Болница на Паприковцу дочекала проширење

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, у присуству премијера Српске Жељке Цвијановић и амбасадора Републике Кореје у БиХ Хјунг вон Суха, отворио је данас Јужно крило Универзитетског клиничког центра Републике Српске, у чију је изградњу и опремање уложено 25 милиона долара. Додик је истакао да је изградња Јужног крила предуслов за комплетну реконструкцију Универзитетског клиничког центра, […]

петак, 8 јануара, 2016 / 18:12

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, у присуству премијера Српске Жељке Цвијановић и амбасадора Републике Кореје у БиХ Хјунг вон Суха, отворио је данас Јужно крило Универзитетског клиничког центра Републике Српске, у чију је изградњу и опремање уложено 25 милиона долара.

Додик је истакао да је изградња Јужног крила предуслов за комплетну реконструкцију Универзитетског клиничког центра, која би требало да буде завршена у наредне двије године.

“Овај објекат је доказ нашег опредјељења да реализујемо концепт осавремењавања здравственог сектора Српске, прије свега болничког сектора, са најсавременијом опремом која је у Јужно крило већ инсталирана и која ће моћи да служи грађанима Републике Српске”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, изградња овог грандиозног овјекта на 18.000 метара квадратних, показала је способност власти да у тешкој години, послије поплава, обезбиједи новац за Јужно крило које испуњава све најсавременије стандарде и у градњи и у опремању медицинском опремом.

Предсједник Српске нагласио је да је Јужно крило свечано отворено баш данас, као дар Републици Српској за рођендан, који се слави сутра.

“Као у животу сваког човјека, дан рађања је увијек важан, јер онда крећете у живот, у борбу, у доказивање себе. Ми смо овдје управо данас, не случајно, инсистирали да се отвори овај објекат, како би га даровали Републици и народу Републике Српске, како би га даровали свима који раде овдје и пацијентима који буду морали да траже здравствену помоћ”, поручио је Додик.

Додик је рекао да је Република Српска за ово вријеме показала да може да се развија у сложеним, тешким, готово немогућим условима, те да ова власт никада није одустајала од тога да буде у функцији онога што јесте добро за човјека и Републику, за њен народ.

“Многи су ово оспоравали, жељели да се ово не деси. Њима у част ово дешавање, јер су нас оспоравали и онда када није било потребе. Из своје злоће и неког другог разлога говорили су веома лоше о свему што се ради, а ми данас иза себе остављамо објекат који мијења карактер медицинске услуге, уноси нови стандард и нови начин рада, који ће бити примјерен управо пацијентима”, напоменуо је предсједник Српске.

Додик је навео да је изградња Јужног крила улазница у оно што власт у Српској жели да направи кроз реконструкцију читавог Универзитетског клиничког центра.

“У сљедећој фази биће обухваћено Сјеверно крило, након чега желимо да реконструишемо и педијатрију и све друге објекте овдје, да би на крају завршили са Средњом медицинском школом и Медицинским факултетом. Када то све завршимо, сматрајте да смо овдје завршили посао”, нагласио је Додик.

Он је додао да је Влада и власт Републике Српске у континуитету много улагала у здравствени сектор, напомињући да је крајем прошле године донесена одлука да се гради нова болница у Касиндолу.

“Тиме би, са добојском болницом, коју желимо да изградимо у неком наредном времену, завршили готово цјелокупну изградњу болничког сектора у Републици Српској. То смо почели са новом болницом у Бијењини и Невесињу, али и реконструкцијом болнице у Градишци”, рекао је Додик.

Реконструкција Универзитетског клиничког центра, тврди Додик, чекала се 40 година, а данас је завршена једна од важних фаза те реконструкције.

“Увјерен сам да ће 2018. године бити завршен комплетан Универзитетско клинички центар. Изградили смо ово у условима у којима је то било готово немогуће, зато је ово велики дар Републици, овом граду, овом народу. Само они који у себи носе злобу рећи ће нешто лоше о овоме”, сматра Додик.

Он је изразио захвалност Влади Републике Кореје која је обезбиједила кредит за ове радове, те свима онима који су одлучивали у процесу градње, што нису пристајали ни на шта друго него на најбољу и најсавременију могућу опрему.

“Поносни смо што смо ово урадили, чиме ће ово бити један од најсавременијих објеката ове врсте на простору бивше Југославије”, закључио је Додик.

Отварању Јужног крила Универзитетског клиничког центра, осим предсједника и премијера Српске, присуствовали су и министри у Влади Српске, народни посланици, представници Републике Српске у заједничким институцијама БиХ, те бројне угледне званице.

Прије свечаног отварања Јужног крила, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић предала је генералном директору Универзитетског клиничког центра Мирку Станетићу употребну дозволу за нови објекат.