21:03 Пламен зажган - почеле 32. љетне олимпијске игре у Токију21:00 Србија избацила листу земаља из којих се може ући са потврдом о вакцинацији + 70.000 евра за злато у Токију20:10 Кремљ против ОХР: Инцидент јасно потврђује потребу укидања страног старатељства20:06 Нисмо се тако договорили: Талибани се буне што их Американци бомбардују19:47 Ово се зове чојство и јунаштво: Милан Благојевић због Инцковог наметања закона поднио оставку на судијску функцију15:47 Суверениста Џафи поздравља одлуку страног тутора, а у саопштењу уз "геноцид" уопште не помиње Сребреницу15:41 ПДП: "Инцкова одлука изазват ће додатне тензије и бити кориштена за политичке обрачуне"15:35 Шаровић: Штета што у СБ УН није прошла иницијатива Кине и Русије за укидање ОХР15:19 УС позива на заједничку реакцију свих странака из Српске против Инцка15:12 Ђокић: Инцко се требао бавити извјештајем независне комисије

Болтон потврдио да су Београд и Приштина разговарали о размјени територија

Лидери Србије и Косова су још 2018. године разговарали о могућности размјене територија као рјешењу косовског питања, изјавио је бивши савјетник америчког предсједника за националну безбједност, Џон Болтон за ФПА.

недеља, 5 јула, 2020 / 14:01

Бивши савjетник предсjедника САД говорио је о идеји размjени територија као и о рjешавању косовског питања током представљања своје нове књиге "Соба дешавања" (Слободан превод – The Room Where it Happened) за ФПА.

Дио разговора о Косову можете чути од 21:30.

"У случају Косова и Србије, постојале су индикације још ране 2018. да су лидери хтјели да та питања ријеше јер су видјели да не могу да остваре стварни независни економски развој и стабилност док се њихови односи не нормализују. Било је то врло контроверзно унутар тих држава, али се мени учинило да је то вриједно напора. Једна од ствари о којима су разговарали била је могућност размјене територија", рекао је Болтон.

Каже да је оваква идеја дочекана са гнушањем од стране Њемачке, западне Европе, али и у појединим дијеловима Балкана.

"У дијеловима Балкана, Њемачке, западне Европе, то је дочекано са гнушањем јер се плаше да би размјена територија могла да доведе до размјене било гдје јер се то дешава у историји".

Подсјетимо, Болтон је још 2018. године говорио о жељи влада у Београду и Приштини да "тихо преговарају" о размјени територија, назначивши да САД не искључују ову идеју као рјешење.

Медији детаљишу о разграничењу: Дистрикти и ектериторијални манастири

"Америчка политика је да ако двије стране могу да се о томе узајамно договоре и постигну споразум, ми не искључујемо територијалне корекције. Заиста није на нама да то кажемо," казао је Болтон у вријеме када је вршио функцију савјетника предсједника Трампа.

Уједно је искључио могућност да би било ко у Европи покуша да "спријечи то ако двије стране у спору постигну узајамно задовољавајуће рјешење."

Болтон је практично овим потврдио оно што два предсједника све вријеме демантују – да се разговара о етничкој подјели, односно етничком разграничењу или размјени територија између Срба и Албанаца.

Иако демантују, истовремено оба предсједника у јавност износе изјаве у којима поврђују и да желе, односно, да се залажу за овакав расплет косовског питања.

Александар Вучић и Хашим Тачи, већ више година говоре јавно о томе да се залажу за идеје "разграничења", како то назива Вучић, односно "корекције граница", како то назива Тачи.

Током касног прољећа, љета и јесени 2018, Тачи је имао серију јавних наступа и порука о присаједињењу три општине с југа са Косовом, а са друге стране у то вријеме – дужи изостанак реакције српских званичника.

Последњу серију оваквих изјава Тачи је имао непосредно прије заказаног састанка у Вашингтону за 27. јун, гдје је требало да се састану делигације Београда и Приштине под покровитељством изасланика америчког предсједника за дијалог Београда и Приштине, Ричарда Гренела. Тачи је у више интервјуа изјављивао да "сања да се Прешево, Бујановац и Медвеђа припоје Косову", али је истовремено и демантовао да се о подјели икада разговарало, а посебно у Вашингтону.

Састанак у Вашингтону, међутим, отказан је два дана прије него што је требало да се одржи, а након што је Специјално тужилаштво изашло у јавност са информацијом да прије предало приједлог оптужнице Специјланом суду против самог Тачија, предсједника ПДК, Кадрија Весељија и других за ратне злочине.

И Вучић, упркос томе што говори да се залаже за "разграничење са Албанцима", редовно демантује да постоји било какав договор о размјени територија, као и то да се о томе икада разговарало.

Тако је недавно казао да понуду о размјени територија – села из општина на сјеверу Косова за општине на југу Србије – Прешево, Медвеђу и Бујановац, никада и ни од кога није добио.