Бока умире због људи

КОТОР – У Бококоторском заливу је смањена дубина и прозирност воде због интензивне људске активности и зато је потребно предузети мјере на његовој заштити, упозорио је научни савјетник Института за биологију мора у Котору Зоран Кљајић.

среда, 20 априла, 2011 / 15:52

Кљајић је истакао да су забрињавајући подаци резултат претходних и најновијих истраживања највећег истраживачког италијанског брода "Уранија", који је поново ангажован у црногорским водама.

"У територијалним водама Црне Горе бродом `Уранија` радници Института за биологију мора и више италијанских института започели су овогодишња истраживања приобалног подруча Црне Горе, које се континуирано раде од 2003. године", рекао је Кљајић.

Савременом опремом рађена су батиметријска, геолошко-седиментилошка, хидролошка и биолошка истраживања на подручју Боке Которске и отворених вода Јадрана све до ушћа Бојане у море.

"На основу досадашњих и претходних истраживања може се прелиминарно закључити да је дошло до смањења дубине и прозирности воде, као и до смањења водене површине залива Боке", наглашава Кљајић.

Он каже да у географско-морфолошком затвореном систему, као што је залив, због тога може доћи до значајних промјена еколошког стања мора, па је потребно предузети мјере на његовој заштити.

"`Уранија` је обрадила и подручје на улазу у Залив гдје би се могла поставити и недавно добијена океанографска бова, која ће давати метео-океанографске податке сваког часа",додао је Кљајић.0 КОМЕНТАРА