивају одлуке нижеразредних чиновника као Инцко

– Прошло је више од мјесец дана од када је чиновник међународне заједнице Валентин Инцко, који се тада називао високи представник у оставци, беспотребно наметнуо закон осјетљивог садржаја и иза себе оставио једну од најозбиљнијих политичких криза у претходних неколико година, рекао је предсједник ПДП Бранислав Бореновић.

субота, 4 септембра, 2021 / 15:22

Бореновић каже да заједнички став српских странака о неприхватању наметнутог закона, потврђен у Народној скупштини Републике Српске, остаје непромјењен.

– Међутим, странке и политички лидери из ФБиХ треба да схвате да се првобитно ликовање због тог закона полако топи пред надолазећим обавезама које треба да преузму заједничке институције БиХ. Треба да схвате контрадикторност свог дјеловања, јер се с једне стране куну у БиХ, а с друге стране годинама су зазивали наметања одлука нижеразредних чиновника попут Инцка. Док је такво стање, БиХ није суверена и то треба да схвате, прихвате реалност или ће свјесно ићи у још већу дестабилизацију земље у коју се куну, каже Бореновић.

Он истиче да је потребан унутрашњи договор и рјешење:

– Због различитог тумачења догађаја из прошлости, поглавља која нису затворена, а која се тичу и некажњавања свих свирепих злочина, укључујући и оне над српским становништвом, као и свеприсутног говора мржње, неће бити једноставно наћи рјешење које је прихватљиво за све. Али рјешење се не може ни изнаћи без воље за договором.

Владајуће странке СНСД, ХДЗ и СДА, прије свих, треба да сједну и нађу законску формулацију која ће бити прихватљива свима и која ће проћи унутрашњу парламентарну процедуру. Успјели су и раније успоставити договор око многих осјетљивих питања, попут НАТО пута, усвајања Закона о акцизама, њима својствене подјеле политичког плијена и функција, па тако треба и сада да траже рјешење. Ми из опозиције имамо и имаћемо приједлоге, али власт носи највећу одговорност да предузме почетне кораке од чијег тока и договора ће зависити и спремност да се сви укључе у коначан договор којим би се превазишло ово питање наметнуте Инцкове одлуке, поручује Бореновић.