Боинг прави летјелицу за јефтине летове у свемир

Агенција за истраживање у оквиру Министарства одбране САД-а додијелила је Боингу уговор за градњу нове експерименталне свемирске летјелице.

четвртак, 25 маја, 2017 / 12:29

Агенција за истраживање у оквиру Министарства одбране САД-а додијелила је Боингу уговор за градњу нове експерименталне свемирске летјелице.

Летјелица названа XС-1 требала би омогућити релативно јефтине и једноставне летове у свемир, у циљу лансирања и тестирања сателита и других ствари.

Циљ је свести трошак лансирања на пет милиона долара и омогућити барем десет летова годишње.

Летјелица би требала бити опремљена посљедњим технологијама из НАСА, америчке авијације и приватног сектора, као што су лагани криогенски погонски резервоари, као и јака и издржљива композитна крила, која могу издржати температуру поновног уласка у атмосферу.

Летјелица би требала летјети брзином до десет маха те бити у могућности носити терет већи од једне тоне у ниској орбити.

Први тестови летјелице предвиђени су за 2020. годину, када би у завршном тесту летјелица морала одлетјети десет вожњи у десет дана, при брзини од минимално пет маха.

Из ДАРПА-е су објавили демонстрацијски видео летјелице.2 КОМЕНТАРА

 1. Autobus GSP Beograd na liniji 504 putpuno je izgoreo u požaru u beogradskom naselju Miljakovac. U pitanju je treći autobus tog preduzeća koji je izgoreo za samo pet dana.
  U Kaluđerici je 27. aprila potpuno izgoreo autobus GSP, na liniji 309. Uzrok požara, jel, ni ovoga puta nije utvrđeno.
  Samo dan posle na Voždovcu, u ulici Vojvode Stepe, izgoreo je i autobus koji saobraća na liniji 39. Vozač je pokušao da ga ugasi sa više protiv-požarnih aparata, ali u tome nije uspeo, pa je intervenisala i vatrogasna ekipa.
  Početkom ove godine, na video platformi YouTube pojavio se snimak napravljen u autobusu preduzeća GSP Beograd, gde se vidi nezaštićena rupa kao opasnost za putnike koji su prinuđeni da koriste vozila gradskog prevoznika.
  Rupa u patosu, koju su putnici bili prinuđeni da zaobilaze i preskaču i kroz koju se jasno vidi asfalt na kolovozu, snimljena je u autobusu na liniji 706.
  Свемир, на којој је то станици? Који број буса плуса вози тамо? На којој планети обитава племе моје?