Борба против пандемије створила четрдесет нових милијардера

Једни су се обогатили развијањем нових вакцина и третмана за стварање антитијела а други продајом медицинске опреме, тестова, дијагностике и личне заштитне опреме

понедељак, 12 априла, 2021 / 17:37

Убрзо након што је Свјетска здравствена организација 11. марта 2020. године Ковид-19 прогласила глобалном пандемијом, тржишта су пала а економије широм свијета урониле у рецесију. Истовремено, стотине милијардера испало је с Форбсове листе свјетских милијардера као директна посљедица утицаја пандемије на богатство најбогатијих људи свијета.

Годину дана касније, ствари не могу бити другачије: рекордна 493 нових милијардера ове су се године придружила листи, на крилима усијаних берзи и незапамћених економских потицаја, објавио је Форбс.

Међу тим придошлицама је најмање 40 нових имена који своје богатство црпе из компанија укључених у борбу против Ковид-19.

Неки, попут извршног директора Модерне Штефана Банцела и саоснивача БиоНТеха Угура Шахина, придружили су се друштву најбогатијих захваљујући вакцинама у чијем су развоју учествовали.

Други су се обогатили производећи све, од личне заштитне опреме, дијагностичких тестова, лијекова па до софтвера који властима помажу да закажу кампање вакцинације а што ће све бити неопходно за поновно отварање економија и повратак у нормалан живот.

Најбогатији од ових нових милијардера је Ли Јианчуан, предсједник кинеског произвођача медицинске опреме Винер Медикал, који је појачао производњу маски и медицинских комбинезона како би опскрбио раднике из првих редова широм свијета.

Неке су компаније које производе вакцине биле толико успјешне да је њихов успон у посљедњих годину дана изродио неколико нових милијардера из исте компаније.

На листи нових милијардера највише је оних из сектора фармације, медицинске опреме, производње тестова, биофармације, биотехнологије, медицинских апарата, амбалаже, информационих технологија у здравству…