Богдановић: На сјеверу Косова влада страх и неизвјесност

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић рекао је да је ситуација на сјеверу Косова напета, да влада психоза страха и неизвјесности, те да ће Влада Србије и представници локалне самоуправе на сјеверу покрајине учинити све како би се ситуација нормализовала. Богдановић је након састанка са предсједницима општина са сјевера Косова и начелником косовско-митровачког округа, […]

субота, 27 августа, 2011 / 19:43

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић рекао је да је ситуација на сјеверу Косова напета, да влада психоза страха и неизвјесности, те да ће Влада Србије и представници локалне самоуправе на сјеверу покрајине учинити све како би се ситуација нормализовала.

Богдановић је након састанка са предсједницима општина са сјевера Косова и начелником косовско-митровачког округа, оцијенио да мора учинити све како би људи опстали и вратили се нормалном животу.

Он је изразио очекивање да ће, ако дође до стабилизације стања, барикада која је синоћ враћена у Зупчу врло брзо бити уклоњена у потпуности, а "можда већ сутра".

Богдановић је објаснио да су становници Ибарског Колашина вратили барикаду након што је Еулекс полиција ухапсила једну особу из Зубиног Потока која је пуштена кад је утврђено да то није лице за којим трагају.

"Не противимо се борби против организованог криминала нити хапшењу свих који су учинили злодела или учествовали у нечасним радњама, али не можете невине људе који путују пресретати, малтретирати и тући а са друге стране очекивати конструктивност", рекао је Богдановић новинарима.

Он је поручио представницима међународне заједнице да су Срби са Косова спремни на сарадњу и да договором рјешавају све проблеме што је случај и у Зубином Потоку. "Народ има право да се брани, а једнострани потези које повлаче Приштина и део међународне заједнице на Косову не могу бити прихватљиви", констатовао је ресорни министар.

У мјесту гдје је постављена барикада и даље стоји тешка механизација и балвани. Током протекле ноћи није било покушаја војника КФОР-а да евентуално уклоне блокаде, већ су војници користили алтернативне саобраћајнице из правце Косовске Митровице према административном прелазу Брњак, који се налази на крајњем сјеверу Косова.