Боцан-Харченко:Закључити супервизију у Брчко дистрикту

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Александар Боцан-Харченко заговара закључење супервизије у Брчко дистрикту, јер би то био сигнал у правцу промјене међународног присуства у БиХ. Боцан – Харченко је у интервјуу Срни и "Незавинсим новинама" нагласио да су испуњени сви услови за закључивање супервизије у Брчком, којег, као и друге регионе у БиХ, муче исти […]

уторак, 9 августа, 2011 / 06:02

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Александар Боцан-Харченко заговара закључење супервизије у Брчко дистрикту, јер би то био сигнал у правцу промјене међународног присуства у БиХ.

Боцан – Харченко је у интервјуу Срни и "Незавинсим новинама" нагласио да су испуњени сви услови за закључивање супервизије у Брчком, којег, као и друге регионе у БиХ, муче исти проблеми.

Руски амбасадор наглашава да закључивање супервизије у Брчком подржава и знатан дио Савјета за провођење мира /ПИК/.

"Лично не разумијем зашто је ту још супервизија и шта она може учинити, а не може ОХР, високи представник Валентин Инцко или његов замјеник Родерик Мур", каже Боцан – Харченко.

Амбасадор је указао и допринос Владе Републике Српске испуњавању услова за закључивање супервизије у Брчком.

Боцан-Харченко је истакао да нико није срећан због чињенице да Руска Федерација мора издвајати мишљење, напомињући да је јединство један од предуслова да ПИК квалитетно испуњава своју улогу.

Он је нагласио да је сваки пут када је издвојио мишљење образложио став Руске Федерације, те да је јасно рекао зашто то чини са полазишта права, поштивања Дејтона, политичке ситуције и свачијег мишљења.

"Најидеалније је када ПИК има јединствен став. Руска Федерација, међутим, не жели наметање туђих ставова", додао је Боцан-Харченко.

Говорећи о инвестицијама Руске Федерације у БиХ , руски амбасадор је нагласио да убрзано тече модернизација Рафинерије Брод, те да су руски инвеститори заинтересовани и за хидроенергетске потенцијале Српске.

Када је ријеч о тзв. ратном дугу за гас, Боцан-Харченко истиче да би требало почети рјешавати овај пробелем који на неки начин представља оптерећење за даљи развој билатералних односа.

"Добро би било да не чекамо формирање новог сазива Савјета министара БиХ него да уђемо у неку нову фазу преговора. Када буде изабран нови сазив они могу наставити започете преговоре", закључио је руски амбасадор у интервјууОставите одговор