Богдановић: Имамо план "за не дај Боже"

Министар Србије за Косово и Метохију Горан Богдановић изјавио је вечерас да Србија има план за рјешење ситуације на сјеверу Косова, посебно новонастале ситуације, али да детаље тог плана не може саопштити. "Народ има велику енергију да очува оно што смо бранили 12 година. Верујем да ћемо се одупрети намери Приштине да погази вољу народа", […]

петак, септембар 16, 2011 / 23:00

Министар Србије за Косово и Метохију Горан Богдановић изјавио је вечерас да Србија има план за рјешење ситуације на сјеверу Косова, посебно новонастале ситуације, али да детаље тог плана не може саопштити.

"Народ има велику енергију да очува оно што смо бранили 12 година. Верујем да ћемо се одупрети намери Приштине да погази вољу народа", рекао је Богдановић и упозорио да Срби на сјеверу морају остати јединствени јер се, како је рекао, плаши да ће ово што ради Приштина, уз помоћ Еулекса, успјети да спроведе.

Богдановић и начелник косовско-митровачког округа Раденко Недељковић су се послије састанка са предсједницима четири српске општине на сјеверу Косова обратили грађанима преко телевизије "Мост" из Звечана.

Богдановић је рекао да је са предсједницима општина размотрено питање како организовати живот и мирним путем се одупријети Еулексу и Кфору који желе да једностраним потезима погазе вољу Срба на сјеверу Косова.

Он је истакао да је Еулекс јутрошњом акцијом показао "сву своју бестијалност".

"Јутрошњом акцијом Еулекс је показао сву бестијалност јер консултује само Албанце, а Београд само обавештава о ономе што учини. Овим чином Еулекс је довео у питање, рећи ћу и у опасност, даљу сарадњу, јер не видим како ћемо са њима сарађивати после јутрошње акције", поручио је Богдановић.

Предсједник Кризног штаба Срба са сјевера Косова и начелник косовско-митровачког округа Раденко Недељковић позвао је народ ријечима "мирно, мирно и само мирно".

"Време је да међународна заједница схвати да је истекло време дуплих стандарда и да се дупли стандарди не могу примењивати. Потребно је да грађани остану мирни и да мирним демократским путем покажемо да не прихватамо, нити ћемо прихватити косовске институције на северу Косова. Међународна заједница мора прихватити реалност на северу да Срби и неалбанци не желе нити хоће косовске институције. Нашалићу се `Тачи од јутрос има суверенитет Косова на северу у хеликоптеру на површини од неколико метара`", рекао је Недељковић.

Недељковић је додао да је састанак Богдановића и предсједника српских општина био привремено прекинут због његовог састанка са шефом Унмика Фаридом Зарифом.

"У разговору са првим човеком Унмика сам упозорио да може доћи до екскалације. То је и он оценио али сам истакао да до ексалације може доћи због поступака Приштине. Подсетио сам да се последњих неколико дана догодило више инцидената које су починили људи који су дошли из јужног албанског дела Митровице. Приштини одговарају ексцеси на северу", пренио је Недељковић и изразио увјерење да ће се УНМИК вратити мандату из Резолуције 1244.

Богдановић и Недељковић поновили су позив Србима да остану мирни, да се врате својим обавезама и да јединствено, без подјела на политичке опције, очувају сјевер Косова и српске институције у том дијелу покрајине.

Припадници косовске полиције и царине, распоређени су јутрос, уз подршку Кфора, на Јарињу и Брњаку, чиме је испуњен једнострани план Приштине о успостављању контроле на свим прелазима, упркос синоћњем противљењу већине чланица Савјета безбједности УН.Оставите одговор