Борељ упозорава да се не признају ДНР и ЛНР, што је изостало кад је у питању Косово и Метохија

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жосеп Борељ упозорио је данас Москву да не признаје два отцијепљена региона у источној Украјини које подржава Русија као независне.

уторак, 15 фебруара, 2022 / 19:01

"Ово признање би било јасно кршење споразума из Минска", рекао је Борељ, мислећи на мировне споразуме потписане у бјелоруској пријестоници у септембру 2014. и фебруару 2015. године чији је циљ био окончање сукоба на истоку Украјине.

Он је нагласио да подршка ЕУ и посвећеност украјинској независности, суверенитету и територијалном интегритету у оквиру њених међународно признатих граница остаје неприкосновена.

Доњи дом руског парламента изгласао је раније данас приједлог да се од руског предсједника Владимира Путина захтијева да призна самопроглашене Доњецку Народну Републику и Луганску Народну Републику у Донбасу.

Сукоб је дио шире кризе, при чему САД упозоравају да Русија може у било ком тренутку да нападне Украјину са више од 100.000 војника окупљених у близини њених граница. Русија негира сваки такав план и оптужује Запад за хистерију.