Богомоља за оне који су изнад "тих глупости као што је религија": Црква, џамија и синагора под једним кровом

У Берлину је свечано положен камен темељац за екуменски објект под називом Кућа једног (House of One), који ће под истим кровом смјестити цркву, џамију и синагогу.

петак, 28 маја, 2021 / 18:07

-"Кућа једног" у себи садржи захтјеван теолошки задатак: без резерви примити другачије духовне перспективе. То је мјесто отворености и толеранције – рекао је предсједник Бундестага Волфганг Шојбле приликом полагања камена темељца у историјском центру Берлина.

Шојбле је истакао потребу дијалога међу религијама, а то се, како је рекао, показало и кроз антисемитске испаде током антизраелских протеста посљедњих седмица.

-Ми томе, нажалост, свједочимо и у Њемачкој. Најновији антисемитски испади, као посљедица ескалације насиља на Блиском истоку, злоупотребљавају вјеру у политичке сврхе – закључио је Шојбле.

Пројекат "Кућа једног" настао је на иницијативу припадника три вјере – хршићанске, јеврејске и муслиманске.

Један од иницијатора, протестантски свештеник Грегор Хохберг, истиче значај симболике градње те јединствене установе управо на историјски значајном мјесту у центру Берлина, гдје је стајала црква Св. Петра, саграђена у 13. вијеку, која је након тешких оштећења током борби за Берлин у Другом свјетском рату срушена током ДДР.

-На најстаријој локацији Берлина, тамо гдје је стајала његова прва црква, желимо заједнички погледати према будућности. На темељу старе цркве градимо једну потпуно нову зграду – Кућа једног. То ће бити кућа молитве и учења у којој живе три вјере. Ту ће бити синагога, црква и џамија, све под истим кровом – рекао је Хохберг.

Берлински градоначелник Михаел Милер је тај пројект назвао "симболом толеранције и успјешног дијалога међу религијама”.

Вјерска грађевина, у којој би се осим цркве, џамије и синагоге требала налазити и "заједничка дворана за сусрете”, требало би бити довршена до 2025. а предвиђени трошкови градње износе 47.3 милиона еура. Из јавних средстава и из приватних донација из преко 60 земаља до сада је сакупљено 40 милиона еура.