Боливија: Моралесова странка на изборима враћа отето на улици

Љевичарски кандидат за предсједника Боливије Луис Арче највјероватније ће побиједити на предсједничким изборима у земљи већ у првом кругу, а његове присталице већ славе на улицама, јавља Ројтерс.

понедељак, 19 октобра, 2020 / 17:00

Уколико се ово покаже као тачно, странка Ева Моралеса могла да се врати на власт након преврата у коме тадашњи предсједник Моралес морао да побјегне из земље.

Према подацима које је објавила телевизија Унител око поноћи по локалном времену, Арче је освојио 52,4 одсто гласова, што је за око 20 одсто више од кандидата централистичке странке Карлоса Месе који има 31,5 одсто гласова.

Према званичним подацима, пребројано је само пет одсто гласова, а излазне анкете су одложене на неколико сати након затварања биралишта. Како се наводи, за побједу је кандидату потребно 40 одсто гласова и 10 процента предности како би побиједио.

Поводом резултата огласио се и Ева Моралес из Аргентине, у коју је побјегао након свргавања са власти, истичући да по свим подацима води Покрет ка социјализму. Арче који је у Моралесовој влади био министар економије, рекао је после затварања биралишта да је сигуран у своју побједу.

– Наставићемо процес промјена без мржње. Научићемо и превазићи ћемо грешке које смо направили као Покрет ка социјализму – рекао је Арче.

В. Д. предсједника Жанин Ањез признала је да је Арче највјероватније побједник избора и честитала му.

Политички аналитичар Карлос Валверде рекао је да су ови избори најважнији од 1982. године.

Предсједник Боливије Ево Моралес поднио је оставку након што га је војска и полиција земље позвала да поднесе оставку усред насилних протеста широм ове латиноамеричке земље у новембру 2019. Опозиција није признала резултате избора и оптужила Моралеса за краљу, а незадовољство се надовезало на промјену изборног правила по коме је Моралесу дозвољено да се кандидује за четврти узастопни мандат, иако на референдуму тај приједлог није добио подршку гласача.Оставите одговор