Богдановић: Јариње контролише ЕУЛЕКС и Срби из КПС

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић демантовао је информацију Радио-телевизије Косова да су специјалци Косовске полицијске службе, уз помоћ КФОР-а, јутрос заузели прелаз Јариње код Лепосавића – јавља дописник Срне. "Специјалне јединице `Росе` повучене су из Лепосавића и врло брзо очекујемо њихово повлачење и са прелаза 31. на Брњаку", изјавио је Богдановић и нагласио […]

уторак, 26 јула, 2011 / 12:53

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић демантовао је информацију Радио-телевизије Косова да су специјалци Косовске полицијске службе, уз помоћ КФОР-а, јутрос заузели прелаз Јариње код Лепосавића – јавља дописник Срне.

"Специјалне јединице `Росе` повучене су из Лепосавића и врло брзо очекујемо њихово повлачење и са прелаза 31. на Брњаку", изјавио је Богдановић и нагласио да је тај договор постигнут са командантом КФОР-а Ерхардом Билером.

Он је рекао да Јариње контролишу ЕУЛЕКС и КПС полицајци српске националости, а да све друге информације које долазе из владе Косова још више уносе немир и додатно дестабилизују ситуацију на сјеверу Косова.

"Ми смо чврсто решени да те проблеме решавамо дијалогом и у доброј смо прилици да то решимо у наредних неколико сати", рекао је Богдановић Срни.

Он је поновио да очекује повлачење `Росе` са Брњака "врло брзо" јер је, како каже, такав договор постигнут са Билером.

Специјалне јединице косовске полиције "Роса" синоћ су због кризе са царинским печатима заузеле административни прелаз Брњак код Зубиног Потока, док су их Срби из Лепосавића блокадом пута спријечили да преузму прелаз Јариње.

Та два прелаза до сада је контролисала царина Еулекса, која није спроводила одлуку Приштине о забрани увоза робе из централне Србије.

Код Брњака је дошло до сукоба припадника КПС-а и окупљених Срба који су протествовали. Ухапшена су четири демонстранта, а припадници "Роса" претукли су двадесетогодишњег Александра Перовића из села Зупче у општини Зубин Поток.

"Влада Косова" одлучила је да на основу реципроцитета успостави трговински ембарго над увозом роба из Србије као одговор на непризнавање штамбиља косовске царине у Србији који онемогућава извоз са Косова у Србију. Мјере реципроцитета успостављене су и према БиХ и царинска такса за увоз роба из ове земље на Косово износиће сада 10 одсто.