Борељ заговара активнију улогу ЕУ у спољној и безбједносној политици

Улога Европе у међународним питањима се смањује, упозорио је високи представник ЕУ за спољну и безбједносну политику Жозеп Борељ. Он је на блогу навео да ЕУ треба да ради на јачању како европских тако и капацитета у оквиру НАТО.

понедељак, 11 октобра, 2021 / 13:09

"Прије свега, свједоци смо снажније реакције на успон и самопоуздање Кине, а најбољи приказ тога је случај војног споразума САД познатом као АУКУС са Великом Британијом и Аустралијом. Друго, видимо мултиполарну динамику гдје учесници као што су Русија и други покушавају да прошире маргину дјеловања и поље утицаја, било регионално или глобално", истакао је Борељ.

Према његовим ријечима, постоје два начина на које Европа може да реагује на геостратешка дешавања, а то је или да "забије главу у пијесак" и остане регионални учесник или да пронађе начине да буде више проактивна.

Борељ је нагласио да постоји ризик да Европљани постану више "објекат", а не "играч у међународним питањима" и да реагују на одлуке других људи умјесто да сами воде и обликују догађаје.

"ЕУ треба да избјегава нашу уобичајену тенденцију да води апстрактну и истински подијељену дебату о томе да ли треба да јачамо сопствене европске безбједносне капацитете или да то учинимо у оквиру НАТО-а. Јасно је да нам је потребно обоје", поручио је Борељ.

Борељ је најавио да ће ових дана отпутовати у Вашингтон, како би о поменутим питањима разговарао са државним секретаром САД Ентонијем Блинкеном.