Болести у медијима: Луде краве, птичији грип и сада афричка куга свиња

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, у сарадњи са Канцеларијом за ветеринарство БиХ, редовно прати ширење афричке куге свиња у Европи и у складу с тим доносе се забране увоза живих свиња и одређених производа поријеклом од свиња из држава и регија у којима је болест потврђена у циљу спречавања уноса болести овим путем.

петак, 26 јануара, 2018 / 19:16

Министарство је данас обавијестило све ветеринарске организације и лабораторије, ветринарске инспекције и Ловачки савез Републике Српске да је током 2017. године, те у 2018. години настављено ширење афричке куге свиња према западу Европе. У овом тренутку нама најближа жаришта ове болести су у Чешкој Републици, Румунији и Украјини, међутим тенденција наставка ширења ове болести према БиХ и нашим сусједним земљама је евидентна.

С обзиром на то да је афричка куга свиња високо контагиозна вирусна заразна болест свиња (домаћих и дивљих) која се манифестује у облику хеморагијске грознице са морталитетом који може достићи и 100 %, изузетно је битно рано откривање и спречавање ширења болести.

Министарство је затражило од горе наведених, да у складу са својим надлежностима обавијесте власнике фарми свиња о повећаном ризику за појаву афричке куге свиња у БиХ и предузму све превентивне мјере и мјере биосигурности у циљу раног откривања ове болести.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске у сарадњи са Канцеларијом за ветеринарство БиХ ће наставити са праћењем ширења афричке куге свиња у Европи и у случају појаве болести у сусједним земљама (Србија и Хрватска) ће благовремено обавијестити надлежне ветеринарске организације, инспекције и лабораторије о предузимању даљих мјера.