Богдановић: Тачи неће проширити независност на сјевер Косова

Срби на сјеверу Косова неће одустати од мирних протеста и насјести на провокације Приштине чији је циљ ескалација сукоба, изјавио је министар за Косово и Метохију Горан Богдановић. Богдановић је нагласио да је Београд прозрео намјеру косовских власти да изнуривањем натјера српски народ да одустане од барикада и спречавања доласка албанских цариника на административне прелазе […]

уторак, 20 септембра, 2011 / 08:55

Срби на сјеверу Косова неће одустати од мирних протеста и насјести на провокације Приштине чији је циљ ескалација сукоба, изјавио је министар за Косово и Метохију Горан Богдановић.

Богдановић је нагласио да је Београд прозрео намјеру косовских власти да изнуривањем натјера српски народ да одустане од барикада и спречавања доласка албанских цариника на административне прелазе Јариње и Брњак.

"Срби су одлучни да не дозволе /Хашиму/ Тачију да независност прошири на север Покрајине. Срби неће учинити ниједан погрешан корак који би угрозио мир", рекао је Богдановић за "Прес" и додао да Београд и Срби са сјевера стрпљиво чекају одговор ЕУ на план Београда о рјешењу кризе.

Он је изразио увјерење да ће и у Бриселу превладати свијест да су преговори и дијалог о прелазима једини начин да се проблем ријеши и додао да је важно да Срби остану јединствени.

Богдановић је навео да је тренутно на сјеверу Косова статус кво, да је мирно, али да се осјећа напетост због чега Срби појачавају барикаде.

Кфор је јуче из хеликоптера бацао летке изнад Косовске Митровице на којима на енглеском и српском језику пише да признаје мирне протесте, али да су блокаде путева незаконите и не спадају у миран и демократски чин. У летку се наводи да блокаде путева представљају опасност за све у ванредним ситуацијама јер неће бити могуће да помоћ стигне до оних којима је потребна.